Mi az a lakásétterem?

A fogalom már nálunk is ismert, sőt a közelmúltban a törvényi szabályozás is megszületett rá. Ennek ellenére még mindig titkos, csak bennfentesek számára elérhető helyekként tekintünk rájuk. Lássuk, mi a valóság!

A lakásétterem születési helyét Kubában kell keresnünk. Castro uralma alatt több éttermet bezártak, ugyanakkor a helyiek nem adták fel a gasztronómiába vetett hitüket és az otthonunkban látták vendégül a barátokat, turistákat. Azóta eltelt néhány év és a lakásétterem fogalma is átalakult, hiszen ma már nemcsak az illegalitás vonzalma miatt, hanem az egyedi és emberközelibb környezet és kiszolgálás miatt folyamatosan növekszik népszerűségük.

Magyarországon 2007-ben nyílt meg az első ilyen étterem, azóta pedig már jó néhányan kedvet és bátorságot kaptak, hogy belevágjanak ebbe a kockázatoktól nem mentes vállalkozásba. Találunk olyan lakáséttermeket, ahol profi séfek főznek ránk, és a gasztronómia csúcsalkotásaival örvendeztetnek meg bennünket, de akad olyan is, ahol pusztán lelkes amatőrök kezében van a fakanál. A műfajban valószínűleg az a legvonzóbb, hogy nincsenek kellemetlen modorú pincérek, meghitt, családias a hangulat, akár a saját ebédlőnkben. Tökéletes választás azoknak, akik valamilyen családi ünnepet vagy üzleti vacsorát szeretnének lebonyolítani, de a főzés vagy nem az ő asztaluk, vagy csak szeretnék megspórolni a fáradalmakat és a mosogatást.

Szépen hangzik mindez, sőt lehet, valaki kedvet is kapott, hogy otthonában megnyissa saját éttermét, azonban az éremnek van egy másik oldala is. Megszületett idő közben a törvényi szabályozás, amely irreális feltételeket szab a működtetéshez, aránytalanul korlátozza a fogadható vendégek számát és a konyhán hasonló körülményeket kell teremtenünk, mint egy profi étteremben. Az egyik legnevesebb lakásétterem profi szakácsai nem is titkolják, hogy ebből nehezen élnének meg, inkább csak itt élik ki a gasztronómia iránti szenvedélyüket, kísérleteznek és kreatívak lehetnek, amely egy hagyományos étteremben nem mindig adatik meg.

Hamarosan mi is ellátogatunk valakinek az „ebédlőjébe", egész pontosan a Kaltenberg lakásétteremmel fogunk közelebbről megismerkedni!

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod! >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek