Márton-napi libavacsora recept

Márton-napi libavacsora
Márton-napi libavacsora
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Klasszikus libasült, a burgonyaköret kivételével hagyományos módon.

hozzávalók / 4 adag

A libacombokhoz

A párolt káposztához

A burgonyához

ajánlat

Vasárnapi ebédnek is tökéletesen beillik.

receptjellemzők

konyha: magyar
sütési mód: alul-felül sütés
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
alkalom: Márton-nap

egyéb elnevezések

hagyományos Márton-napi libasült, libasült párolt káposztával és burgonyával

elkészítés

  1. A libacombokat sózzuk, borsozzuk, majd a libazsír nagy részével kenjünk ki egy beáztatott cserépedényt. Öntsünk bele kevés vizet, majd tegyük bele a combokat, 1 db tisztított, negyedekre vágott vöröshagymát, a felezett fokhagymát, fedjük le, és tegyük a sütőbe. Állítsuk a hőmérsékletet 180 C fokra, és süssük kb. 1,5 órán keresztül.
  2. Készítsük el a párolt káposztát. A káposztát gyaluljuk, vagy vágjuk vékony csíkokra.
  3. Sózzuk be 2 dkg sóval, és hagyjuk fél órát állni.
  4. Egy fél vöröshagymát vágjunk finomra. Kevés zsíron karamellizáljuk a cukrot, majd adjuk hozzá a finomra vágott hagymát. Szórjuk bele a köménymagot, és gyorsan pirítsuk át.
  5. Adjuk hozzá a kinyomkodott káposztát, pároljuk lassú tűzön. Ha a káposzta puhul, adjuk hozzá az ecetet és lassan pároljuk készre.
  6. A burgonyákat mossuk meg, és karikázzuk fel kb. 0,5 cm vastag szeletekre.
  7. Tegyük őket sütőlemezre, sózzuk, borsozzuk, szórjunk rá fűszerpaprikát, majd öntsük meg olívaolajjal, hogy minden szelet olajos legyen. Jól forgassuk össze, és tegyük félre kicsit állni.
  8. A cserépedény tetejét a sütési idő elteltével vegyük le, és süssük még kb. negyedórát a combokat, amíg szép piros színt kapnak.
  9. Ha a libacombok elkészültek, állítsuk a sütőt a legmagasabb fokozatra, és tegyük be a szeletelt burgonyákat.
  10. Kb. 20 perc alatt készül el, közben időnként forgassuk át, hogy a szeletek ne ragadjanak le. Ha elkészültünk a sütéssel adjunk a szeletekhez 2-3 gerezd zúzott fokhagymát, és jól forgassuk össze.
  11. Tálaljuk a combokat a párolt káposztával, és a burgonyákkal.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
nézettség: 29 920
elküldve: 23
receptkönyben: 335
elkészítve: 17/24
Facebookon megjelent: -

szakács

Kornél

Mióta szakács: 2010.01.11.
140 recept

Hozzászólások (8)

lizett
lizettk, 2012-11-13 14:48

Nálunk ez volt Márton napkor az ebéd... Csak én nem paprikáztam meg a krumplit...Hát finom volt! Köszönöm a receptet!És egyáltalán nem volt közepesen nehéz elkészíteni! ;)

kopancs
kopancsp, 2011-11-11 22:30

2 libát vágunk egy hét múlva és a fiam 1 éves születésnapjára ezt a receptet fogom elkészíteni... remélem, jól sikerül majd!

Legfrissebb cikkek

Kocsmák gigászi gasztrolimpiája
Kocsmák gigászi gasztrolimpiája
A főváros legizgalmasabb szabadtéri programja elé nézünk a budapesti italmérések gigászi főzőversenyén május elsején. A Kocsmajális hősies küzdelmet ígér bográcsok gyűrűjében.
Ilyen salátával könnyű fogyni!
Ilyen salátával könnyű fogyni!
Vége a Húsvétnak és a nagy zabálásoknak. Lassan készülhetünk a strandszezonra, így ideje megszabadulni pár felesleges kilótól. Együnk salátát!
1832