A legjobb tippek, hogyan bánj otthon a gesztenyével

Itt a gesztenyeszezon, ha eddig sosem készítettél a gesztenyéből otthon semmit, akkor itt az ideje, hogy ez megváltozzon - eláruljuk, hogyan bánj vele otthon!

Az őszben rengeteg jó dolog van, de az biztos, hogy evés és főzés szempontjából el vagyunk halmozva élvezetekkel. Korábban írtunk nektek a szezon egyik kedvencéről, az édesburgonyáról, a sütőtökről is, most következzen egy igazi téli csemege a sorban, a gesztenye! Ha a legtöbbször te is csak az utcán, árusoknál találkozol vele, akkor itt az ideje jobban megismerni ezt a puha finomságot.

A gesztenyefa nagy, ehető gyümölcse különösen népszerű Európában és Kínában. A gesztenye íze viszonylag édeskés, állaga puha, szinte krumplihoz hasonlítható. Sütikbe is sok helyen felhasználják, édesítik, a franciák nagyon szeretik, liszt formájában is alkalmazzák desszertekben. Nálunk és Svájcban is előszeretettel pürésítik, pakolják hozzá az édes krémeket, tejszínhabot. Legtöbbünk viszont otthon valószínűleg sosem áll neki, hogy a nyers gesztenyét elkészítse - hogy ez most megváltozzon, adunk néhány tippet !

Hogyan főzz gesztenyét?

Bizony, a gesztenye nyersen nem ehető, ezért nagyon fontos megfőzni. A legjobb módszer a gesztenyét a saját héjában főzni, majd lehúzni róla, amikor a főzés után megpuhult. Azt javaslom, egy éles hegyű késsel vágj egy vízszintes vonalat a gesztenye lapos oldalán főzés előtt, mert így lesz a legegyszerűbb a már megfőtt gyümölcsről eltávolítani a héját.

Főzéshez helyezd a gesztenyéket hideg vízbe úgy, hogy az éppen ellepje a kis barna finomságokat, forrald fel a vizet, hagyd gyöngyözni három percig, majd vedd le a tűzhelyről. A már említett éles késsel távolítsd el néhány szemről a héjat, a többit addig hagyd a meleg vízben pihenni, mert kihűlve nagyon nehéz megpucolni a gesztenyéket. Ha receptben szeretnéd felhasználni a gesztenyét (például tölteléknek), akkor viszont figyelj, mert így még csak előpároltad a gesztenyéket, és további feldolgozást igényelnek!

Tipp:

Ha szeretnéd a gesztenyéket teljesen megfőzni a saját héjukban, főzd őket nagyjából 15-25 percig, ezután jöhet a hámozás, és ne lepődj meg, ha pucoláskor teljesen szétesnek a szemek, ez normális.

Ez a legjobb főzési módszer, ha pürének, masszának szeretnéd használni a receptedben.

És a klasszikus sült gesztenye?

A gesztenyék megsütéséhez vágd be őket a fentebb már leírt módon, így könnyen ki tudod majd nyomni őket sütés után a saját házukból. Melegítsd 200 fok köré a sütőt, helyezz sütőpapírt a tepsire, mehetnek rá a kis gesztenyeszemek. Néha nézz rájuk sütés közben, rázogasd meg őket, és 15-20 perc múlva már kis is veheted a puhára sült gesztenyéket.

Nyílt tűzön általában lyukacsos alumíniumlemezeken sütik, átszurkálják vagy vágást ejtenek rajtuk, hogy a gőz távozhasson az éppen sülő gesztenyékből, és így sütik készre őket. Egyszerűnek hangzik, nem?

Gesztenyegasztronómia

Önmagában is fogyaszthatod, behűtve, reszelve, édes tejszínhabbal - a gesztenyepüré a magyar konyha egyik jellegzetes desszertje. Húsokhoz is isteni, gyakran kerül a töltelékbe, pulykába egyszerűen isteni, és nálunk leginkább karácsonykor készül. Mehet levesbe, de lekvárt is csinálnak belőle, receptjeinkből pedig azt fogod látni, hogy süteményekben is irtó változatosan használható.

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek