Medvecukor miatt halt meg egy férfi

Túl sok medvecukor fogyasztása okozta egy amerikai építőmunkás halálát. Az 54 éves férfi napi másfél csomaggal fogyasztott az édességből. 

A massachusettsi építőmunkásnak egy éttermi látogatás során állt le a szíve - derül ki a 24.hu cikkéből.
,,Ha csak kevés medvecukrot eszik az ember, kicsivel az is megemelheti a vérnyomását" -nyilatkozta Neel Butala,a Massachusettsi Általános Kórház kardiológusa.
A szakértő szerint a vérnyomás emelkedését a több ételben és étrendkiegészítőben megtalálható, édesgyökérből kivont glicirrizin okozza.
Az anyag hatására nagy mértékben csökkenhet a szervezetben található kálium szintje, valamint más ásványok és elektrolitek egyensúlya is felborul. Az amerikai gyógyszerhatóság (FDA) szerint ha valaki két héten át csak napi 56 gramm medvecukort eszik, az is szívproblémákat idézhet elő, különösen 40 év fölött.
„Nemcsak a medvecukorról van szó, lehet édesgyökértea, gumicukor, egy csomó vény nélkül kapható dolog. Még néhány sörben, például egyes belga sörökben is benne van ez az összetevő” – magyarázta Robert Eckel, a Coloradói Egyetem munkatársa, az Amerikai Szív Szövetség korábbi elnöke.
Az 54 éves építőmunkás nem mellesleg halála előtt néhány héttel szokott át az amerikai Twizzlers nevű piros gumicukorról a medvecukorra. Egy gyorsétteremben esett össze, az orvosi vizsgálat szerint a szervezetében nagyon kevés kálium volt, ez okozta a szívritmuszavart és más problémákat is. Bár az éttermi incidens során a férfi újraélesztése sikeres volt, másnap életét vesztette a kórházban.
Az amerikai gyógyszerhatóság 3,1%-ban határozza meg a meg a glicirrizin megengedett arányát egy-egy élelmiszer összetevői között, azonban Butala szerint sok édesség nem tünteti fel, mennyit tartalmaz a termék a veszélyes ízesítőből. A Twizzlerst gyártó Hershey szóvivője, Jeff Beckman szerint a cég összes termékének fogyasztása biztonságos, az FDA előírásainak maradéktalanul megfelelnek.
Ez is érdekelhet:

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili

További cikkek