Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Magyar Barbi vlogger: „Az emberek még mindig nem elfogadóak a túlsúllyal kapcsolatban”

Magyar Barbit sokan támadják súlya miatt. A 18 éves vlogger régen magára vette a negatív kritikákat, de mára elfogadta önmagát, és ebben próbál segíteni másoknak is.

Magyar Barbi ismert youtube vlogger, cukrász, aki nagyon korán, 12 évesen kezdte a videózást. Több mint 95 ezer feliratkozója van, Facebookon és Instagramon is sok a rajongója, főleg a fiatalabb korosztály követi őt. Túlsúlya miatt folyamatosan kapja a támadásokat és negatív kommenteket, amiket eleinte nagyon a szívére vett. Jó néhány évbe telt, mire megtanulta helyén kezelni a gonosz hozzászólásokat. Humoros videói mellett ma már plus-size témájú és felvilágosító videókat is készít, amikben például a cyberbullyingre (internetes zaklatásra) hívja fel a figyelmet. A 18 éves lány videóival próbál segíteni azoknak, akik önmaguk elfogadásával küzdenek, és akiket bántalmaznak a súlyuk miatt.

Hogyan és mikor kezdted a videózást?

Nagyon korán, 12 évesen kezdtem el videózni, majd egy évig szüneteltettem, aztán 14 évesen folytattam. Sok youtubert követtem, a legelején DIY-videókat néztem, amiket imádtam. Néztem őket, és azt mondtam magamnak, hogy ez nekem is menne. Először DIY-videókat kezdtem el csinálni, majd abbahagytam, mert nem jött úgy a siker, ahogy vártam. Később visszatértem, és ekkor már gyorsan jöttek az eredmények.

Egy youtuber általában sok negatív kommentet is kap a videói alá. Hogyan kezelted ezeket az elején?

Nagyon rosszul, ami betudható a fiatalságomnak is. 12-13 évesen kaptam egy nagyobb támadást, egy akkoribban népszerűnek számító youtuber csinált egy videót az enyémre reflektálva. A barátnőmmel poénnak szántuk az idegesítő diákokról szóló videómat, amiben megpróbáltuk bekategorizálni a tanulókat. Erre a fiú csinált egy olyan videót, aminek az volt címe, hogy „Idegesítő dagadt lány az iskolában”. Hosszasan taglalta benne, hogy miért kellene engem utálni.

Ezt a videót pont a szülinapomon tette ki. Amikor megláttam, épp a családommal voltam, és együtt néztük meg.

Mikor jött el az a pont, amikor megtanultad kizárni az ehhez hasonló hozzászólásokat?

A fordulópont talán akkor volt, amikor ez a fiú megcsinálta rólam ezt a videót, és engem megvédett Herby egy Youtube videóban, általa egyre többen rátaláltak a videóimra, és támogattak. Most már van egy önvédelmi módszerem: nem olvasok kommenteket az első két nap után. Mert az első két napban azok találják meg a videót, akik követnek. Az azt követő napokon már megtalálja mindenki.

Volt olyan, hogy valaki nagyon meg akarta mondani, hogyan fogyj le?

Vannak olyan kommentelők, akik rendszeresen írnak videók alá hosszasan, jól megfogalmazott üzeneteket: pl. „Nem szabad elfogadnod magad, fogyj le!” Volt egy lány, aki instagramon írt, hogy megnézte az egyik videómat, amiben elmondom, elégedett vagyok magammal, de a szememen nem ez látszik. Ő személyi edző, és posztokért cserébe segít nekem lefogyni.

Mióta élsz együtt a túlsúllyal?

Első osztályos korom óta különböztem a többiektől.

Az iskolatársaid gyakran bántottak miatta?

Nagyon sokat. Rossz osztályba kerültem. Pokol volt! Tele volt az osztály fiúkkal, általában ők bántottak engem. Nem választottak ki semmilyen sportjátékban, merthogy nem tudok futni, a folyosón pedig mindig beszólogattak.

Milyen szájízzel gondolsz vissza erre az időszakra, meg tudtál nekik bocsátani?

Alapvetően skorpió természetű vagyok, azaz haragtartó, ami tudom, hogy rossz, de dolgozom rajta. Vannak, akiknek soha nem fogok tudni megbocsátani.

Néhány éve egy buliban találkoztam az egyik verbális bántalmazómmal. Nem tudtam, hogy a vendégek között lesz az a srác is, aki engem évszakonként másképp hívott. Télen például úgy hívott: hógolyó. Ő pont olyan ember volt, akinek nem tudok megbocsátani.

Soha nem kellett szakember segítségét kérned, le tudtad rendezni magadban a támadásokat?

Nem kellett, mert nagyon sokat beszélgettünk ezekről a családommal. Ők sokat segítettek az elfogadásban, hogy elhiggyem: csak én számítok, és nem mások véleménye.

A támadások hatására próbáltál lefogyni?

12-13 évesen volt egy olyan időszakom, amikor eldöntöttem, hogy lefogyok egy nyár alatt, úgy terveztem, hogy úgy megyek vissza ősszel az iskolába, hogy vékony vagyok. Elkezdtem fogyókúrázni, de ráfüggtem a kalóriaszámlálásra, keveset ettem.

Egy nyár alatt 30 kilót fogytam. Utána a háromnegyede vissza is jött. Akkor nagyon rosszul éreztem magam.

A lelkemnek és a közérzetemnek is rossz volt.

Ez is érdekelhet:

Számolnod kell a kalóriákat? Segítünk, hogy jól csináld!

Családodra mennyire jellemző a túlsúly?

A Magyar vér túlsúllyal jár. Ez most viccesen hangzik, de a mi családunkra abszolút igaz. Apukám, én és a keresztanyukám ugyanolyanok vagyunk. Ha boldogok vagyunk, ha szomorúak, akkor eszünk. Néha előjön, hogy diétázunk. Tisztában vagyunk azzal, hogy ez nem egészséges, ezért vannak olyan időszakok, amikor próbálunk tenni ellene.

Egyébként odafigyelsz az egészségedre?

Én akárhányszor elmegyek orvoshoz, elmondja, hogy a túlsúly miatt lehetnek problémáim. Mindig beutalnak vércukormérésre, de nagy szerencsémre nem vagyok cukros. Pajzsmirigyre is mindig csinálnak tesztet.

Mikor fogadtad el magad, és kezdtél el plus-size témájú videókkal foglalkozni?

60 ezer rajongónál jött a fordulópont.

Akkor fogalmazódott meg bennem, hogy egyébként mennyire hiánypótló lenne itthon a plus-size témával foglalkozó videók készítése, mert az emberek még mindig nem elfogadóak a túlsúllyal kapcsolatban.

Jó ha beszélünk róla, mert akkor minél több embernek szembejön, és lehet meg tudjuk változtatni a gondolkodásukat.

Korábban nem foglalkoztál a témával?

Már 14 évesen boncolgattam a plus-size témát. Ott még azt mondtam, hogy cikinek érzem mások előtt enni. Ebben a videóban még látszik, hogy nem vagyok magammal teljesen megelégedve, de azért próbálok már pozitívan gondolkodni.

Hogy látod, a plus-size videók készítésével tudsz segíteni azoknak az embereknek, akik hasonló dolgokon estek át, mint te?

Amikor elkezdtem ilyen videókat csinálni, akkor nagyon sokan írtak. Volt olyan is, akinek annyira jól esett az üzenet, hogy elsírta magát. Különböző mélységei vannak az üzeneteknek. Nagyon sok pozitív visszajelzés jött arról, hogy segítettem nekik az önmaguk elfogadásában, ami egy nagyon jó dolog.

Azért csinálom ezeket a videókat, mert mindegyikkel egy kis lépést teszek afelé, hogy a követőim elfogadják magukat.

A Youtube-on gyakran keresnek meg azzal, hogy segíts?

Előfordul. Mindig próbálok válaszolni a segélykérő üzenetekre. Sok rajongóval jó kapcsolatot ápolok. Volt olyan, hogy elkértem valakinek a számát, hogy beszéljünk telefonon. A cél az volt, hogy ő jobban legyen. Tudom, hogy videósként nagyon nagy a felelősségem.

Ha már felelőségvállalás. Nemrégiben egy italmárka is megkeresett, hogy légy a kampányuk egyik arca. Fontos számodra, hogy felemeld a hangod az internetes bántalmazások ellen?

Jó egy ilyen dolog mellé állni. Azért is keresett meg ez a márka, mert látták, hogy én erről a témáról tudok és akarok beszélni. Nem volt kérdéses, hogy vállalom!

Receptajánló:

A videózás mellett a gasztronómiában is tevékenykedsz. Cukrászkodtál a Costes Dowtownban és a Gerbeaud-ban is. Miért éppen a cukrászatot választottad?

Imádom az édességeket! Annyira szeretem őket, hogy nem tudom elmondani. Már gyerekként imádtam a tortát. Apukám, mikor kicsi voltam, nagyon sokat dolgozott, és amikor hazajött, akkor feltett minket a konyhapultra. Ott szerettem meg a konyha világát.

Én azt gondoltam, hogy szakács leszek, de olyan 14-15 évesen jöttem rá, hogy engem a cukrászat jobban érdekel. Nekem az tetszik benne, hogy minden desszert olyan, mint egy kis ékszerdoboz.

A cukrászat mellett hogyan osztod be a szabadidődet?

Nehezen. Négy-öt napot dolgozom egy héten a családi éttermünkben, az Evidens Bisztróban. Szabadnapokon készítem a videókat. Számtalan mennyiségű Youtube-videót nézek. Havi egy-két videóra van csak időm.

Hogy látod, a cukrászat vagy a videózás lesz inkább a jövőd?

Nagyon szeretnék normálisan visszatérni a Youtube-ra, de a cukrászat mellett jelenleg nem fér bele.

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!