Házi túrós csusza recept

Házi túrós csusza
Házi túrós csusza
55 perc / előkészület: 40 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Világ életemben idegenkedtem a túrós tésztától. Anyukám valahogy ritkán készített, úgyhogy első élményem a menzához köthető, ahol nem kérdezték, sósan, vagy édesen, a biztonság kedvéért, és a demokrácia nevében a konyhásnéni a kockatésztára csapott egy adag túrót nyomokban tartalmazó híg tejfölt, amiben néha feltűnt egy-egy kósza szalonnakocka, majd istenesen megküldte porcukorral- talán ebben a korai élményben rejlik a viszonyunk hűvösségének a kulcsa.

A nagymamám házi gyúrt tésztáját viszont mindig imádtam. Levesbe cérnametéltnek, lebbencsnek, csuszának, metéltnek - magában is fel tudtam falni belőle egy óriási adagot. Aztán pár éve, az életem legnagyobb ellenségének kikiáltott a tökfözeléket kanalazva elfilozofáltam azon, vajon micsoda gasztronómiai élményektől foszt meg az a röpke 12 év, amit a közétkeztetésben töltöttem. Aztán úgy döntöttem, ideje változtatni - jó barátságot kötöttem a paradicsomos káposztával és a  spenótnak hódolója lettem. Meg újragondoltam a túrós tészta témát is. A "szósz" már régebbi találmány, éppen ideje volt a nagyi féle tésztával kombinálni. Sejtettem, mi lesz az eredmény, de most már hivatalosan is megerősíthetem: isteni!

hozzávalók / 6 adag

A csuszához

A tejfölös-túróhoz

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kategória: tészta
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

Túrós csusza házi tésztából, házi túrós tészta
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáütjük a tojás, és rászórjuk a sót, és jól eldolgozzuk. Nem fogok hazudni, sokáig kell gyurmázni, míg kellően puha és rugalmas lesz, de megéri!

  2. Kisebb gombócokat szakítunk a tésztából, és olyan vékonyra nyújtjuk, amennyire vékonyra csak tudjuk.

  3. Tetszés szerinti négyzeteket vágunk belőle, és egy textillel fedett munkalapra helyezzük, lehetőleg úgy, hogy ne nagyon fedjék egymást. Legalább másfél órán keresztül állni hagyjuk, hogy a tészta kiszáradjon (de ha van rá lehetőségünk, akár egy egész éjszakát is állhat). 

  4. A szalonnát felkockázzuk, és kis lángon zsírjára sütjük. Kiemeljük a pörcöket, félretesszük őket és leöntjük a kiolvadt szalonnazsír nagy részét. Pár kanálnyi maradék zsírral elkeverünk egy dl tejfölt. A kiszáradt tésztát lobogó sós vízben 2-3 perc alatt kifőzzük. Kis adagokban, és amint a felszínre jönnek, már szűrhetjük is le.

  5. A félretett szalonnazsírból picit öntözünk rá. Ha kész, a maradék tejfölt elkeverjük a túróval. A tésztát tányérra tesszük, lelocsoljuk a tejfölös-szalonnás öntettel, majd a túrós-tejfölössel, végül pedig a szalonnapörcökkel koronázzuk.

  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 7 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 46
össznézettség: 57 834
elküldve: 3
receptkönyvben: 267
elkészítve: 12/14
Facebookon megjelent: 1

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
487 recept

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

terranova56
terranova56 Mon, 2014-12-15 16:53

Jó a recept én is kb így készítem annyi különbséggel, hogy tejfölt nem teszek bele és édes-sava bocsi édes- sósan eszem, rengeteg pörccel

b-n
b-n Mon, 2014-09-22 09:41

Ma ezt készítem ebédre és tudom, hogy isteni lesz!

vadgesztenye
vadgesztenye Thu, 2013-12-12 22:02

Kedves Dakota! Nem tudom szó nélkül hagyni a storidat. Nagyon érzékletesen írod le az élményeidet a menzával kapcsolatban. Divat lett ócsárolni a menzai kosztot. Soha nem volt becsülete annak a munkának . Lenézett volt, még a konyhai kisegítőt is konyhalánynak hívták a korától független, ez volt a hivatalos megnevezése a beosztásának. Ne úgy dicsérjük a sajátunkat, hogy közben a másét leszóljuk.
Én még kézzel gyúrtam a tésztát konyhásnéni voltam. (Szakács vagyok.) 1 kg liszt max. 8 db tojást vesz fel , az is csak levestészta készítéshez kell tiszta tojással gyúrni, (nem gyurmázni) úgy , hogy 'mire kisodorjuk a kéz melegétől megszáradjon ,és nem szabad lisztezni közben a deszkát.Ezt a nagyanyám mondta. A metélthez, csuszához, kockatésztához vizet is adunk ( nem a spórolás, a recept miatt). Itt már szabad lisztezni a deszkát a sodrás közben . A csak tojással gyúrt tészta levestésztának való, ezekhez az ételekhez nem jó, igen kemény,"harapós". . Üdvözlettel:Erzsi.

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Thu, 2013-12-19 20:18

Kedves Erzsi,

Köszönöm a tésztareceptet, nagyon tetszik - gyűjtöm a változatokat. :) Én is a nagymamámtól tanultam tésztát gyúrni. :) Sajnálom, de a menzáról ez a véleményem, lehet, hogy régen jókat lehetett enni, de mikorra én óvodába meg iskolába kerültem, a közétkeztetés rossz minőségű, ízetlen vacak lett. Hírből sem találkoztam olyan menzával, ahol kézzel gyúrták volna a tésztát, csak olyannal, ahol a krumplipüré is porból készült. A menzai koszt lenézése azonban egyáltalán nem egyenlő a "konyhásnénik" lenézésével, tudom, hogy nem könnyű munka, nem is becsülik meg, ennek ellenére nekem is vannak jó emlékeim kedves, mindig mosolygós konyhásnénikről. :) Remélem, nem bántalak meg vele, ha továbbra is fenntartom a véleményemet, és a házi kosztot a menzainál magasabbra pozicionálom. :)

További szép napot, és boldog ünnepet,
Üdvözlettel,
Nóra

vadgesztenye
vadgesztenye Thu, 2013-12-19 22:29

Kedves Nóra!
Nem bántasz meg a véleményeddel én is a házi koszt híve vagyok. A saját pénztárcánk ,és igényeink figyelembevételével lehet a legfinomabb ételt elkészíteni. A menza egy más világ.
Minden jót és Boldog Karácsonyt kívánok.

665