Mától új maszkszabályok lépnek életbe – Ezekre figyelj oda!

A mai naptól komoly bírságokat szabhatnak ki ránk, ha nem megfelelően viseljük a maszkunkat.

Az egyik legfontosabb változás, hogy a maszk mostantól ténylegesen maszkot kell, hogy jelentsen, vagyis sállal, kendővel és hasonlókkal nem helyettesíthető. Egyelőre abban nincs változás, hogy a tömegközlekedési eszközökön és a boltokban maszkot kell viselni. Azonban az utóbbi esetben szigorúan büntetik, ha az eladók nem tesznek meg mindent azért, hogy a vásárlók eltakarják az arcukat. Ha a hatóság fedetlen arcú vevőt talál, akkor első alkalommal figyelmeztet, másodjára pénzbüntetést szab ki, ami nem lehet kevesebb 100 ezer forintnál, míg a maximum 1 millió forint lehet. A harmadik ilyen alkalom után azonban bezárathatják a boltot, 3 naptól 1 évig terjedő időre.

via GIPHY

Aki a tömegközlekedésen maszk nélkül utazik, az minimum pénzbüntetésre számíthat, továbbá le kell szállnia a járműről. Először a vezetőnek kell figyelmeztetnie az utast a maszkviselésre, ha erre nem hajlandó, le kell leszállítania, illetve ha ellenáll, rendőrt hívnia.

A kórházakban is kötelező mostantól a maszkviselés mindenki számára, tehát nemcsak a látogatóknak és az orvosoknak, de a betegeknek is maszkot kell viselniük. Azonban az egészségügyi intézményekben a betegeknek a kórtermükben nem kötelező az arcelfedés.

Ezeken felül a következő helyeken kötelező mától a maszk:

  • Plázákban, kivéve az ott található irodákat, a sporttermeket, vendéglátóhelyeket és az üzemi helyiségeket.
  • Az előadóművészeti eseményeken - például a színházi, táncos és zenés előadásokon - a nézőknek.
  • Mozikban.
  • Múzeumokban, könyvtárakban, levéltárakban és a közművelődési intézményekben.
  • Postán.
  • A közigazgatási szervek ügyféltereiben.
  • Minden olyan helyiségben, ahol bármilyen ügyfélfogadás folyik, és az ott dolgozókkal együtt rendszeresen 5 főnél többen tartózkodnak egy időben.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek