Jókai bableves (Bableves 12.) recept

Jókai bableves (Bableves 12.)
Jókai bableves (Bableves 12.)
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Férjem kedvenc eledele. Soha nem sikerül kis mennyiséget készíteni. Töpörtyűs pogácsával fenséges laktató egytálétel.
Valamikor Jókai Mór kedvenc eledele volt, melyet felesége, Laborfalvi Róza, készített először a számára.

 

hozzávalók / 4 adag

A leveshez

A csipetkéhez

ajánlat

Töpörtyűs pogácsával fenséges laktató egytálétel.

receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: közepes
szezon: ősz
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett

egyéb elnevezések

csülkös bableves debrecenivel, bableves gazdagon, bableves debrecenivel és csipetkével
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A száraz babot előző este hideg vízbe beáztatjuk.
  2. A csülköt jól megmossuk, és a babbal együtt feltesszük főni.
  3. Ha félig megfőtt a csülök, kiemeljük, és felkockázzuk.
  4. A babot leszűrjük.
  5. A hagymát finomra vágjuk, kevés zsíron megdinszteljük.
  6. Meghintjük pirospaprikával.
  7. Rátesszük a csülök húst, a babot és felöntjük vízzel.
  8. A zöldségeket megtisztítjuk, kockára vágjuk, és a levesbe tesszük.
  9. Beletesszük a az áttört fokhagymát, borsot, és ha szükséges sózzuk. jól kiforraljuk.
  10. Ha  a hús és a bab megpuhult, világos rántást készítünk, és azzal sűrítjük a levest.
  11. 1 tojásból liszttel csipetkét gyúrunk, apró kis gyöngyöket formálunk, és a levesbe  főzzük.
  12. Belefőzzük a megmosott debreceniket.
  13. Ha kolbász megfőtt, kiemeljük, és karikára vágjuk.
  14. Megpirítjuk, és tálalás előtt visszatesszük a levesbe.
  15. Tálaláskor ízlés szerint 1 kanál tejfölt teszünk a leves tetejére.

statisztika

beküldve:
nézettség: 83 605
elküldve: 11
receptkönyben: 630
elkészítve: 14/26
Facebookon megjelent: -

szakács

Sárvári Mária

Mióta szakács: 2008.12.29.
117 recept

Hozzászólások (18)

Gabys
Gabysh, 2012-11-05 16:13

Kedves Mária,
a bab+ füstölt csülök főzőlevét leönteni, nem felhasználni Isten elleni vétek szerintem. Kár sima vízben folytatnod a főzést. Szerintem az igazi ízvilágot így hagyod elveszni. Ez az én véleményem, ne haragudj érte.

maria_0725
maria_0725h, 2012-11-05 23:02

Szia Gabys!
A tarka bab főzőleve olyan fekete, hogy az már gusztustalan a leveslevének. A füstölt csülök leve szintén hasonló, mert az igazi házi csülök amit én használok, az valóban füstös és sós, nem olyan mit a bolti . Nem kötelező kiönteni, kinek kinek szája íze és gusztusa alapján lehet készíteni.

Gabys
Gabysh, 2012-11-05 23:15

Kedves Mária,
én is tarkababból főzőm, előtte való este forró vízbe beáztatom, többször vizet cserélek. Egész éjszakára vízben hagyom állni. Az a bizonyos barna lé ettől megszűnik. Így amikor a fazékba (kuktába) teszem már vízszínű. A füstölt csülköt pedig megmosom, lekapargatom. Tehát ettől sem lesz fekete, gusztustalan. Persze ahány ház stb....elcsépelt sablon. De változatlanul állítom kár azért a füstölt finom alapléért. Szép estét, Gabi

maria_0725
maria_0725h, 2012-04-02 13:24

Szia lu-lu!
Az én valamikori ételkészítés tankönyvem szerint így készül Jókai-bableves!
Lehet hogy azóta változott a recept?

Sancho
Sanchoh, 2012-11-05 15:14

Rá se ránts! Ez pontosan így készül, egy híres ódubai vendéglő séfje is elárulta, hogy ezt így kell! A "nemszakácsok" egyenek margarinos kenyeret, vegetával!

Gabys
Gabysh, 2012-11-05 16:10

nem akarlak elkeseríteni, de a hagyomány szerint az eredeti Jókai bableves nem így készül:) A nagy mesemondó rá sem ismerne arra, amit ő írásaiban hol görögolvasó, arany vagy angyalbakancs, meseszép költői névvel emleget. Mert mint mondta, olyan nagy szemű bab kell hozzá, mint a görög szerzetesek rózsafüzérje, és az omlós füstölt malacköröm színe arany, formára meg mint az angyalok lábbelije…”
Nincs benne se zöldség se csülök. Amit ma "Jókai bablevesként" ismerünk, és készítünk el, az az évek alatt szájízek és ötletek alapján kialakult bableves. De gyakorlatilag semmi köze az eredetihez.

Sancho
Sanchoh, 2012-11-05 16:15

Hát, igen. Én évek óta készítem, nem csak itthon, hanem vendéglői mennyiségben. Mindenhol csülökkel készül, malackörömből, soha nem is hallotta, vagy látta bárki.

Gabys
Gabysh, 2012-11-05 16:18

Úgye, úgye?:)))) Én is füstölt csülökkel készítem, mert annál nincs jobb:))) Én is belekockázom a végén tejfölözöm és közlöm itthon nahh kész a Jókai bableves. Pedig köze nincs hozzá:))))

Sancho
Sanchoh, 2012-11-05 16:42

Hát, ha valahol tudsz olyan receptet, ne szégyeldd elküldeni. :D

Gabys
Gabysh, 2012-11-05 16:49

Az az igazság, hogy nagyon régen kerestem már az eredeti receptet. Nagyon szeretem Jókait, így kíváncsi voltam rá. Eddig még nem leltem rá, mivel valóban teljesen átalakult, és lassan minden bablé "Jókai" lesz. De annyit tudok, hogy nincs benne zöldség és csülök. Ha megtalálom, ígérem közkinccsé teszem. Te leszel az első aki tudni fog róla:)

Sancho
Sanchoh, 2012-11-05 16:53

Köszönöm a kitüntetést! Amúgy, körömből, csak kocsonyát szoktam készíteni, van most is a hűtőben, vagy 10 tányérral!

Gabys
Gabysh, 2012-11-05 17:05

húúúúúúúúúú, egy tányérral jöhetne...még nem ebédeltem. Biztos fincsi lenne:) Jahh és a babléről Jókai a "Kőszívű ember fiai"-ban áradozik róla elég részletesen.

Sancho
Sanchoh, 2012-11-05 17:08

Igen, van nekem is pár ételem, amit könyvek alapján rekonstruáltam, pl a nyuszipecsenye (nem az ami itt van), azt az Egri csillagok alapján sikerült feltámasztani. Hamarosan felteszem, csak legyen nyuszi is hozzá.

Sancho
Sanchoh, 2012-11-05 17:13

Nemsokára vadászat lesz, hátha kerül valami baknyúl. Ha nem, van a szomszédnak pár darab, eladásra.

lu-lu
lu-luszo, 2012-03-31 20:59

bablevesnek bableves, de ez nem jokai. en ugy tudom, hogy a Jokai bableves tejes-pirospaprikas-rantassal keszul, es a zoldseg is csak krumpli, semmi repa es testverei:)) De szerintem ez a bableves recept is nagyon -nagyon finom lehet, mar csak a fustolt iz miatt is:)

Legfrissebb cikkek

Zseb cafe - rejtett kincsek bukkannak elő
Zseb cafe - rejtett kincsek bukkannak elő
Hétfő van, és ha ez még önmagában nem lenne elég, akkor bónuszként szétáztat az eső a bringádon. Aztán beülsz egy kávézóba, és megváltozik a napod.
Sós rágcsák 200 kcal alatt
Sós rágcsák 200 kcal alatt
Ha választanom kell aközött, hogy édes vagy sós legyen a nasi, akkor nálam egyértelműen a sós a nyerő. Nézzük, mire jutunk 200 kalória alatt!
Így készíts gyümölcsös shrub szirupot
Így készíts gyümölcsös shrub szirupot
A shrub angolul bokrot jelent, nem? Valóban, viszont a shrub az arab sharbah szóból ered, jelentése: ital. Hogyan készül, és mit kell tudni róla? Készíts te is shrubot!
964