Medvehagyma, te csodálatos!

A medvehagymát úgy várjuk már tavasszal, mint a Messiást! A jó idő közeledtének hírnöke már március végén, áprilisban felbukkan, hogy jellegzetes, fokhagymaillatú,zöld szőnyeggel borítsa az erdőket.

Érdekes, hogy nagyon sokáig hanyagoltuk ezt a csodatevő növényt, pár évvel ezelőtt tért csak vissza ismét a köztudatba, hogy onnan – remélhetőleg – már egyáltalán ne kerüljön ki. Egész csapatok szerveződnek a szüretelésére, kedvelt tavaszi program, hogy medvehagymatúrákra indulnak nagyobb társaságok.

Tipp: Mire figyeljünk a gyűjtésnél? A legfontosabb, hogy nem szabad összekeverni a leveleket a nagyon hasonló gyöngyvirágéval, ugyanis azok mérgezőek! Könnyen tesztelhetjük a növényt, ha megdörzsöljük ujjaink között a levelét, erős hagymaszagot érzünk. Ha nem érezzük, az biztos nem medvehagyma!

Lehetőleg csak a leveleket szedjük le, hadd újuljon meg jövőre is a növény – hazaérve pedig alaposan mossuk meg, majd töröljük szárazra. Hűtőszekrényben tárolva 5-6 napig friss marad a medvehagymánk. Számos gyógy- és immunerősítő hatása mellett antibiotikus és antivirális hatása érvényesül, C-vitamintartalma kiemelkedő. Rendkívüli vértisztító tulajdonságú, az erek faláról valósággal kisöpri a lerakódásokat, méregtelenít, segít a felső légúti megbetegedések gyógyításában, jelentős a vas- és magnéziumtartalma – jobb, mint bármelyik, csodával kecsegtető táplálékkiegészítő! A nagyvárosi emberek számára különösen szívlelendő a fogyasztása: ólommentesíti ugyanis a szervezetünket.

Zeller: egy megosztó növény >>

Külsőleg is csodakozmetikumnak nevezhetjük: a gombás bőr- és körömfertőzések szépen begyógyulnak medvehagymás tinktúra rendszeres alkalmazásával, valódi pattanásgyilkos, a szép bőr egyik élharcosa, valamint az emésztőrendszeri panaszok rendeződhetnek és a húgyutak egészsége is újra helyre állhat. Fontos, hogy mindig csak közvetlenül felhasználás előtt aprítsuk, különben elveszíti jellegzetes aromáját.

Konyhában nevelt fűszerek >>

Kétség sem férhet hozzá, hogy nyersen a legegészségesebb, a gasztronómia számos formában hasznosítja: pesto, leves, főzelék, pogácsa is készülhet belőle, de húsételek, saláták kedvelt alapanyaga, túrókrémek ízesítője is! Ne álljunk tétlenül a szezonban: bár a piacokon gyakran irreális áron kínálnak belőle pár levélnyit, tudva, hogy a városi ember úgysem fér hozzá, kerekedjünk föl valamelyik hétvégén és irány az erdő! Érdemes tapasztalt kirándulókat kérdezni a lelőhelyekről!

További medvehagymás recepteket itt keress! >>

Az Itt a szezon! rovatban további aktuális cikkeket találsz! >>

Medvehagyma Fesztivál Orfűn! >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ünnepi bevásárlás egyszerűen!

Az ünnepi készülődés nemcsak ráhangolódást, de komoly szervezést is igényel. Szerencsére nálunk, az ALDI-ban mindent megkaphatsz, amire csak szükséged lehet, legyen szó a karácsonyi vagy épp szilveszteri menü alapanyagairól, a kedvenc süteményed hozzávalóiról, otthonod ünnepi dekorációjáról vagy a családodnak és barátaidnak szánt ajándékokról – velünk időt és nem kevés pénzt is spórolhatsz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!