Mesebeli finomság: madártej

Mesebeli neve van – a görögök így hívták az olyan finom ételt, amit halandó ember nem is ehet. Szerencsére mi bármikor elkészíthetjük ezt a finomságot!

A nagyi uzsonnája

A tyúk ugye nem emlős állat. Így teje sincs. Mégis tyúktejnek emlegetik a latinban és a görögben is az olyan ételt, amelynél fenségesebbet már nem is lehet leírni. A tyúktej olyan finom volt, hogy talán még az istenek is vágyakoztak utána, az ambrózia mellett. Légies, könnyed íze miatt a francia, angol és spanyol nyelv úszó szigetként emlegeti. Egy szó mint száz, csudaklassz édességről van szó! Előszeretettel gondolunk rá mint nosztalgiafogásra gyermekkorunkból, és énünk gyermeki része ma is ugyanúgy imádja, mint amikor a nagyi adta nekünk uzsonnára.

Így csináld te is!

Amilyen nagyszerű, olyan egyszerű, kezdőknek is bátran ajánljuk. Természetesen mindent el lehet rontani, így a madártejet is, de van egy-két tippünk arra, hogy bármikor tökéleteset lakmározhassunk az istenek édességéből!

  • Nagyon kevés alapanyag kell hozzá, abból vegyünk miőségit! Ne pudingporral, hanem valódi vanílával dolgozzunk.
  • Ha madártejet készítünk, ne fogyózzunk, válasszunk magas zsírtartalmú tejet – sokkal krémesebb lesz tőle a végeredmény!

Madártej 1.

Valahogy a madártejnek az én családomban nem volt nagy hagyománya. Egyetlen alkalomra emlékszem, amikor Édesapám készített és nagyjából itt véget is ért pályafutása nálunk. Talán ez ...

  • A habot mindig teljesen tiszta edényben verjük fel! Ha egy picit is zsíros az oldala, nem lesz tökéletes a végeredmény!
  • Csak teljesen kemény habot kezdjünk el a tejbe szaggatni, különben elfolyik.
  • A tejet vastag falú lábosban, lassan mlegítsük fel! Ha a tej nem elég meleg, a galuska szétfolyik, ha forr, akkor viszont összeseik. Egyik sem szép látvány.
  • Ne tegyünk túl sokat egyszerre a lábasba, mert ahogy főnek, kicsit megdagadnak és összeragadnak.

Készítsd el velünk a legjobb madártejet! >>

Még több madártejrecept itt >>

A rovat korábbi cikkei itt >>

Legújabb receptek

Ciniminis keksz

Hatalmas rajongói vagyunk a hagyományos csokidarabkás keksznek, de ez a fahéjas-fehércsokis talán még nagyobb kedvencünk lett. A kívül ropogós, belül szaftos fahéjas sütik önmagukban ...

Könnyű kráterszelet

Egy igazi magyar klasszikus, ami biztosan rengeteg születés- és névnapot, lagzit és egyéb ünnepet megédesített már: bizony, itt a kráterszelet. Puha kakaós piskótával, lágy ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készül a lusta asszony „töltött" káposztája: haraszt nélkül is...

A töltött káposzta egy igazi magyar klasszikus, amely minden ünnepi asztalon megállja a helyét, de az elkészítése nem éppen a leggyorsabb feladat. Aki kóstolta, már, tudja, hogy az íze minden fáradozást megér, de mi van akkor, ha valaki szeretné élvezni ezt az ízvilágot a hosszadalmas előkészületek nélkül? Itt jön képbe a lusta asszony „töltött" káposztája, amely haraszt (káposztalevél) nélkül, egyszerűbb és gyorsabb formában hozza el a klasszikus töltött káposzta ízét. Ez az étel nemcsak praktikus, de ugyanolyan laktató és finom, mint az eredeti változat.

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...