Fogy a remény: valószínűleg ezért nem sikerül megmenteni a világhírű makói hagymát

Az eredeti makói hagyma valaha hatalmas népszerűségnek örvendett, mára azonban sajnos csak néhány család foglalkozik termesztésével.

Az utóbbi években elképesztően visszaszorult a makói hagyma termesztése, mára csupán néhány család foglalkozik ezzel. A Délmagyar hírlap azt írja, hogy az idén szeptemberben rendezett helyi hagymafesztiválon is csak mutatóban lehetett látni belőle.

Fogy a remény: valószínűleg nem sikerül megmentei a világhírű makói hagymát

A makói vöröshagymát alapvetően a dughagymatermesztéssel lehet összefüggésbe hozni, és ennek jelenlegi területe a becslések szerint száz hektár alatt van

– tájékoztatta a portált Kocsis Márton, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai referense.

Vass Gábor, a makói székhelyű Csanád és Térsége Gazdakör elnöke úgy gondolja, hogy a csökkenés oka a drága szaporítóanyag, illetve hogy a piac nem fizeti meg a magasabb termelési költségeket, kivéve egy-két feldolgozóipari szereplőt. A hanyatlás oka lehet még többek között, hogy mióta megjelentek a külföldi fajták, amelyek háromszor vagy akár ötször annyi termést is képesek hozni, kiszorult a három év alatt termelhető itteni változat.

Bár a makói hagyma beltartalmi értékeiben és ízében gazdagabb, ezt azonban például a multik nem igazán hajlandóak megfizetni.

Ennek ellenére Vas Gábor bizakodó:

Szerintem ha nem is nagy területen, de egy viszonylag szűkebb, igényes vevőréteget kiszolgálva továbbra is fennmaradhat a makói vöröshagyma.

Értesülések szerint folyik egy brandépítő munka is, melynek köszönhetően a vásárló biztos lehet abban, hogy valódi, eredeti, helyben termesztett makói vöröshagyma kerül a kosarába.

Forrásunk volt.


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...