Mert a túrótorta otthon a legfinomabb – így süsd meg!

Mindannyian ettünk már fűrészpor állagú és ízű túrótortát cukrászdában, viszont otthon általában jobban sikerül. Ezzel a recepttel egészen tutira mehetsz.

A két nagyobb csoportra osztható – sült és zselatinos – túrótorta ugyan konyhatechnikailag máshogy készül, de abban egyezik, hogy rossz alapanyaggal mindkettő tökéletesen elrontható.

A cukrászdák választékában régóta megtalálható a zselatinos túrótorta, aminek legtöbbször alig van túróra emlékeztető íze, és a tetején, szezontól függetlenül, betonkeménységű tortazselatinba ágyazva bogyós gyümölcsöket találunk. A másik verzió a sült túrótorta, ami jó esetben nincs kiszáradva, de krémesnek azért nem nevezhető, porlad, és ritkán van íze. Közben pedig otthon mégis sikerül finom túrós süteményeket készíteni, jóízűeket, nem szárazakat. De miért nem várható ez el a cukrászdáktól is?

Baszk túrótorta málnaöntettel, recept itt!

Tisztelet persze a kivételnek, a hiba az alapanyagokban keresendő. Kezdjük a legfontosabbnál, a túrónál.

Egy túrótorta akkor lesz krémes, ha a túró zsíros...

...ez pedig drágább, ezért a zsírszegény variációt használják a cukrászdák, és igyekeznek tejszínnel helyettesíteni a zsírt. Tehát jön a tejszín.

Na ez örök problémám, nem értem, miért olyan nehéz igazi "tejszín tejszínt" találni, ami se nem főzőtejszín, se nem habtejszín. Ezekben ugyanis adalékanyagok vannak, hogy a hab keményebb, a sűrítendő étel sűrűbb legyen. Karragén, guargumi, xanthan gumi…

Egyéb túrótortareceptjeinkből:

A tiszta, jó zsíros, legalább 30% zsírtartalmú tejszín pedig verhetetlen sült ételekben.

Termelőknél megtaláljuk, de egy cukrász, aki nagy mennyiségben vásárol, ezt valószínűleg nem engedheti meg magának, különben nagyon drágán kellene adnia a termékeit. Ezért aztán nem is tejalapú tejszínt, hanem a még olcsóbb növényi tejszínt használja, aminek se az íze, se az állaga nem segít a süteményen. És végül ott a zselatin. Betonkemény, ízetlen és túl sok. A részletekről pedig, az igazi vaníliarúdról vagy kivonatról, az igazi citromhéjról és a szezonális gyümölcsökről már ne is beszéljünk.

Lássuk, hogy készül nálunk a baszk, málnaöntetes túrótorta:

Hozzávalók:

tehéntúró, krémsajt, habtejszín, cukor, tojás, finomliszt, málna.

Elkészítés:

  • Előmelegítjük a sütőt, sütőpapírral kibéleljük a sütőformát.
  • A tojásokat kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a krémsajtot, aztán a tejszínt, végül a lisztet is.
  • Az egészet beleöntjük a sütőpapírral kibélelt formába.
  • Kb. 30 perc alatt pirosra sütjük a tetejét - akkor jó, ha a belseje kicsit remegős.
  • Házi málnaöntettel tálaljuk.

Pontos receptet és leírást itt találtok!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szerző: Coook


Még több érdekes gasztrotartalom itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Lencsefőzelék egyszerűen

Egyszerű, pénztárcabarát főzelékféle, ami nemcsak az újév első napján tökéletes választás, hanem bármelyik télies hétvégén. Laktató és ízletes, ráadásul gyorsan elkészül, ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...