Gyors édesség karácsonyra: palacsintává varázsoltuk a mákos gubát és az aranygaluskát

Mákos guba és aranygaluska: sokaknak ez a két édesség jelenti az ünnep beteljesedését, ami nélkül egyszerűen nem lehet karácsony. Persze nem muszáj minden egyes évben a klasszikus verziót elkészíteni – most már palacsintaként is fogyaszthatjuk őket.

Főleg az internetes trendek elterjedése óta mennek nagyot a fúziós édességek, desszertek – erre pedig csak még egy lapáttal rátett a közösségi média is. Manapság már simán kóstolhatunk tócsnigofrit, banánkenyérmuffint, brownie-s kekszet vagy répatortás kekszszendvicset, és ez még csak a kezdet. Idén karácsonyra, ha valami gyors, de különleges édességre vágynánk, készítsünk mákos guba és aranygaluska ihlette palacsintákat – egyszerű finomság lesz az ünnepi asztalon.

Mákosguba-palacsinta: mákos palacsinták, vaníliasodóval töltve, mákszórással és citromhéjjal
Az mákosguba-palacsinta receptjéért kattints a képre!

Édes palacsintatészta, olajos magokkal dúsítva

Általában azért nem érdemes cukrot tenni a tésztába, mert jobban ragad tőle a palacsinta a serpenyőben, sőt, akár kicsit oda is kaphat, kozmálódhat. Ezeknél a recepteknél azonban használjunk egy keveset, hogy ettől is gazdagabb legyen a desszert – illetve, ha kicsit jobban karamellizálódnak a lapok, az sem baj, annál jobban hasonlítanak majd az eredeti desszertekre.

Palacsintatészta aranygaluska-palacsintához, darált dióval, reszelt narancshéjjal, barna tálban, habverővel
Narancshéjtól lesz aromás a palacsinta tésztája

Ezen úgy is segíthetünk, ha darált mákra és dióra cseréljük a masszában a liszt egy részét. Az olajos magok kellemesen megpirulnak sütés közben, aromás, mély ízű lesz tőle minden palacsinta.

A mákosban friss citromhéjat, a diósba pedig narancsot rejtsünk, hogy még különlegesebbé tegyük az ízek összhangját.

Mákosguba-palacsinta: kisütött mákos palacsinták tányéron
Ilyen szép szemcsés palacsintákat süthetünk mákkal

A kötelező vaníliasodó: így lesz tökéletes

Mivel mind a guba, mind a galuska gyakran kerül a tálkákba vaníliasodóval, érdemes a palacsintákat is ezzel tölteni. Jobb, ízesebb, elegánsabb, mint a bolti puding, és nem sokkal több macera.

Ahhoz azonban, hogy jól sikerüljön, fogadjuk meg az alábbi tanácsokat:

  • Használjunk szobahőmérsékletű tojásokat, hogy kisebb legyen a hőkülönbség a tej és a sárgája között, amit ki kell egyenlíteni.
  • Alaposan keverjük ki a cukrot, keményítőt és tojást, míg az egész világossárga és habos nem lesz.
Aranygaluska-palacsinta készítés közben: vaníliasodóval töltött, diós palacsinták kerámiatálban
Sodóval töltött ízes palacsinták várnak a sütésre
  • Érdemes a tejes-tojásos keveréket átszűrni, amikor a fazékba öntjük, hogy ne maradjanak nagyobb csomók-darabok a sodóban.
  • Ha a főzés során valamiért mégis csomóssá válna a sodó, passzírozzuk át az egészet egy szűrőn, vagy turmixoljuk le.

Sütőben sütve vagy natúran

Aranygaluska-palacsinta: diós palacsinta, vaníliás krémmel töltve, diós habcsókkal besütve
Az aranygaluska-palacsinta receptjéért kattints a képre!

Mivel mindkét desszert sütve készül, ezt megjeleníthetjük a palacsintás verziókban is: az aranygaluska-palacsintát például diós habcsókkal süthetjük készre, ahogy ezt megtehetjük mákkal is.

Persze, ha csak az egyszerűbb utat választanánk, egyszerűen hajtogassuk be a palacsintákat a sodóval, tálaljuk elegánsan, díszesen, kedvünk szerint. Az élményből ez sem fog elvenni.

Aranygaluska-palacsinta: diós palacsinta, vaníliás krémmel töltve, diós habcsókkal besütve
Az aranygaluska-palacsinta receptjéért kattints a képre!

Itt a mákosguba-palacsinta és az aranygaluska-palacsinta teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és receptek: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További ünnepi és hangolódós konyhai ötletekért kattints ide:

Legújabb receptek

Sajtkrémes fánk

Itt van a farsangi szezon, de ki mondta, hogy csak az édes a nyerő? :) Minden sós után kell valami édes, de minden édes után mindenképp kell valami sós is :D. Próbáljuk ki ezeket az isteni ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...