Így készül a vajtól krémes, harsogóan zöld medvehagymás rizottó

A rizottó az az étel, amiről sokan azt hisszük, tévesen, hogy csak az olaszok főzhetik tökéletesre. Pedig abszolút nem így van, csak pár alapszabályt kell szem előtt tartani! Tavasszal pedig mi mással készíthetnénk, mint a fokhagymás ízjegyekkel megáldott, buján zöld medvehagymával?

Rizottó, az olaszok kedvenc rizses egytálétele, mely meghódította a világot: nehézkesnek tűnik, ezért sokan inkább csak olasz éttermekben (vagy Olaszországban) eszik, pedig otthon is könnyű elkészíteni, ha eleget teszünk néhány kritériumnak. Tavasz révén mi most szezonális medvehagymával főztük a rizottót, szem előtt tartva minden szigorú szabályt. Buján zöld, harsogóan ízes-tavaszias-hagymás és krémes lett. Mutatjuk is!

Medvehagymás rizottó, teljes recept a képre kattintva nyílik! / Fotók és recept: Hering András

Abbahagyhatatlan kanalazást/villázást ígér az alábbi recept:

csípősen zsenge, frissen szedett medvehagyma párosul a vajtól, parmezántól és alaplétől krémes rizottóval, a végeredmény pedig pazar. Ugye kipróbáljátok?

...na de mitől is lesz tökéletes egy rizottó?

Alaplé

Sokan vizet öntenek a rizottóhoz alaplé helyett, de ez nagy hiba, mert a rizs így nem tudja felszívni az aromákat és fűszereket, miközben fő. Ne vizet használj, mert felhígítja az ízeket!

+ Tipp: folyamatosan pótold az elpárolgó/beszívódott alaplevet, tehát jobb, ha nem mozdulsz el a tűzhely mellől! (Meleg alaplevet használj, mert a hidegtől visszahűlne az étel, és nem főne meg elég gyorsan a rizs.)

Rizottórizs

A nem megfelelő rizs használata tönkreteheti a végeredményt. Sokan legyintenek rá, de nem szabad, az autentikus rizottóhoz igenis speciális, rövid szemű, sok keményítőt tartalmazó arborio fajtát érdemes használni, mert csak ezzel lesz kellően krémes, szaftos a végeredmény.

Vaj és parmezán

Csak ezekkel az isteni összetevőkkel lesz igazán krémes a rizottó állaga, de csak akkor add hozzá őket, miután levetted a rizst a tűzről, keverd el, 5 percig pihentesd, és csak azután tálald!

További rizottóreceptek:

A 'medvehagymás rizottó" teljes receptjét mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Medvehagymás rizottó, teljes recept a képre kattintva nyílik! / Fotók és recept: Hering András

Recept és fotók: Hering András

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több recept Hering Andrástól:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Az EVA AIR bemutatja új Premium Economy osztályát a Bécs–Taipei...

2025. november 3-tól az EVA AIR utasai teljesen új élményben részesülhetnek a Bécs–Taipei közvetlen járatokon: a légitársaság Boeing 787-9 repülőgépein debütál az új Premium Economy kabin, amely a kényelmet, a térkínálatot és a modern fedélzeti szolgáltatásokat ötvözi az Economy és a Business osztály közötti tökéletes átmenetként.

Legújabb receptek

Nagyon vajas aranygaluska

Pihe-puha, szaftos kelt tészta, rengeteg dió és krémes vaj, melyeket mind körbejár a citromhéj intenzív aromája: ez az aranygaluska. Ki ne szeretné ezt a desszertet, pláne egy selymes ...

Svéd mézeskalács

Ha a ropogós mézeskalácsok rabjai vagytok, akkor mindenképpen készítsétek el ezt a sötétbarna svéd csodakekszet, mert mennyeien fűszeres és csodásan ropog! Falatozhatjuk magában az ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...