Medvehagyma, te csodálatos!

A medvehagymát úgy várjuk már tavasszal, mint a Messiást! A jó idő közeledtének hírnöke már március végén, áprilisban felbukkan, hogy jellegzetes, fokhagymaillatú,zöld szőnyeggel borítsa az erdőket.

Érdekes, hogy nagyon sokáig hanyagoltuk ezt a csodatevő növényt, pár évvel ezelőtt tért csak vissza ismét a köztudatba, hogy onnan – remélhetőleg – már egyáltalán ne kerüljön ki. Egész csapatok szerveződnek a szüretelésére, kedvelt tavaszi program, hogy medvehagymatúrákra indulnak nagyobb társaságok.

Tipp: Mire figyeljünk a gyűjtésnél? A legfontosabb, hogy nem szabad összekeverni a leveleket a nagyon hasonló gyöngyvirágéval, ugyanis azok mérgezőek! Könnyen tesztelhetjük a növényt, ha megdörzsöljük ujjaink között a levelét, erős hagymaszagot érzünk. Ha nem érezzük, az biztos nem medvehagyma!

Lehetőleg csak a leveleket szedjük le, hadd újuljon meg jövőre is a növény – hazaérve pedig alaposan mossuk meg, majd töröljük szárazra. Hűtőszekrényben tárolva 5-6 napig friss marad a medvehagymánk. Számos gyógy- és immunerősítő hatása mellett antibiotikus és antivirális hatása érvényesül, C-vitamintartalma kiemelkedő. Rendkívüli vértisztító tulajdonságú, az erek faláról valósággal kisöpri a lerakódásokat, méregtelenít, segít a felső légúti megbetegedések gyógyításában, jelentős a vas- és magnéziumtartalma – jobb, mint bármelyik, csodával kecsegtető táplálékkiegészítő! A nagyvárosi emberek számára különösen szívlelendő a fogyasztása: ólommentesíti ugyanis a szervezetünket.

Zeller: egy megosztó növény >>

Külsőleg is csodakozmetikumnak nevezhetjük: a gombás bőr- és körömfertőzések szépen begyógyulnak medvehagymás tinktúra rendszeres alkalmazásával, valódi pattanásgyilkos, a szép bőr egyik élharcosa, valamint az emésztőrendszeri panaszok rendeződhetnek és a húgyutak egészsége is újra helyre állhat. Fontos, hogy mindig csak közvetlenül felhasználás előtt aprítsuk, különben elveszíti jellegzetes aromáját.

Konyhában nevelt fűszerek >>

Kétség sem férhet hozzá, hogy nyersen a legegészségesebb, a gasztronómia számos formában hasznosítja: pesto, leves, főzelék, pogácsa is készülhet belőle, de húsételek, saláták kedvelt alapanyaga, túrókrémek ízesítője is! Ne álljunk tétlenül a szezonban: bár a piacokon gyakran irreális áron kínálnak belőle pár levélnyit, tudva, hogy a városi ember úgysem fér hozzá, kerekedjünk föl valamelyik hétvégén és irány az erdő! Érdemes tapasztalt kirándulókat kérdezni a lelőhelyekről!

További medvehagymás recepteket itt keress! >>

Az Itt a szezon! rovatban további aktuális cikkeket találsz! >>

Medvehagyma Fesztivál Orfűn! >>

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Mézeskalácscsigák

Mindenki imádja a mézeskalácsot, ezt a szuper fűszeres tésztát azonban akár csigaformában is elkészíthetjük. Így tettünk most mi is, és fűszeres vajkrémmel megkent édes tekercseket ...

Hókifli lekvárral töltve

Porcukorba csomagolva várja az édességre éhes szájakat ez a hókifli. Az omlós linzertésztából készült finomság hosszú ideig eltartható, így még jóval az ünnepi készülődés ...

Cukormentes, ünnepi panna cotta

Ha nincs sok időtök elkészíteni az ünnepi desszertet, akkor ez az elegáns panna cotta a megmentésetekre siet! Alig 10 perc aktív munka van vele, a végeredmény azonban egy letisztult, finom, ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...