Még egy ok, hogy rendszeresen szerepeljen a szója az étrendedben

Tévhit, hogy a szója csak a vegetáriánusok étrendjében szerepelhet, mutatunk egy jó érvet arra, hogy miért érdemes mindenkinek rendszeresen a menüjébe illesztenie.

A szójának sokáig rossz híre volt, mivel az élelmiszeripar nagy mennyiségben használ adalékanyagként genetikailag módosított szóját, illetve az állítólagos, hormonháztartást befolyásoló hatása miatt is. Mielőtt ezeknek a tévhiteknek bedőlnénk, érdemes tudni, hogy normális mennyiségben fogyasztva egyáltalán nem káros az emberi szervezetre nézve, viszont fontos fehérjeforrás a vegetáriánus és különösen a vegán étrenden élők számára. A növényi étrenden élőkön kívül a mindenevők étrendjébe is beilleszthető, elsősorban a távol-keleti receptek egyik fő szereplője.

A szójabab fehérjéi pozitív hatással lehetnek a női egészségre

Több kutatás is ismerteti a szójafogyasztás pozitív élettani hatásait: hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek, a mellrák kockázatának, az elhízás csökkentéséhez. Egy friss, egereken végzett kutatás eredményei szerint pedig akár a csontritkulás folyamatainak lassításában is szerepet játszhat.

Egy, az amerikai Missouri Egyetemen lefolytatott, patkányokon végzett kutatás során arra az eredményre jutottak, hogy a menopauzán átesett nők számára kifejezetten hasznos lehet a rendszeres szójafogyasztás, mivel a szójában található fehérjék ellensúlyozhatják a menopauza csontokra és az anyagcsere-egészségre kifejtett negatív hatását. A kutatók azért ezt a korcsoportot választották, mert a statisztikák szerint az átlag amerikai nő a menopauza előtt közvetlenül, és utána is sokkal kevésbé aktív, mint fiatalabb korában. Ez a jelenség pedig együtt járhat a csontsűrűség és -erősség csökkenésével és az anyagcsere lelassulásával.

A kutatás egyelőre csak kísérleti patkányokon zajlott, amelyeket úgy tenyésztettek, hogy kevesebbet mozogjanak, mint átlagos társaik. A patkányok egy részének eltávolították a petefészkeit, hogy minél inkább a menopauza időszakára hasonlítson szervezetük működése. Az egyik csoport patkány kukorica-, a másik szójaalapú étrenden élt. A szójában gazdag étrenden élő, petefészek-eltávolításon átesett patkányok sokkal egészségesebb csontsűrűséggel rendelkeztek, mint a kukoricaalapú étrenden alapuló társaik. A legnagyobb változást azokon az állatokon figyelték meg, amelyeken a menopauza tüneteit modellezték, de a fiatalabb állatokon is látszott a javulás. A szójafogyasztás ráadásul az anyagcseréjükre is pozitív hatással volt.

Victoria J. Vieira-Potter, a kutatás egyik vezetője szerint az eredmények arra engednek következtetni, hogy ha nem is kell minden menopauzán átesett nőnek áttérnie a szójában gazdag ázsiai étrendre, a rendszeres, havi 1-2 alkalommal való szójafogyasztás (pl. hús-, halételek helyett) pozitív hatással lehet a csontok egészségének megőrzésére. Természetesen a vizsgálatok eredményeit szükséges embereken is vizsgálni, annak érdekében, hogy a szójafogyasztás pozitív hatása valóban bizonyított legyen.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

via Sciencedaily.com

címlapfotó: 123rf

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...