Az élelmiszergyártók sokféle élelmiszerhez hozzáadják a maltodextrint, mint például az étrend-kiegészítők, joghurtok, energiaszeletek, chipsek, szószok, fűszerkeverékek, gabonapelyhek, sütemények, sörök, üdítők. De azért legyünk őszinték: elég keveset tudunk róla.

A maltodextrin egyfajta szénhidrát, ami intenzív feldolgozáson megy keresztül, és rizsből, kukoricából, búzából vagy burgonyakeményítőből készül. Először megfőzik, majd savakat vagy enzimeket adnak hozzá, melyek tovább bontják. A végtermék egy vízben oldódó, semleges ízű, fehér por.
A maltodextrin port adalékanyagként használják, hogy helyettesítse a cukrot, és javítsa azok állagát, eltarthatóságát és ízét.
Nem kell fél kiló cukor a sütibe: próbálj meg inkább...
Cukor. Mindenképpen egy olyan hozzávaló, amelynek használatáról igaz, hogy a kevesebb több. Akkor legalábbis biztosan, ha az egészségünkről van szó. Felmerül azonban a kérdés, hogy fel kell-e áldoznunk kedvenc süteményeinket az egészség oltárán?
Nosalty5 árulkodó jel, ami arra utal, hogy túl sok cukrot...
Semmi baj nincs azzal, ha az ember néha megeszik egy csokiszeletet vagy valamilyen különleges édes finomsággal jutalmazza meg magát a nap végén, azonban a túlzott cukorfogyasztás számos egészségügyi problémával járhat.
Kremmer MagdiMégsem olyan káros a cukor egy új kutatás szerint
A cukrot hosszú évek óta valódi ellenségként kezeljük, egy új tanulmány azonban most megváltoztathatja ezt a vélekedést.
Szabó AnnaMiben rejlik kedvező hatása?
- Gyors energiaforrás: egy gramm négy kalóriát tartalmaz, és a szervezet gyorsan megemészti a port. Egy megerőltető edzés után hasznos lehet a vércukorszint helyreállításban.
- A maltodextrin egy formája – a Fibersol-2 – hatékonyan akadályozza az emberi vastagbél-tumorsejtek növekedését.
Az érem másik oldala: miért vigyázzunk a maltodextrinnel?
- A maltodextrin glikémiás indexe (GI) magasabb, mint az asztali cukoré. Ez azt jelenti, hogy az azt tartalmazó ételek fogyasztása után megugorhat a vércukorszint.
- Egyes kutatások szerint a maltodextrin csökkentheti a jó baktériumok számát, és növelheti a káros baktériumokét. Ez károsíthatja a bélrendszert és növelheti a gyulladásos bélbetegségek kockázatát.
- Allergiás reakciókat, például görcsöket és bőrirritációt is kiválthat.
- A maltodextrin nem biztosít tápértéket. Jelentős mennyiségben történő fogyasztása súlygyarapodáshoz is vezethet.
Amennyiben cukorbetegségben szenvedünk vagy cöliákiánk van, érdemes elkerülni a maltodextrint, és helyette egészségesebb alternatívákat választani, mint a pektin vagy a datolya.
Olvass táplálékkiegészítőkről itt: