Mesés India: fűszervarázslat

Garam masala

A garam masala (jelentése „meleg, csípős fűszerek”) egy rendkívül sokféle változatban készülő fűszerkeverék, amely olyan elmaradhatatlan alapfűszerekből tevődik össze, mint például a fahéj, a babérlevél, a római kömény, a koriander, a zöld vagy fekete kardamom, a szemes fekete bors, a szegfűszeg, illetve az őrölt szerecsendió-virág.

Hogyan készül?

Az alap fűszerek először finom pörkölésen mennek keresztül, utána alapos őrlés következhet, vagy a pörkölt fűszereket egészben használják fel. Ettől az eljárástól lesz a fűszerkeveréknek szép kávébarna színe, egyedi intenzív ízhatása, valamint ilyenkor az értékes illóolajok, illatanyagok is felszabadulnak. A garam masalát különböző húsokhoz, halakhoz, csirkéhez adják. Amikor a húsokhoz bőséges, hagymaalapú mártást készítenek, akkor ezt a mártást bolondítják meg az illatos fűszerkeverékkel.

Minél többféle színvilág egyesül egy fűszerkeverékben, annál szebb összhatást érhetünk el az ételkészítés során.

Masala vagy masalam, mi a különbség?

A masalák sokféle változatban fordulnak elő. A válogatott fűszerkeverékek leggyakoribb elkészítési módja, hogy egy nagyobb öntöttvas serpenyőben alacsony lángon, kevergetés mellett addig pirítják a fűszermixet, amíg illatozni nem kezd.

A masalam fűszerkeverék zsiradék nélküli, száraz pirítással kezdődik, majd az azt követő őrléssel fejeződik be. Masalamhoz leggyakrabban egy-egy teáskanálnyi római köményt, ánizst, koriandert és mustármagot használnak. Az édes masala fűszerkeveréke azonban nem megy keresztül száraz pirításon, csak porrá őrlik a fűszereket. Ehhez a masalam fűszerkeverék fajtához szintén egy-egy teáskanálnyit használnak fahéjból, római köményből, ánizsból, chiliporból, szerecsendióból, kardamommagból, korianderből és lepkeszegmagból.Ínycsiklandó indiai receptek >>A rovat további cikkeit itt olvashatod >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek