Zeller: egy megosztó növény

Amióta csak ismerem ezt az intenzív illatanyagokat magából ontó népi gyógy- és fűszernövényt, úgy érzem, tökéletes harmóniában vagyunk egymással. A zeller Magyarországon elterjedt, gumós változatának ugyanis sokan nem tudnak helyet találni abban a bizonyos láthatatlan zöldséges kamrában, mert sem érdes, zömök külseje, sem pedig sokszor már szinte zavaróan erős illata, nem nagyon segít nekünk abban, hogy végleg belopja magát a szívünkbe. Ha úgy érzed azonban, hogy megbékéltél ezzel az egyébként zseniális növénnyel, tarts velem egy érdekes kis zellertúrára. Hidd el, nem fogod megbánni!

Zellerek a világban

A zellernek három fajtája ismert, és terjedt el a világban, amelynek egyikét, a gumós változatot hazánkban termesztik. A gumós fűszernövény mellett kétféle zeller van, amely magasabb C-vitamin-, valamint ásványianyag-tartalma miatt mindenképpen kiemelkedik a sorból.

Az egyik az ún. halványított (a termesztése közben alkalmazott árnyékolás miatt nevezik így) vagy szárzeller névre hallgat, a másik pedig a metélőzeller. Mindkét zellerfajta nagyszerű idegnyugtató, immunerősítő növény.Konyhában nevelt fűszerek >>

Zeller a kosárban – mire ügyeljünk?

Gumós zeller vásárlásánál arra kell ügyelnünk, hogy a növény levelei szép zöldek, épek legyenek, gumója pedig semmiképpen ne legyen tapintásra puha, benyomható állagú, vagy megszokott színénél jóval sötétebb, mert ebben az esetben sajnos rothadt zöldséggel van dolgunk. A gumó minél nehezebb, annál jobb, mert így biztosan friss, szivacsos, fás részektől mentes. A zöldség szivacsos részei ugyanúgy alkalmasak konyhai felhasználásra, mint teljesen ép részei, csak ilyenkor érdemes egészben, nem aprított formában használni.A szár-, illetve metélőzeller kiválasztásánál mindig frissnek látszó, kemény, ütődéstől mentes zellert válasszunk.Káposztafélék szezonja >>

Mire használjuk?

Gumós zeller: Megtisztított, hámozott gumója, illetve hosszúra növő zöld levélrészei a húslevesek és a különböző tartalmas levesek elmaradhatatlan fűszere. Amikor a leveshez hozzáadjuk a zöldségeket, nyugodtan tegyük bele a zellert is egészben vagy félbevágva, hiszen így, ha valaki nem szereti, a végén a kész levesből könnyen eltávolíthatja. A lasagne vagy a bolognai ragujának készítésénél vétek lenne nem használni. Egy kevés, reszelt zellergumó a paradicsomos szószokat mennyeivé varázsolja. A tisztított, vékonyra szeletelt zellerből bármely évszakban pikáns zellerkrémlevest készíthetsz.Szárzeller és metélőzeller: Ez a két nemesebb zellerfajta már nemcsak az elegáns partikon és az éttermek étlapján, hanem a háztartásokban is egyre gyakrabban feltűnik. Mind a szárzeller, mind pedig a metélőzeller a vegetáriánus étrendbe is tökéletesen beilleszthető, és egyre kedveltebb. Friss paradicsomitalok mellé ropogtatva, azok alapanyagaként felhasználva, valamint hideg, töltött előételként is tökéletesen megállják a helyüket. Gyönyörű, húsos száraik tökéletes díszítőelemei a hideg-meleg fogásoknak, zöldségturmix italoknak.Téli megmentőnk: a citrom >>A rovat további cikkeit itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek