Így készül a tökéletesen hajtogatott, omlós pogácsa

A vendégváráshoz sok minden elengedhetetlen: alapos előkészület, sok türelem, szép teríték, egy tökéletes pogácsarecept…és még sorolhatnánk. A mai Napi Tipp ez utóbbit fogja elhozni, hogy mindegy, milyen ízű kis pogikat sütünk, azok mindig jól sikerüljenek majd.

Egy tökéletes pogácsarecept nemcsak egy egyszerű kis trükk miatt működik, hanem egy egész sornyi, alaposan kimért mozdulatsor miatt. Persze nem kell megijedni: aki már készített pogácsát, az tudhatja, hogy nem egy vérfagyasztóan nehéz konyhai feladat. Ha egy-két dologra odafigyelünk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a tökéletes pogácsareceptünkből tényleg tökéletes, pufi, réteges kis sütemények születnek majd.

Így készül a tökéletesen hajtogatott, omlós pogácsa

Szobahőmérsékletű alapanyagok

Minden kelt tésztát, így a pogácsáét is szobahőmérsékletű alapanyagokkal érdemes indítani. Ez azért nem mindegy, mert a tészta lelke, az élesztő egy érzékeny kis lény, amely nem reagál jól az extrém hőmérsékletekre.

A vaj legyen puha, a tojás szobahőmérsékletű, az élesztő felfuttatásához használt tej pedig épp annyira langyos, hogy ne érezzük a különbséget, ha beledugjuk az ujjunkat.

Alapos dagasztás

Az egy dolog, hogy az alapanyagaink rendben vannak, ez ad a sütésnek egy jó kezdést, ezen túl viszont már rajtunk múlik, hogy a hozzávalókból egy valamirevaló tésztát gyúrjunk be.

Kellően lisztezett felületen gyömörkésszük a tésztagombócunkat legalább 10 percig. De nem kell ám lemérni az időt, elég, ha figyeljük a kezünk között alakuló masszát: amikor szép fényes és feszes a felülete, akkor tudhatjuk, hogy elkészült.

Óvatos kelesztés

Az első kelesztés mindig nagyon kritikus: ha túl meleg helyre tesszük a tésztát, akkor nagyon hirtelen fog megnőni, ettől a később kisütött pogácsa veszít valamennyit a foszlósságából. Ezzel szemben, ha hideg helyre tesszük, nagyon lassan fog kelni a gombócunk: ilyen esetben pedig lapos és rágós pogácsákat kapunk.

Hajtogatás és forgatás

Mindegy, hogy milyen ízű pogácsáról beszélünk, az egyik legjobb és legfontosabb tulajdonsága ennek a sós süteménynek a hajtogatásból származó rétegesség. Amikor lapjaira tudunk szedni egy-egy foszlós pogácsát, az mindig annak a jele, hogy jól végeztük el a dolgunkat a sütés során.

Adjunk időt ennek a folyamatnak: a megkelt tésztát nyújtsuk ki, majd hajtogassuk meg („levélforma” szerint: az alsó harmadot fel-, a felső harmadot lehajtjuk, majd jobbról és balról is hajtogatunk, hogy egy kis csomagot kapjunk), utána pihentessük a konyhapulton letakarva, legalább 20-30 percig, majd hajtogassuk újra, pihentessünk megint, és hajtogassunk egy utolsót.

Az ízesítés

A legtöbb ízesítőt (káposzta, túró, krumpli, töpörtyű) a hajtogatás elején vagy közben kell a tésztához adni, hogy alaposan elkeveredjenek a rétegek között.

Figyeljünk arra, hogy az ízesítőink ne legyenek túl darabosak vagy túl nedvesek, mert azok ronthatnak a pogácsa állagán. Alapvetően inkább érvényesítsük a kevesebb több elvét: ne toljuk túl az ízesítők hozzáadását, maradjon a tészta a domináns, és akkor nem lesz baj.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több tökéletes receptet találsz itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek