Ezt nem láttuk jönni: ezért kerül hungarikum alapfűszerünk majdnem tízezer forintba

Az utóbbi két-három évben képtelen mértékben elszállt a magyar fűszerpaprika ára. A mérhetetlen drágulás mögött több ok is áll, nézzük, melyek ezek!

A magyar fűszerpaprika egyik leggyakrabban és legszívesebben használt alapfűszerünk, amelynek minőségére is szeret odafigyelni a legtöbb háziasszony. Manapság sajnos már nemcsak ez a minőségellenőrzés vált nehézzé a boltokban, hanem alapvetően a termékek eredetének beazonosítása sem mindig egyértelmű. Ugyanis nem minden fűszerpaprika magyar, amit Magyarországon lehet kapni. Ennek pedig bizony köze van az áremelkedéshez is.

Ezért kerül hungarikum alapfűszerünk majdnem tízezer forintba

A szeptemberi KSH-mérések szerint már 9120 forintba került átlagosan egy kiló a fűszerből: a tavaly ugyanekkor mért árhoz képest ez 880 forintos, 10%-os emelkedést jelent. Ez pedig ki tudja, hová tart még a jövőben?

Az okokról egy kalocsai termelő nyilatkozott a Világgazdaságnak, a fűszerpaprika drágulását pedig elsősorban a kínai importáru által keltett árversennyel magyarázta.

Szerinte azok az árusok, akik 4000 forint körül adják a fűszer kilóját, egészen biztosan nem hazai termékkel kereskednek. Ez a szinte félbevágott ár pedig nem is csoda, hogy ekkora nyomást helyez a hazai termelőkre és termékekre.

A termelő azt is hozzátette, hogy az energiaárak és bérköltségek növekedése sem segít a helyzeten, ahogy az egyre gyakoribb és veszélyesebb aszályok és egyéb időjárási szélsőségek sem.

Forrásunk volt.


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek