Bajban a magyar málna: szomorú oka van annak, miért lesz ritka kincs kedvenc gyümölcsünk

Hamarosan eltűnhet a polcokról a hazai málna, a gyümölcsöt ugyanis egyre nehezebb ipari mennyiségben kitermelni.

Két-három év múlva már csak mutatóba lesz hazai termesztésű málna - nyilatkozta az InfoRádiónak Csizmadia György, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei kertészeti osztályának vezetője – derül ki a Telex cikkéből.

A szakember elmondta, húsz évvel ezelőtt még mintegy 1500 hektáron termett meg a magyar málna, a klímaváltozás miatt mára kevesebb, mint 200 hektárnyi terület maradt, ahol a hazai érésű gyümölcsöt termelik. Mint kiderült, a málna nehezen tolerálja a Magyarországon is egyre nagyobb rendszerességgel előforduló száraz, meleg időjárást.

Azok a hőhullámok, amelyek idén nyáron is tapasztalhatóak voltak, szinte teljesen ellehetetlenítik a málna termesztését, olyannyira, hogy lassan nincs értelme arról beszélni

– nyilatkozta Csizmadia György.

Ahogy az a Telex cikkéből kiderül, a hazai termelés drasztikus visszaesésének másik oka, hogy egyre technológiaigényesebbé vált a gyümölcs termesztése, modern megoldások nélkül pedig a hazai gazdák nem tudnak lépést tartani a külföldi termelőkkel. A szakértő szerint, amennyiben a csökkenő tendencia folytatódik, úgy könnyen lehet, hogy a málna az egreshez hasonlóan olyan gyümölcs lesz, amely szinte teljesen eltűnik a hazai boltokból és piacokból.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek