Márciusi túrós csusza – nem csak ifjaknak

Fehér blúz, szív felett kokárda, fekete rakott szoknya, mintás nejlonharisnya, kényelmetlen lakkcipő, négyszáz diák és plusz húsz tanár az aulában, himnusz az özönvíz előtti hangszóróból. Ismerős? Aki lehúzott a magyar közoktatásban 12 évet, az biztosan tudja, hogy ez mind március 15-ét jelenti.

10 évesen is szerettem volna tudni, hogy milyenek voltak az akkori emberek, ha éppen nem történelmet csináltak. A hosszú, hajszálra azonos megemlékezések alatt, mikor még órákat kellett várni a menza vendégszeretetéig, gyakran eszembe jutott, vajon mit ettek nagyjaink a nagy napon. Deák Ferenc sült csirke párti volt nem a róla elnevezett torta hozta lázba. Kossuth az azóta méltánytalanul elfelejtett citromos kolbászért rajongott, nem a druszájaként ismert kifliért". Széchenyi pedig, mint jó arisztokrata, a Párizsból akkortájt beszivárgó fagylaltnak nem tudott ellenállni. Jókai, aki elismert író korában legendás volt kulináris kifinomultságáról, és egy francia gourmet-t is megszégyenítő menüsorairól, ekkoriban még a később róla elnevezett Jókai bablevest sem engedhette meg magának. Olyan szegény volt ugyanis, hogy Petőfivel és ifjú feleségével lakott együtt 1848-ban. És hogy Szendrey Júlia mivel várta haza a két „lakótársat” március 15-én? Sosem fog kiderülni. De mivel Petőfi népies lírájához népies gyomor párosult, gondoljuk azt, hogy a kedvencét tálalták fel a nagy napon – házi túrós csuszát sok szalonnával.

Túrós csusza házilag recept

Hozzávalók 6 személyre

A csuszához

 • 5 dbtojás
 • 40 dkg liszt
 • 1 ek só

A tejfölös túróhoz

 • 25dkg házi tehéntúró
 • 3 dl házi tejföl
 • 20 dkg kolozsvári szalonna
 1. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáütjük a tojás, és rászórjuk a sót,és jól eldolgozzuk. Nem fogok hazudni, sokáig kell gyurmázni, míg kellően puha és rugalmas lesz, de megéri!
 2. Kisebb gombócokat szakítunk a tésztából, és olyan vékonyra nyújtjuk, amennyire vékonyra csak tudjuk.T
 3. etszés szerinti négyzeteket vágunk belőle, és egy textillel fedett munkalapra helyezzük, lehetőleg úgy, hogy ne nagyon fedjék egymást. Legalább másfél órán keresztül állni hagyjuk, hogy a tészta kiszáradjon (de ha van rá lehetőségünk, akár egy egész éjszakát is állhat).
 4. A szalonnát felkockázzuk, és kis lángon zsírjára sütjük. Kiemeljük a pörcöket, félretesszük őket és leöntjük a kiolvadt szalonnazsír nagy részét. Pár kanálnyi maradék zsírral elkeverünk egy dl tejfölt. A kiszáradt tésztát lobogó sós vízben 2-3 perc alatt kifőzzük. Kis adagokban, és amint a felszínre jönnek, már szűrhetjük is le.
 5. A félretett szalonnazsírból picit öntözünk rá. Ha kész, a maradék tejfölt elkeverjük a túróval. A tésztát tányérra tesszük, lelocsoljuk a tejfölös-szalonnás öntettel, majd a túrós-tejfölössel, végül pedig a szalonnapörcökkel koronázzuk.

Még több túrós tészta recept itt >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek