Ludaskása recept

1 adag
888
kcal
Ludaskása
Ludaskása
receptkönyvben hozzászólások (24)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Soha nem szerettem a ludaskását. Nem is nagyon szerethettem, anyukám soha sem csinált, távoli rokonoknál kóstolva meg...nem tett rám mély benyomást, na. Ha meg a Márton-napi össznépi libalegelést étteremben üljük meg, mindig meg tudtam ideologizálni, miért nem azt választottam. Most őszintén, ki az, aki rizseshúst választ egy jó roppanós libasült helyett?! Na de elhatároztam, idén novemberben (vagyis most már tavaly) mindenképp nekiállok. Aztán magvas teendőkre hivatkozva megint nem lett belőle semmi, csak egy jó kis libasült. Múlt héten azonban megláttam a hentesnél a libaaprólékot, és gondoltam, ez most a jel. Ki lehet próbálni, nem nyom a stressz, nem túrtam ki vele a kedvenc libasültemet. Úgyhogy, ha nem is Márton-napra, de Vincére csak elkészült...jövőre meg benevezek egy egész madárra, és sült is lesz, meg kása is. :-)

hozzávalók / 4 adag

  • 80 dkg libahús (libaaprólék, szárny, zúza, nyak, szív, esetleg máj)
  • 4 nagy db sárgarépa
  • 3 nagy db fehérrépa
  • 10 dkg zeller
  • 15 dkg gomba
  • 15 dkg zöldborsó (oppcionális)
  • 10 dkg zeller
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 5 dkg libazsír
  • 25 dkg rizs
  • 1 csokor petrezselyem
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 8 szem bors (egész)
  • ízlés szerint

ajánlat

Legjobb, ha a Máron-napi libalevessel együtt készítjük - kettőt egy csapásra. És természetesen újbor

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
diéta: cukormentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: ősz
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
alkalom: Márton-nap

egyéb elnevezések

rizseshús lúdból, hagyományos rizses-libahúsos egytál
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A libaaprólékot megtisztítjuk, hideg vízben, lassú tűzön feltesszük főzni. Megvárjuk, míg felforr, leszedjük a habját.
  2. Beletesszük a hagymát, a fokhagymát, a borsot és sózzuk.
  3. Ha a hús félig, vagy még jobban megpuhul, beletesszük a megpucolt sárga és fehérrépát, és a zellert.
  4. Az utolsó negyed órában beletesszük a gombát és a zöldborsót.
  5. Ha  a leves kész, kivesszük a húst, a levest pedig leszűrjük.
  6. A húst lefejtjük a csontokról, kockákra vágjuk a zúzával és a szívvel együtt.
  7. A répát, zellert, fehérrépát szintén kockázzuk.
  8. A megtisztított rizst a libazsíron opálosra pirítjuk, majd felöntjük háromszoros mennyiségű húslevessel. Nagyon kis lángon főzzük félpuhára, majd hozzákeverjük a felkockázott libahúst a zöldségeket, és az apróra vágott petrezselymet.
  9. Lefedve, óvatosan rázogatva készre pároljuk.

  • költség: 1400 Ft
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 74 744
elküldve: 28
receptkönyben: 826
elkészítve: 30/49
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
303 recept

Hozzászólások (24)

memilia
memiliak, 2014-11-11 22:18

Szia Nóra,
ma mi mást készíthettem volna, mint ezt a kását. Liba szárnyat használtam hozzá, és rizs helyett (hogy autentikusabb legyen) korábban beszerzett kölessel készítettem. Mivel a mosogatás nem a kedvencem és főzőtasakos kölesem volt, a levesben főztem meg azt is. Finom lett.
Üdv
Emi

Dacota
Dacotasze, 2014-11-12 00:11

A köles nagyon jól hangzik. :) Amúgy fogalmam nincs róla, mivel készítették eredetileg, de a köles elég jó tippnek hangzik :) Örülök, hogy ízlett :)

kovacsbmaria
kovacsbmariah, 2014-11-03 10:24

Nagyon jó, hogy most akadtam rá, mert az unokám Márton és neki minden névnapján
libahúst kell készíteni. Ludaskását még nem csináltam neki, így most ez lesz a meglepi ebédje. A nagyi főztje mindig jobb az unokáknak. A fiaim mikor kicsik voltak a szomszédban lakott egy idős nagymama, és minden alkalommal adott nekik valamit, ha átmentek hozzá. A lényeg az, mindig jobb volt mint amit én főztem. Most a menyem van így . Egyszer a menyem áthozott nekünk egy tányér almás lepényt. A gyerekek jöttek át és ettek belőle, megállapították, hogy jobb mint amit az anyu sütött.

Bocs a hosszú eszmefuttatásért. Ez a nagymamák titka. Üdv: Marika mama.

einzweidrei
einzweidreip, 2013-11-29 14:09

1) köszönöm a receptet:)
2) mijazakakastej?
3) nálam libamellből készül, mer' ki nem állhatom a libamellet, ha médiumra sütik, véres (boáááá), ha megsütik rendesen, száraz, szóval.. első osztályú ludaskása lesz belőle jó apróra vagdalva. Nem először csinálom, sokadjára (és mellből, mert a liba többit viszont részét viszont szeretem a'la natúr megenni levesben, sültből), csak ugye, egy évben vagy kétszer, ha csinálom, és elfelejtem a receptet. Így kerültem ide...

antalos
antalossze, 2013-10-02 10:08

Kedves Dacota!
Nekem ez a 200 perc tűnik fel. Hasonlóan készítettem már én is többször, de nem tartott 3 és fél óráig. Nálam kb. fél óra a hús főzése, plusz félóra a zöldséggel együtt. Kb 20 perc a rizs puhulása. Ez így összesen 80 perc. Tovább kellene főznöm a húst? Vagy mit csinálok rosszul?

Dacota
Dacotacs, 2013-10-03 06:20

Szia antalos,

Én nagyon kis lángon gyöngyöztetem a húslevest, ezért tart ilyen sokáig :)

noecska
noecskak, 2012-12-25 11:48

Megerősítésnek kerestem ludaskása receptet. Libalevest szoktam főzni, a maradékból lesz a ludaskása. Megkaptam a megerősítést.
Tündériek a hozzászólások, beállok a sorba: a Mamám mindig azt mondta, hogy senki nem tud olyan finomat főzni mint a Nagymamák, mert ők kakastejjel főznek. Igazolódott, mert ő is lett Nagymama, és már én is az lettem. És a mi főztjeink páratlanok a világon - szerintem, a férjem, a gyerekeim és az unokáim szerint is. A menyeim próbálkoznak, de ki kell hogy várják, amíg Nagymamák lesznek. És így tovább.....
Ha egy év után valaki véletlenül idetéved, boldog Karácsonyt és Új évet kívánok.

NoSalty.hu
NoSalty.huh, 2012-11-12 09:00

Kedves Szakácsunk!
Tiéd lett 2012.11.11. legnézettebb receptje!
Gratulálunk!
NoSalty.hu csapata

jucuska81
jucuska81szo, 2011-11-12 15:01

Tegnap ez volt az ebéd, csak sajnos nem kaptam liba aprólékot, így kacsa szárnytőből lett elkészítve. Tehát "rucás kása":) lett belőle. Így is nagyon finom lett, de még mindig nem olyan mint Anyukámé:(
Köszönöm a receptet!
További szép napot!

kata25
kata25p, 2011-11-11 14:06

Bizonyára van abban valami, hogy amit más tesz eléd, mindig más az íze,hiába ugyanúgy készíted el te is!
Én is keresem még mindig az Édesanyám főztjének az ízét, pedig férjem és nagy fiam és barátaim szerint is nagyon jól főzök!Nem nagyképüség...félre ne értsétek,de tény amit eléd tesznek mindig finomabb...nekem is!

V-Zsóka
V-Zsókaszo, 2011-02-12 13:50

Valami elképesztően finom lett! Nekem az őrölt bors hiányzott róla, de azzal már olyan lett, mintha anyu főzte volna! Köszönöm a receptet!

Dacota
Dacotaszo, 2011-02-12 18:49

Kedves Zsóka!
Nagyon szívesen, örülök, hogy ízlett!
További szép hétvégét!
Üdvözlettel:
Nóra

V-Zsóka
V-Zsókaszo, 2011-02-12 10:11

Múlt héten találtam rá a receptedre és a gyerekkori ízt éreztem a számban. Talán 30 éve is van, hogy utoljára ludaskását ettem. Tehát irány a piac pénteken, és most ott gyöngyözik szépen a tűzhelyen. Csak remélni tudom, hogy legalább megközelíti boldogult édesanyám főztjének ízét.

szneki
sznekip, 2011-01-21 16:16

Nóra,örülök hogy tetszik az elnevezés, Hajdú Biharból származom,ott ez megy:)
Üdv..zsuzsi

szneki
sznekics, 2011-01-20 16:44

Kedves Dacota!
Ez bizony egy jó kaja!nagyon szeretem,de Mi is ritkán készítjük el,sőt nálunk legtöbbször kacsából van, és rucás kásának hívjuk:)
Liba-kacsa,mind finom!
Köszönjük a receptet!Nagyon jó a story:)
Üdv..Zsuzsi

Dacota
Dacotacs, 2011-01-20 17:24

Kedves Zsuzsi!
Köszönöm, örülök, hogy tetszik.
Nekem meg az a rucás kása elnevezés tetszik nagyon! :) Még sosem hallottam, de biztos, hogy ha egy ludaskása meg egy rucás kása közül kéne választanom, az utóbbit választanám. pedig valószínű ugyanolyan az ízük, de mégis...olyan jól hangzik :)
Üdvözlettel
Nóra

mislenbaba
mislenbabasze, 2011-01-19 11:35

Hát igen. Kár, hogy már nincsenek velünk . Hogy szerettem a mamámmal főzni kis szaros koromban.
Olyan krumplis tésztát főztünk.... .

mislenbaba
mislenbabasze, 2011-01-19 11:11

Igen. Egyébként mindent megfőzök, a férjem is és a gyerekek is megeszik. De. Ezt, meg mégy egy ilyen különleges húsos ételt, csak az anyám tudja JÓL elkészíteni. Mindent ugyan úgy csinálok, de nekem nem olyan az íze. Érdekes, hogy sok minden mást meg inkább ők szeretnek nálam enni. Ezek a fiatalosabb, divatosabb ételek mint pl. a kínai illatos, húsgolyó, sütemények.......Az öcsém szokta szekálni, hogy olyat főzzön min amiket én szoktam. De az meg neki nem megy : ). Mint mondtam, itt lakunk egymás szájában, úgyhogy bármikor jöhet a kisöcsém (most lesz 22) .Puszi. ICU

Dacota
Dacotasze, 2011-01-19 11:25

Kedves Icu!
Pár év főzés után már sok nagyon bonyolultnak tűnő dologgal megküzdöttem, sőt már egy középnehéz sushit is meg tudok tekerni. Olyan palacsintát sütni, mint a nagymamám? Meg olyan pihe-puha pogácsát? Még soha nem ment, pedig mindent ugyanúgy csinálok. Lehet, hogy van valahol egy titkos nagymama gén, ami csak később aktiválódik...Meglátom! :D
Puszi:
Nóra

mislenbaba
mislenbabasze, 2011-01-19 08:43

Érdekes, hogy én gyerekkoromban nem nagyon szerettem, most meg igazi különlegességként szoktuk enni. Nálunk is leves is volt és ludaskása is. Örülök,hogy ilyen étel is van itt. A ludaskását az anyámmal főzettem meg én is, ő valamiért finomabban készíti. Még jó hogy itt lakik az udvarban : )

Dacota
Dacotasze, 2011-01-19 10:07

Kedves Mislenbaba!
Szerintem ez tipikusan olyan étel, amit a gyerekek nem nagyon szeretnek. És úgy látszik, a mai nap tanulsága, hogy a ludaskása főzése az egyel felettünk lévő generációra marad. :)
Szép napot!
Üdvözlettel:
Nóra

Gargoyle
Gargoylek, 2011-01-18 18:06

Én nagyon imádom. Bár lenne itt normális libaaprólék.
Ezeknél a fritzeknél, főleg itt, esélytelen.
No, majd otthon. Jó, hogy eszembe jutattad. Legközelebb nekugrasztom édesmamát, mire hazamegyek. :-p

Dacota
Dacotasze, 2011-01-19 10:04

Jaja, emlékszem a beszerzési nehézségekre. Biztos csak egy egész liba elkapásával lehetne elintézni, de hát azt én sem tudnám megcsinálni. Az édesmamás verzió azért jobb. :D
Puszi!

Legfrissebb cikkek

Csupa csoki forrócsoki
Csupa csoki forrócsoki
Forrócsoki csokikrémből – egy bögre gőzölgő melegség. Nem ismerek olyat, aki ne szeretné. Íme néhány tipp és tudnivaló az elkészítéséhez.
Kanadai túrós batyu
Kanadai túrós batyu
A túrós batyu "áldozata" lettem Kanadában. Vendéglátó barátnőm egyre csak valamilyen hazai túrós édességről ábrándozott, én pedig éppen kéznél voltam.
888