Mesebeli finomság: madártej

Mesebeli neve van – a görögök így hívták az olyan finom ételt, amit halandó ember nem is ehet. Szerencsére mi bármikor elkészíthetjük ezt a finomságot!

A nagyi uzsonnája

A tyúk ugye nem emlős állat. Így teje sincs. Mégis tyúktejnek emlegetik a latinban és a görögben is az olyan ételt, amelynél fenségesebbet már nem is lehet leírni. A tyúktej olyan finom volt, hogy talán még az istenek is vágyakoztak utána, az ambrózia mellett. Légies, könnyed íze miatt a francia, angol és spanyol nyelv úszó szigetként emlegeti. Egy szó mint száz, csudaklassz édességről van szó! Előszeretettel gondolunk rá mint nosztalgiafogásra gyermekkorunkból, és énünk gyermeki része ma is ugyanúgy imádja, mint amikor a nagyi adta nekünk uzsonnára.

Így csináld te is!

Amilyen nagyszerű, olyan egyszerű, kezdőknek is bátran ajánljuk. Természetesen mindent el lehet rontani, így a madártejet is, de van egy-két tippünk arra, hogy bármikor tökéleteset lakmározhassunk az istenek édességéből!

  • Nagyon kevés alapanyag kell hozzá, abból vegyünk miőségit! Ne pudingporral, hanem valódi vanílával dolgozzunk.
  • Ha madártejet készítünk, ne fogyózzunk, válasszunk magas zsírtartalmú tejet – sokkal krémesebb lesz tőle a végeredmény!
  • A habot mindig teljesen tiszta edényben verjük fel! Ha egy picit is zsíros az oldala, nem lesz tökéletes a végeredmény!
  • Csak teljesen kemény habot kezdjünk el a tejbe szaggatni, különben elfolyik.
  • A tejet vastag falú lábosban, lassan mlegítsük fel! Ha a tej nem elég meleg, a galuska szétfolyik, ha forr, akkor viszont összeseik. Egyik sem szép látvány.
  • Ne tegyünk túl sokat egyszerre a lábasba, mert ahogy főnek, kicsit megdagadnak és összeragadnak.

Készítsd el velünk a legjobb madártejet! >>

Még több madártejrecept itt >>

A rovat korábbi cikkei itt >>

Hozzászólások (4)

Oli(E)va

Kedves Dacota, imadom a receptjeidet es tisztelem a sok munkat, ami mogottuk van...egy kis javitas, ha nem haragszol, gorogul is pontosan madartejnek hivjak (??? ??????? ?? ????) ejtsd: tu puliu to gala- a madarnak a teje, nem a tyuknak...::))) , maga a madartej, mint edesseg nalunk nem ismeretes, a kifejezest a nagyon finom, fenseges (ahogy te is irod) dolgokra szoktuk hasznalni. A magyar azt mondana: "meg a csillagos eget is lehoztam neked.." a gorog: meg a madartejet is neked adtam, de te bezzeg...:) Udv, Eva

Dacota

Kedves Eva, Dehogy haragszom, köszönöm a plusz információkat! :) Minden épít? szándékú kritikát szívesen veszek, úgyhogy ne fogd vissza magad máskor sem. :) Görög témában azt hiszem, elég releváns a véleményed. :) Szép estét! Üdvözlettel, Nóra

Törölt felhasználó

Madártej, mmm.. Imádom :) Úszó sziget? Tényleg olyan, mint a jéghegyek :D A tejr?l találtam egy jó oldalt - nem sorsolásos, tudás alapú játék is van rajta: http://fon.gs/tejesjatek/

szejusz

Én a habf?zést microban oldom meg. Egyszer?en egy tányérra kell halmozni a felvert fehérjét, 1 percre be a microba, és csodálatos alakzatban, fordítgatás nélkül elkészül. Nem fut ki a tej, nem ég le, így tényleg nem nagy ügy ennek a kedvencnek az elkészítése.

Hasznos Virág

Ezt én is kipróbálom:-) Köszönöm Vira

Sunaj

A mi családunkban mindenki nagyon szereti a madártejet. Nagyon csodálkozom mert eddig ahány szakácskönyvet vagy receptet néztem mindenhol azt írja-írjátok, hogy liszt kell bele. Hát mi nem teszünk bele lisztet hanem a tojássárgájától s?r?södik be. 1 liter tejhez 5 tojást használok de hát ennyivel neki sem állok! Addig rendben, hogy tojásokat szétválasztom fehérjét csipet sóval vaníliás cukorral kemény habbá verem. Fele tejet felforralom és a fenti módon megf?zöm a galuskákat. A sárgáját cukorral (1 literhez 3 e.k.)és vaníliával (vaníliás cukor) fehéredésig habosra keverem a végén kevés hideg tejjel k.b. 1dl összekeverem. Közben a maradék tejet hozzáöntöm a galuska f?zésb?l megmaradthoz és felforralom. Jöhet a sárgája. Arra kell vigyázni, hogy miután felforrt a tej leveszem a t?zhelyr?l, picit várok, hogy ne lobogjon és ezután hagyományos kézi habver?vel belekeverem a sárgáját. Visszateszem t?zhelyre és folyamatos keverés mellet egy rottyanásig hagyom f?ni. Ha valaki szereti tehet bele el?re beáztatott mazsolát is. Hát ennyi. Viszont a mikrós habf?zést kipróbálom. Kérdésem, nem kell tálba tej? Üdv. Sunaj

Hasznos Virág

Én se teszek bele soha lisztet, ilyet nem is hallottam. Vira

Címlapról ajánljuk

„Most arra van szükségem, hogy egy egyszemélyes márkaként is kivirágozzak...

Az egyik első, releváns gasztrosikeremet épp Havas Dórának köszönhetem, az ő indiai vajascsirke-receptje ugyanis nemcsak engem vett le a lábamról, de azokat is, akik utána megkóstolták. A Lila füge szerzőjét a blog indulásakor még csak az elszánt foodie-k és gasztrorajongók ismerték, ma már viszont több mint százezren követik különféle platformokon, és készítik el a receptjeit. Ebben az interjúban többek között arról kérdeztem, hogy vajon van-e olyan egyáltalán, hogy egy gyerek rossz evő, miért van az, hogy a gasztroblogok és szakácskönyvek világában egyértelmű a nőuralom, és mi volt az első étel, amit már a barátai is vele azonosítottak.

KormosLili

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.