Márton-napi ludaskása

A legjobb télindító falat a Márton-napi sült liba, egy kis újborral. De mit csináljunk a liba maradék részeivel? A másik legjobb télindító, a magyar rizottó, a ludaskása a legjobb megoldás!

Nagyon szeretem a sokféle, első hallásra bizarrnak tűnő alapanyagokból varázsolt egzotikus ételkölteményeket. De legalább ennyire le tud nyűgözni a tradicionális népi konyhák döbbenetesen kreatív maradékfelhasználó technikája is. Mint például a ludaskása. Ami nem más, mint a Márton-napi lakoma egyik mellékterméke, ötletesen újrafelhasználva. Tudjátok például, hogy egyetlen libából hány fogásos mennyei menüsor állítható össze? Előételnek elkészíthetjük a máját, a madarunk saját zsírjában esetleg a magyar gasztronómia egyik csúcsát, a házi libatepertőt. Aztán jöhet a lassú tűzön órákig gyöngyöztetett libaleves, házi készítésű lúdgége tésztával, majd a jó netovábbja, a sült libacomb káposztával. Ha még tudunk moccanni, akkor a libaháj legfinomabb felhasználási módját, a hájas tésztából készült süteményt is elkészíthetjük. És hogy mi lesz a lukulluszi lakoma miatt mellőzött leveszöldséggel, hússal és a fazék alján árválkodó maradék levesünkkel? 20 perc alatt összerakhatjuk belőle a magyar rizottót, a mára szinte feledésbe merült ludaskását.

A ludaskása receptjét itt találod >>

Még több Márton-napi recept itt >>

{ GALÉRIA = title:Ludask%C3%A1sa%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l%20-%20l%C3%A9p%C3%A9sre, 0,1,2,3,4,5,6,7,8 }

Legújabb receptek

Karamellás-csokis fudge

Ínycsiklandozó falatok az ünnepi asztalra! Egy igazán ízletes desszert, amit könnyedén el lehet készíteni, és garantáltan elnyeri mindenki tetszését! A krémes tejkaramell tökéletes ...

Kolbászos sajtfánk

Egy kis gyors sós harapnivaló, esetleg vendégváró, ha nem akarunk hosszasan pogácsát keleszteni, dagasztani. Nagyon finom puha, még másnap is. Kolbász nélkül is elkészíthető, sonkával ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A retró sajtos tallér titkai: így lesz a legropogósabb és...

A sajtos tallér a magyar konyha egyik kedvelt ropogtatnivalója, amely generációkon át örökített hagyományokon alapul. Ez az egyszerű, mégis rendkívül ízletes snack szinte minden alkalomra illik: legyen szó családi összejövetelről, baráti találkozóról vagy egy egyszerű esti filmezésről. De hogyan vált ez a finomság a magyar háztartások alapvető elemévé, és miért olyan népszerű ma is?

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...