Madártej 1. recept

Kalória?
Madártej 1.
Madártej 1.
receptkönyvben hozzászólások (85)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Valahogy a madártejnek az én családomban nem volt nagy hagyománya. Egyetlen alkalomra emlékszem, amikor Édesapám készített és nagyjából itt véget is ért pályafutása nálunk. Talán ez indokolja, hogy még csak most készült életem első madárteje.
Egy ponton sántított kicsit a kivitelezés, miszerint azon ritka esetek egyike állt elő, hogy nyúltam a vaníliarúdért, de hiába. Így vanília kivonatot használtam. 

hozzávalók / 6 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjékből kemény habot verünk, a végén a porcukrot is hozzáadva.
  2. 700 ml tejet felforralunk és a kemény habot evőkanállal beleszaggatjuk, egyszerre csak négyet-ötöt, hogy elférjenek. A galuskákat 1 percig főzzük, majd óvatosan megfordítjuk és a még egy percig főzzük. Lyukacsos kanállal tányérra szedjük. Ily módon az összes habból galuskát készítünk.
  3. A tojások sárgáját kikeverjük a kristálycukorral és a liszttel, hozzáadjuk a vanília kivonatot és fölengedjük a maradék, 500 ml tejjel, valamint rászűrjük a galuskák főzéséhez használt tejet is. Lassú tűzön kevergetve krémmé főzzük.
  4. Megvárjuk míg a krém kihűl, ekkor egy nagyobb üvegtálba öntjük és a tetejére rakosgatjuk a habgaluskákat. Fogyasztás előtt néhány órára hűtőbe tesszük.

  • költség: 550 Ft
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 261 377
elküldve: 59
receptkönyben: 3 590
elkészítve: 159/262
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

Hozzászólások (85)

ZuZu.
ZuZu. szo, 2015-01-31 22:08

Kedves Petra!
Isteni a recept! Tegnap csináltam először és ma este újra el kellett készítenem, mert a párom nem tudott betelni vele! Köszönöm szépen! :) Üdv: Erzsike

Alexa89
Alexa89 p, 2014-08-22 14:25

Most fogom elkészíteni életem első madártejét :) Izgulok hogy fog sikerülni :D

Sziszii18
Sziszii18 sze, 2014-04-16 14:31

Sziasztok! A tojáshabba egy kiskanál ecetet és egy csipet sót kell tenni, és nem felforralt és lobogó tejbe kell kifőzni. így lesz gyönyörű! Remélem tudtam segíteni! :)

Torma
Torma / Torma sze, 2013-08-07 14:09

Köszönöm a receptet Petra, nagyon finom, selymes-krémes-vaníliás lett a madártej...és kellemesen édes. Én ugyan csak kb 15-15 másodpercig főzöm a habgaluskákat, mert a régi tapasztalatom az volt, hogy 1 perc alatt összeestek, zsugorodtak....szivacsosak lettek. Így tökéletes lett!
Üdv, Torma :)

balintmonika
balintmonika p, 2013-07-19 08:18

Ízre nagyon jó,de a klasszikus problémám itt is előjött...Amikor kiveszem a fehérjét a tejből,az összeesik.Mit rontok el?

vikasz
vikasz szo, 2013-03-23 13:13

Annak mi a trükkje, hogy ne kozmáljon oda? Most csináltam meg, de már megint odaégett, pedig folyamatosan kevergetem, a cukrot pedig csak a végén adom hozzá.

Kincsem80
Kincsem80 v, 2013-03-17 15:31

A sok recept közül a tied volt a legszimpatikusabb.És jól döntöttem ,isteni lett .Köszönöm.

vcsilla0927
vcsilla0927 szo, 2013-03-09 19:24

Nagyon szépen köszönöm a receptet!!! A legfinomabb madártej amit eddigi életem során ettem!!! :)

lukovicsek
lukovicsek h, 2013-03-04 10:04

Kedves Petra!
Először is köszi a nagyszerű receptet. Régen anyukám csinált madártejet és nagyon szerettem. Most én próbálkoztam meg vele a családomnak. Elsőre csak a galuskák nem sikerültek, bár az íze nagyon finom volt. Aztán olvastam a hozzászólásokat és másodszor a galuskákat gyöngyöző vízben főztem ki. Tényleg sikerült. Köszönöm a receptet és a többieknek a jó ötleteket.
Üdvözlettel: Veronika

cseresznye63
Cseresznye / cseresznye63 cs, 2013-02-14 12:51

Valentin-napi édességnek szánom. Épp most lett kész. Várom, hogy meghűljön, kint van a teraszon :) Mikrós habot készítettem, zseniális ötlet szerintem!! Köszönet mindkét receptért!!

Julishka
Julishka sze, 2012-11-07 16:33

A vaniliakivonat az az uveges vaniliaaromat jelenti? bocsi a hulye kerdesert :)

petra
Petra / petra sze, 2012-11-07 16:57

nem, nem ugyanaz a kettő:
a vaníliakivonat valódi, vaníliából nyert vaníliakoncentrátum, míg az aroma mesterséges készítmény (mesterségesen előállított vaníliaíz)

szabina
szabina p, 2012-10-26 11:26

Nekem 1-1 perces főzéstől teljesen összeestek a galuskák. Megpróbáltam még egyszer, csak akkor 3-4 másodpercig főztem oldalanként gyöngyöző vízben és gyönyörű lett :)

teca326
teca326 k, 2012-10-16 08:24

Megcsináltam a hétvégén és szenzációs lett!Pont olyan,ahogyan az a nagykönyvben meg van írva! :) sűrű vendége lesz a konyhánknak az biztos! :)

ercsó
ercsó p, 2012-10-12 16:42

Ez a legjobb recept, már ezerszer elkészítettem, persze mindig dupla adagot mert én egyszerre megeszek egy liternyit. A lisztet minimalizáltam, mert a megadott mennyiséggel nekem is puding lett.
Egyszer nem volt otthon vanília és pudinggal, meg vanilin-cukorral csináltam. Hát abból nem sokat ettem, elég kommersz íze lett.

Kupszi
Kupszi v, 2012-10-07 21:07

Én a liszt kihagyásával pont így készítem, és mindenki imádja a családban. Már rég került az asztalra, ezért holnap majd újból örülhet mindenki a régi meglepetésnek:)
Kedves Petra, nagyon jók a receptjeid! A birsalmás pitéhez az almák már a konyhában érnek. Köszönjük szépen!

Bogi3
Bogi3 k, 2012-08-14 17:54

Életem első madártejét készítettem ma el. Nagyon jól néz ki, mindkét része jól sikerült. Elég sűrű lett a krém, de nagyon finom. Köszi a receptet. :)

szteri
szteri / szteri k, 2012-08-14 11:16

Sziasztok! Aranyhal ötlete alapjan gyöngyözö vizben föztem ki a feherjegaluskakat, 20-20 masodpercig, es gyönyörüek lettek! Petranak pedig köszönöm a receptet, nagyon finom!!

BiGabica
BiGabica v, 2012-08-12 15:32

Sziasztok!
Köszi a receptet nagyon jó lett.
Elsö madártejem és sikerült.

Varga Erzsébet
Varga Erzsébet sze, 2012-07-11 11:57

Sziasztok!

Én liszt helyett vaníliaízű pudingport használok. Családnak és nekem is finomabb mint liszttel. :)

Dzsozi19
Dzsozi19 cs, 2012-06-07 21:32

Sziasztok!
Olyan izé, mindenkinek sikerült elsőre, kivéve nekem.:( Nekem valahogy maga a madártej ilyen darabos lisztes massza lett, a hűtőben pedig puding állaga lett..
Az íze nagyon jó, de nekem valahogy ezt a krémes állagot nem sikerült elérni. Tudtok tanácsot adni, mit bénáztam el? :)

petra
Petra / petra cs, 2012-06-14 10:09

Szia,
Nem lehet, hogy több lisztet adtál hozzá véletlenül? A csomós állag amiatt van, ha nincs kikeverve alaposan, csomómentesre a liszt, a tojás, és a cukor, mielőtt felengeded a tejjel. Remélem azért nem adod fel, és legközelebb jól sikerül.
Üdv
Petra

Passzé
Passzé k, 2012-04-17 08:29

Hálás vagyok a receptért! Életem első madárteje volt, nagyon jól sikerült. Legközelebb dupla adagot készítek, mert négyen pillanatok alatt elpusztították a hat főre elegendőt.
Köszönöm! :)

zsofifa
zsofifa / zsofifa szo, 2012-03-17 09:58

Zseniális ez a madártej! Megfogadtam aranyhal tanácsát, és gyöngyöző vízben főztem ki a habgaluskákat, és vaníliaaroma helyett 1 vaníliarudat használtam. Nagyon-nagyon finom, az utolsó cseppig elfogyott. Köszönöm szépen. Életem első madárteje volt.

sandi32
sandi32 p, 2012-02-17 18:33

IMÁDOM! Nagyon jó a recept, már többször elkészítettem! Köszönöm! :))

dallos79
dallos79 v, 2012-02-12 15:04

Köszönöm szépen ezt a fincsi receptet!
Ma elkészítettem és nagyon jól sikerült!

garagulya
garagulya h, 2012-01-16 14:43

Mindent a megadott recept szerint keszitettem es nagyon finom lett. Eddigi legjobb madartej, amit ettem. Koszonom!

krivan
krivan v, 2012-01-08 09:55

Nagyon jó a recept és finom a végeredmény. Köszönöm a mikrós hab ötletet, nem volt megadva mennyi watton készítsük, próbálkozás után nekem 600W-on 35-40 mp vált be.

Zsebi23
Zsebi23 h, 2011-10-31 15:35

Én is vanília pudingosan próbáltam ki, isteni lett! Köszi az ötleteket!

Manolya
Manolya / Manolya sze, 2011-09-14 12:45

Sziasztok!
Már nem egyszer csináltam ezt a receptet, sőt heti rendszerességgel, és dupla adaggal. Nekem is a habbal akadtak gondjaim, de most megnéztem pár hozzászólást, akinek a mikrós ötlete volt annak gratulálok! Igazán bevált, bár a pasim még nem kóstolta és nálunk ő a madártej specialista, izgulok, este kiderül:)

nyuszóka
weby / nyuszóka p, 2011-08-19 16:35

életem első madárteje. nagyon szuperül néz ki! :) alig várom, hogy kihűljön! :)

varikriszti
varikriszti h, 2011-07-11 12:37

Tuti ez a mikróban készült fehérje, ajánlom mindenkinek próbálja ki.A krémet most úgy csináltam,hogy a 1,5 l tejhez adtam a lapos evőkanálnyi lisztet,de a férjem azt mondta hogy legközelebb azt se tegyem bele mert ő hígabban szereti.Legalább van még egy indok amiért újra meg kell csinálnom.Üdv.:Kriszta

varikriszti
varikriszti v, 2011-07-10 13:56

Nagyon finom,de nekem sűrű lett valószínű a púpos evőkanál lisztől.Biztos nekem nagyobb evőkanalam van.A mikrós fehérjét pedig máris kipróbálom.Üdv.:Kriszta

mbaniko
mbaniko v, 2011-06-26 18:30

Szia!
Én is pontosan ugyan így csinálom, és nagyon bevált a családnak.

Yvette03
Yvette03 k, 2011-05-03 18:45

Sziasztok!
Én is elkészítettem már többször is, nagyon finom lett, viszont a felvert tojáshabot a már kész krémbe szaggatom bele, majd lefedem; így nem esik össze, és mire kihűl meg is keményedik. Akinek esetleg nem szokott sikerülni a tojáshab, próbálja ki így is!
Sok sikert! :)

Noncsi_
Bloemcake / Noncsi_ h, 2011-03-14 15:55

Nagyon-nagyon köszönöm a receptet! Ezelőtt csak párszor próbálkoztam madártej készítéssel, soha nem sikerült rendesen. Ez a recept viszont tökéletes! Egyedül annyit módosítottam rajta, hogy liszt helyett vaníliapuding port tettem bele. Már többször elkészítettem, isteni! :)

Pálhalmi Vali
Bloemcake / Pálhalmi Vali k, 2011-03-01 22:07

Sziasztok!
Hallottatok már a mikróban főtt tojáshabról?
Állítólag csak fel kell verni keményre + cukor,és tűzálló tálban berakni pár percre a mikróba.Ezután lehet kanállal kiszaggatni.

Legfrissebb cikkek

Heti menü: búcsú a nyártól
Heti menü: búcsú a nyártól
Még egyszer, búcsúzóul a nyár fogásai! Lecsó, grillezett ételek, rengeteg gyümölcsleves - használd ki az utolsó heteket és főzz a sok isteni zöldséggel és gyümölccsel!
A hét szakácsa: Pogácsa
A hét szakácsa: Pogácsa
Eheti kiemelt szakácsunk Pogácsa, alias Kriszta, mindig ösztönösen és nagy kreativitással áll az új receptek elkészítésének, ha hiányzik hozzá valami, bátran rögtönöz.
252