Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ludaskása

Ludaskása
Ludaskása
220 perc / előkészület: 20 perc főzés: 200 perc
receptkönyvben hozzászólások (40)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Soha nem szerettem a ludaskását. Nem is nagyon szerethettem, anyukám soha sem csinált, távoli rokonoknál kóstolva meg...nem tett rám mély benyomást, na. Ha meg a Márton-napi össznépi libalegelést étteremben üljük meg, mindig meg tudtam ideologizálni, miért nem azt választottam. Most őszintén, ki az, aki rizseshúst választ egy jó roppanós libasült helyett?! Na de elhatároztam, idén novemberben (vagyis most már tavaly) mindenképp nekiállok. Aztán magvas teendőkre hivatkozva megint nem lett belőle semmi, csak egy jó kis libasült. Múlt héten azonban megláttam a hentesnél a libaaprólékot, és gondoltam, ez most a jel. Ki lehet próbálni, nem nyom a stressz, nem túrtam ki vele a kedvenc libasültemet. Úgyhogy, ha nem is Márton-napra, de Vincére csak elkészült...jövőre meg benevezek egy egész madárra, és sült is lesz, meg kása is. :-)

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Legjobb, ha a Máron-napi libalevessel együtt készítjük - kettőt egy csapásra. És természetesen újbor

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A libaaprólékot megtisztítjuk, hideg vízben, lassú tűzön feltesszük főzni. Megvárjuk, míg felforr, leszedjük a habját.
  2. Beletesszük a hagymát, a fokhagymát, a borsot és sózzuk.
  3. Ha a hús félig, vagy még jobban megpuhul, beletesszük a megpucolt sárga és fehérrépát, és a zellert.
  4. Az utolsó negyed órában beletesszük a gombát és a zöldborsót.
  5. Ha  a leves kész, kivesszük a húst, a levest pedig leszűrjük.
  6. A húst lefejtjük a csontokról, kockákra vágjuk a zúzával és a szívvel együtt.
  7. A répát, zellert, fehérrépát szintén kockázzuk.
  8. A megtisztított rizst a libazsíron opálosra pirítjuk, majd felöntjük háromszoros mennyiségű húslevessel. Nagyon kis lángon főzzük félpuhára, majd hozzákeverjük a felkockázott libahúst a zöldségeket, és az apróra vágott petrezselymet.
  9. Lefedve, óvatosan rázogatva készre pároljuk.

  • költség: 1400 Ft
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 36
össznézettség: 188 946
elküldve: 44
receptkönyvben: 1 253
elkészítve: 62/80
Facebookon megjelent: 1

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
503 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
szezon: ősz
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: Márton-nap

egyéb elnevezések

rizseshús lúdból, hagyományos rizses-libahúsos egytál

Hozzászólások (40)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

witch
witch / witch Tue, 2017-04-04 16:59

Nalunk sajnos a liba csak egeszben kaphato es ugy orult draga, de csirkebol mar elkeszitettem parszor es ugy is nagyon finom. :o) Na, de majd egyszer libabol is lesz!

L♥ve, witch

memilia
memilia Tue, 2014-11-11 23:18

Szia Nóra,
ma mi mást készíthettem volna, mint ezt a kását. Liba szárnyat használtam hozzá, és rizs helyett (hogy autentikusabb legyen) korábban beszerzett kölessel készítettem. Mivel a mosogatás nem a kedvencem és főzőtasakos kölesem volt, a levesben főztem meg azt is. Finom lett.
Üdv
Emi

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2014-11-12 01:11

A köles nagyon jól hangzik. :) Amúgy fogalmam nincs róla, mivel készítették eredetileg, de a köles elég jó tippnek hangzik :) Örülök, hogy ízlett :)

kovacsbmaria
Marika nagyi / kovacsbmaria Mon, 2014-11-03 11:24

Nagyon jó, hogy most akadtam rá, mert az unokám Márton és neki minden névnapján
libahúst kell készíteni. Ludaskását még nem csináltam neki, így most ez lesz a meglepi ebédje. A nagyi főztje mindig jobb az unokáknak. A fiaim mikor kicsik voltak a szomszédban lakott egy idős nagymama, és minden alkalommal adott nekik valamit, ha átmentek hozzá. A lényeg az, mindig jobb volt mint amit én főztem. Most a menyem van így . Egyszer a menyem áthozott nekünk egy tányér almás lepényt. A gyerekek jöttek át és ettek belőle, megállapították, hogy jobb mint amit az anyu sütött.

Bocs a hosszú eszmefuttatásért. Ez a nagymamák titka. Üdv: Marika mama.

K.Kitti88
K.Kitti88 Fri, 2015-04-24 14:19

Kedves Marika mama!
Hozzászólása megmelengette a szívemet! Feltörtek a régi emlékek, a vasárnapi családi ebéd ízei, amit mindig a nagymamámnál töltöttünk el.. Hiányzik..! Mindenesetre jó visszaemlékezni a boldog gyermekkori évekre! Köszönöm hogy visszarepített! :)

Kívánok további jó főzőcskézést és rengeteg boldog családi pillanatot Marika nagyi asztala fölött! :)

einzweidrei
einzweidrei Fri, 2013-11-29 15:09

1) köszönöm a receptet:)
2) mijazakakastej?
3) nálam libamellből készül, mer' ki nem állhatom a libamellet, ha médiumra sütik, véres (boáááá), ha megsütik rendesen, száraz, szóval.. első osztályú ludaskása lesz belőle jó apróra vagdalva. Nem először csinálom, sokadjára (és mellből, mert a liba többit viszont részét viszont szeretem a'la natúr megenni levesben, sültből), csak ugye, egy évben vagy kétszer, ha csinálom, és elfelejtem a receptet. Így kerültem ide...

antalos
antalos Wed, 2013-10-02 11:08

Kedves Dacota!
Nekem ez a 200 perc tűnik fel. Hasonlóan készítettem már én is többször, de nem tartott 3 és fél óráig. Nálam kb. fél óra a hús főzése, plusz félóra a zöldséggel együtt. Kb 20 perc a rizs puhulása. Ez így összesen 80 perc. Tovább kellene főznöm a húst? Vagy mit csinálok rosszul?

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Thu, 2013-10-03 07:20

Szia antalos,

Én nagyon kis lángon gyöngyöztetem a húslevest, ezért tart ilyen sokáig :)

noecska
noecska Tue, 2012-12-25 12:48

Megerősítésnek kerestem ludaskása receptet. Libalevest szoktam főzni, a maradékból lesz a ludaskása. Megkaptam a megerősítést.
Tündériek a hozzászólások, beállok a sorba: a Mamám mindig azt mondta, hogy senki nem tud olyan finomat főzni mint a Nagymamák, mert ők kakastejjel főznek. Igazolódott, mert ő is lett Nagymama, és már én is az lettem. És a mi főztjeink páratlanok a világon - szerintem, a férjem, a gyerekeim és az unokáim szerint is. A menyeim próbálkoznak, de ki kell hogy várják, amíg Nagymamák lesznek. És így tovább.....
Ha egy év után valaki véletlenül idetéved, boldog Karácsonyt és Új évet kívánok.

dadimami
dadimami Tue, 2014-12-02 01:01

Kedves Noecska!
Két év után tévedtem ide, és ismét közeleg a Karácsonyt, jó sütés, főzést és boldog Karácsonyt, valamint Új évet kívánok, remélem eljut hozzád a jókívánságom
üdv: Margó, aki szintén nagymama

Nosalty.hu
Nosalty.hu Mon, 2012-11-12 10:00

Kedves Szakácsunk!
Tiéd lett 2012.11.11. legnézettebb receptje!
Gratulálunk!
NoSalty.hu csapata

jucuska81
jucuska81 Sat, 2011-11-12 16:01

Tegnap ez volt az ebéd, csak sajnos nem kaptam liba aprólékot, így kacsa szárnytőből lett elkészítve. Tehát "rucás kása":) lett belőle. Így is nagyon finom lett, de még mindig nem olyan mint Anyukámé:(
Köszönöm a receptet!
További szép napot!

kata25
kata25 Fri, 2011-11-11 15:06

Bizonyára van abban valami, hogy amit más tesz eléd, mindig más az íze,hiába ugyanúgy készíted el te is!
Én is keresem még mindig az Édesanyám főztjének az ízét, pedig férjem és nagy fiam és barátaim szerint is nagyon jól főzök!Nem nagyképüség...félre ne értsétek,de tény amit eléd tesznek mindig finomabb...nekem is!

V-Zsóka
V.Zsóka / V-Zsóka Sat, 2011-02-12 14:50

Valami elképesztően finom lett! Nekem az őrölt bors hiányzott róla, de azzal már olyan lett, mintha anyu főzte volna! Köszönöm a receptet!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Sat, 2011-02-12 19:49

Kedves Zsóka!
Nagyon szívesen, örülök, hogy ízlett!
További szép hétvégét!
Üdvözlettel:
Nóra

V-Zsóka
V.Zsóka / V-Zsóka Sat, 2011-02-12 11:11

Múlt héten találtam rá a receptedre és a gyerekkori ízt éreztem a számban. Talán 30 éve is van, hogy utoljára ludaskását ettem. Tehát irány a piac pénteken, és most ott gyöngyözik szépen a tűzhelyen. Csak remélni tudom, hogy legalább megközelíti boldogult édesanyám főztjének ízét.

szneki
Szneki / szneki Fri, 2011-01-21 17:16

Nóra,örülök hogy tetszik az elnevezés, Hajdú Biharból származom,ott ez megy:)
Üdv..zsuzsi

szneki
Szneki / szneki Thu, 2011-01-20 17:44

Kedves Dacota!
Ez bizony egy jó kaja!nagyon szeretem,de Mi is ritkán készítjük el,sőt nálunk legtöbbször kacsából van, és rucás kásának hívjuk:)
Liba-kacsa,mind finom!
Köszönjük a receptet!Nagyon jó a story:)
Üdv..Zsuzsi

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Thu, 2011-01-20 18:24

Kedves Zsuzsi!
Köszönöm, örülök, hogy tetszik.
Nekem meg az a rucás kása elnevezés tetszik nagyon! :) Még sosem hallottam, de biztos, hogy ha egy ludaskása meg egy rucás kása közül kéne választanom, az utóbbit választanám. pedig valószínű ugyanolyan az ízük, de mégis...olyan jól hangzik :)
Üdvözlettel
Nóra

mislenbaba
mislenbaba / mislenbaba Wed, 2011-01-19 12:35

Hát igen. Kár, hogy már nincsenek velünk . Hogy szerettem a mamámmal főzni kis szaros koromban.
Olyan krumplis tésztát főztünk.... .

mislenbaba
mislenbaba / mislenbaba Wed, 2011-01-19 12:11

Igen. Egyébként mindent megfőzök, a férjem is és a gyerekek is megeszik. De. Ezt, meg mégy egy ilyen különleges húsos ételt, csak az anyám tudja JÓL elkészíteni. Mindent ugyan úgy csinálok, de nekem nem olyan az íze. Érdekes, hogy sok minden mást meg inkább ők szeretnek nálam enni. Ezek a fiatalosabb, divatosabb ételek mint pl. a kínai illatos, húsgolyó, sütemények.......Az öcsém szokta szekálni, hogy olyat főzzön min amiket én szoktam. De az meg neki nem megy : ). Mint mondtam, itt lakunk egymás szájában, úgyhogy bármikor jöhet a kisöcsém (most lesz 22) .Puszi. ICU

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2011-01-19 12:25

Kedves Icu!
Pár év főzés után már sok nagyon bonyolultnak tűnő dologgal megküzdöttem, sőt már egy középnehéz sushit is meg tudok tekerni. Olyan palacsintát sütni, mint a nagymamám? Meg olyan pihe-puha pogácsát? Még soha nem ment, pedig mindent ugyanúgy csinálok. Lehet, hogy van valahol egy titkos nagymama gén, ami csak később aktiválódik...Meglátom! :D
Puszi:
Nóra

mislenbaba
mislenbaba / mislenbaba Wed, 2011-01-19 09:43

Érdekes, hogy én gyerekkoromban nem nagyon szerettem, most meg igazi különlegességként szoktuk enni. Nálunk is leves is volt és ludaskása is. Örülök,hogy ilyen étel is van itt. A ludaskását az anyámmal főzettem meg én is, ő valamiért finomabban készíti. Még jó hogy itt lakik az udvarban : )

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2011-01-19 11:07

Kedves Mislenbaba!
Szerintem ez tipikusan olyan étel, amit a gyerekek nem nagyon szeretnek. És úgy látszik, a mai nap tanulsága, hogy a ludaskása főzése az egyel felettünk lévő generációra marad. :)
Szép napot!
Üdvözlettel:
Nóra

Gargoyle
P. / Gargoyle Tue, 2011-01-18 19:06

Én nagyon imádom. Bár lenne itt normális libaaprólék.
Ezeknél a fritzeknél, főleg itt, esélytelen.
No, majd otthon. Jó, hogy eszembe jutattad. Legközelebb nekugrasztom édesmamát, mire hazamegyek. :-p

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2011-01-19 11:04

Jaja, emlékszem a beszerzési nehézségekre. Biztos csak egy egész liba elkapásával lehetne elintézni, de hát azt én sem tudnám megcsinálni. Az édesmamás verzió azért jobb. :D
Puszi!

650
libaaprólék 80 dkg
sárgarépa 4 nagy db
fehérrépa 3 nagy db
zeller 10 dkg
gomba 15 dkg
zöldborsó 15 dkg
zeller 10 dkg
vöröshagyma 2 közepes fej
libazsír 5 dkg
rizs 25 dkg
petrezselyem 0 ízlés szerint
fokhagyma 5 gerezd
bors 8 szem
0 ízlés szerint