Vigyázz ezzel a gyakorta használt adalékanyaggal: gyulladásos bélbetegséget okozhat

Ha megnézed a feldolgozott vagy csomagolt élelmiszerek összetevőit, valószínű, hogy találkoztál már a maltodextrinnel. Most eláruljuk, hogy mi is pontosan, milyen hatása van, és miért érdemes résen lenni vele.

Az élelmiszergyártók sokféle élelmiszerhez hozzáadják a maltodextrint, mint például az étrend-kiegészítők, joghurtok, energiaszeletek, chipsek, szószok, fűszerkeverékek, gabonapelyhek, sütemények, sörök, üdítők. De azért legyünk őszinték: elég keveset tudunk róla.

Hasfájós nő
Vigyázz ezzel az adalékanyaggal: gyulladásos bélbetegséget is okozhat

A maltodextrin egyfajta szénhidrát, ami intenzív feldolgozáson megy keresztül, és rizsből, kukoricából, búzából vagy burgonyakeményítőből készül. Először megfőzik, majd savakat vagy enzimeket adnak hozzá, melyek tovább bontják. A végtermék egy vízben oldódó, semleges ízű, fehér por.

A maltodextrin port adalékanyagként használják, hogy helyettesítse a cukrot, és javítsa azok állagát, eltarthatóságát és ízét.

Miben rejlik kedvező hatása?

  • Gyors energiaforrás: egy gramm négy kalóriát tartalmaz, és a szervezet gyorsan megemészti a port. Egy megerőltető edzés után hasznos lehet a vércukorszint helyreállításban.
  • A maltodextrin egy formája – a Fibersol-2 – hatékonyan akadályozza az emberi vastagbél-tumorsejtek növekedését.

Az érem másik oldala: miért vigyázzunk a maltodextrinnel?

  • A maltodextrin glikémiás indexe (GI) magasabb, mint az asztali cukoré. Ez azt jelenti, hogy az azt tartalmazó ételek fogyasztása után megugorhat a vércukorszint.
  • Egyes kutatások szerint a maltodextrin csökkentheti a jó baktériumok számát, és növelheti a káros baktériumokét. Ez károsíthatja a bélrendszert és növelheti a gyulladásos bélbetegségek kockázatát.
  • Allergiás reakciókat, például görcsöket és bőrirritációt is kiválthat.
  • A maltodextrin nem biztosít tápértéket. Jelentős mennyiségben történő fogyasztása súlygyarapodáshoz is vezethet.

Amennyiben cukorbetegségben szenvedünk vagy cöliákiánk van, érdemes elkerülni a maltodextrint, és helyette egészségesebb alternatívákat választani, mint a pektin vagy a datolya.

Forrásunk volt.


Olvass táplálékkiegészítőkről itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Egyáltalán nem mindegy, mikor vacsorázol télen – Az alvásod báhatja,...

Télen nemcsak a hőmérséklet és a napfény hiánya alakítja át a mindennapjainkat, hanem az is, hogyan reagál a szervezetünk az esti étkezésre. A kutatások szerint a vacsora időpontja ilyenkor sokkal nagyobb hatással van az anyagcserére, az alvásra és az energiaszintre, mint az év bármely más szakaszában. De mikor érdemes utoljára enni, hogy a testünk valóban jól működjön?

Nosalty

További cikkek

Top Receptek