A mediterrán diéta még az agyunkra is jó hatással van

Manapság millióféle különböző diéta közül választhatunk, ha a célunk a fogyás. Létezik azonban egy, a mediterrán diéta, ami hosszú évek óta töretlen népszerűségnek örvend – és most még többen kattanhatnak rá!

A mediterrán diéta – ahogyan a neve is mutatja – az olyan friss alapanyagokra helyezi a hangsúlyt, mint a gyümölcsök, zöldségek és halfélék, de gazdag teljes kiőrlésű gabonákban és része az olívaolaj is. A mediterrán diétát már számos pozitív élettani hatással hozták összefüggésbe, most pedig egy újat is találtak: lassíthatja az agy öregedését.

A mediterrán diéta még az agyunkra is jó hatással van

Egy 18 hónapos, 300 résztvevővel végzett klinikai vizsgálat során a negevi Ben-Gurion Egyetem kutatói azt találták, hogy a testtömeg 1 százalékos csökkenése ahhoz vezetett, hogy a résztvevők agyának életkora csaknem kilenc hónappal csökkent a várható korhoz képest. Ez az eredmény összhangban volt más biológiai mutatókkal, például a májzsír és az enzimek alacsonyabb szintjével. Az elhízás jellemzően az agy vártnál gyorsabb öregedésével jár, ami ezt követően gyorsabb kognitív hanyatláshoz is vezet. A kutatók részletes és rendszeres agyi scintigráfiákkal kiszámíthatják egy személy „agyéletkorát”, így nyomon követhetik, hogy hogyan befolyásolhatják ezt az életmódbeli tényezők egy adott időintervallumban. Ebben az esetben a csapat pontosan ezt tette. A 18 hónapos mediterrán diétás program kezdetén és végén 102 olyan emberen végeztek agyvizsgálatot, akiket elhízottnak minősítettek.

Eközben információkat gyűjtöttek az elhízás által érintett egyéb tényezőkről is, például a máj egészségéről. A magasabb májzsírszintet és az emelkedett májenzimeket korábban összefüggésbe hozták az Alzheimer-kór kialakulásával, így ezek is fontos markerek.

Azt találtuk, hogy már 1%-os fogyás is elegendő az agy egészségének befolyásolásához: az agy életkorának 9 hónapos csökkenéséhez vezet

– mondta el Galia Avidan professzor, a Pszichológiai Tanszék munkatársa egy egyetemi közleményben.

Ez a kísérlet az első a maga nemében, amely bemutatja a mediterrán diéta ilyen jellegű hatásait. A csapat reméli, hogy kutatásaik kiegészítik a meglévő bizonyítékokat, amelyek az egészséges táplálkozás fontosságát hangsúlyozzák az agyi egészség érdekében, valamint a kognitív hanyatlás és az olyan betegségek megelőzésében, mint az Alzheimer-kór.

Forrásunk volt.


Még többet olvashatsz az étrendekről itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...