Így készül a vajtól krémes, harsogóan zöld medvehagymás rizottó

A rizottó az az étel, amiről sokan azt hisszük, tévesen, hogy csak az olaszok főzhetik tökéletesre. Pedig abszolút nem így van, csak pár alapszabályt kell szem előtt tartani! Tavasszal pedig mi mással készíthetnénk, mint a fokhagymás ízjegyekkel megáldott, buján zöld medvehagymával?

Rizottó, az olaszok kedvenc rizses egytálétele, mely meghódította a világot: nehézkesnek tűnik, ezért sokan inkább csak olasz éttermekben (vagy Olaszországban) eszik, pedig otthon is könnyű elkészíteni, ha eleget teszünk néhány kritériumnak. Tavasz révén mi most szezonális medvehagymával főztük a rizottót, szem előtt tartva minden szigorú szabályt. Buján zöld, harsogóan ízes-tavaszias-hagymás és krémes lett. Mutatjuk is!

Medvehagymás rizottó, teljes recept a képre kattintva nyílik! / Fotók és recept: Hering András

Abbahagyhatatlan kanalazást/villázást ígér az alábbi recept:

csípősen zsenge, frissen szedett medvehagyma párosul a vajtól, parmezántól és alaplétől krémes rizottóval, a végeredmény pedig pazar. Ugye kipróbáljátok?

...na de mitől is lesz tökéletes egy rizottó?

Alaplé

Sokan vizet öntenek a rizottóhoz alaplé helyett, de ez nagy hiba, mert a rizs így nem tudja felszívni az aromákat és fűszereket, miközben fő. Ne vizet használj, mert felhígítja az ízeket!

+ Tipp: folyamatosan pótold az elpárolgó/beszívódott alaplevet, tehát jobb, ha nem mozdulsz el a tűzhely mellől! (Meleg alaplevet használj, mert a hidegtől visszahűlne az étel, és nem főne meg elég gyorsan a rizs.)

Rizottórizs

A nem megfelelő rizs használata tönkreteheti a végeredményt. Sokan legyintenek rá, de nem szabad, az autentikus rizottóhoz igenis speciális, rövid szemű, sok keményítőt tartalmazó arborio fajtát érdemes használni, mert csak ezzel lesz kellően krémes, szaftos a végeredmény.

Vaj és parmezán

Csak ezekkel az isteni összetevőkkel lesz igazán krémes a rizottó állaga, de csak akkor add hozzá őket, miután levetted a rizst a tűzről, keverd el, 5 percig pihentesd, és csak azután tálald!

További rizottóreceptek:

A 'medvehagymás rizottó" teljes receptjét mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Medvehagymás rizottó, teljes recept a képre kattintva nyílik! / Fotók és recept: Hering András

Recept és fotók: Hering András

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több recept Hering Andrástól:

Címlapról ajánljuk

További cikkek