A mediterrán diéta még az agyunkra is jó hatással van

Manapság millióféle különböző diéta közül választhatunk, ha a célunk a fogyás. Létezik azonban egy, a mediterrán diéta, ami hosszú évek óta töretlen népszerűségnek örvend – és most még többen kattanhatnak rá!

A mediterrán diéta – ahogyan a neve is mutatja – az olyan friss alapanyagokra helyezi a hangsúlyt, mint a gyümölcsök, zöldségek és halfélék, de gazdag teljes kiőrlésű gabonákban és része az olívaolaj is. A mediterrán diétát már számos pozitív élettani hatással hozták összefüggésbe, most pedig egy újat is találtak: lassíthatja az agy öregedését.

A mediterrán diéta még az agyunkra is jó hatással van

Egy 18 hónapos, 300 résztvevővel végzett klinikai vizsgálat során a negevi Ben-Gurion Egyetem kutatói azt találták, hogy a testtömeg 1 százalékos csökkenése ahhoz vezetett, hogy a résztvevők agyának életkora csaknem kilenc hónappal csökkent a várható korhoz képest. Ez az eredmény összhangban volt más biológiai mutatókkal, például a májzsír és az enzimek alacsonyabb szintjével. Az elhízás jellemzően az agy vártnál gyorsabb öregedésével jár, ami ezt követően gyorsabb kognitív hanyatláshoz is vezet. A kutatók részletes és rendszeres agyi scintigráfiákkal kiszámíthatják egy személy „agyéletkorát”, így nyomon követhetik, hogy hogyan befolyásolhatják ezt az életmódbeli tényezők egy adott időintervallumban. Ebben az esetben a csapat pontosan ezt tette. A 18 hónapos mediterrán diétás program kezdetén és végén 102 olyan emberen végeztek agyvizsgálatot, akiket elhízottnak minősítettek.

Eközben információkat gyűjtöttek az elhízás által érintett egyéb tényezőkről is, például a máj egészségéről. A magasabb májzsírszintet és az emelkedett májenzimeket korábban összefüggésbe hozták az Alzheimer-kór kialakulásával, így ezek is fontos markerek.

Azt találtuk, hogy már 1%-os fogyás is elegendő az agy egészségének befolyásolásához: az agy életkorának 9 hónapos csökkenéséhez vezet

– mondta el Galia Avidan professzor, a Pszichológiai Tanszék munkatársa egy egyetemi közleményben.

Ez a kísérlet az első a maga nemében, amely bemutatja a mediterrán diéta ilyen jellegű hatásait. A csapat reméli, hogy kutatásaik kiegészítik a meglévő bizonyítékokat, amelyek az egészséges táplálkozás fontosságát hangsúlyozzák az agyi egészség érdekében, valamint a kognitív hanyatlás és az olyan betegségek megelőzésében, mint az Alzheimer-kór.

Forrásunk volt.


Még többet olvashatsz az étrendekről itt:

Címlapról ajánljuk

7 szépséges növény, ami kis kaspóban is buján nő

A konténeres kertészkedés ideális megoldás azoknak, akik kis helyen, a teraszon vagy az erkélyen szeretnének zöldellő, virágzó növényeket nevelni. Most bemutatjuk azokat a könnyen gondozható növényfajtákat, amelyek különösen jól érzik magukat kaspókban és virágtartókban.

Nosalty

További cikkek