Lassan a hússal – francia almaboros marha

A francia konyha népszerűsége nem véletlen – még a legegyszerűbb receptjeik is fölségesek! Most egy lassan párolódó, omlós marhaételt hoztunk nektek, egyenesen Normandiából!

{ GALÉRIA = title:Estouffade%20au%20cidre%20-%20lassan%20f%C5%91tt%20almaboros%20marharagu, 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13 }

A francia konyha környékére szervezett betekintő túránkkal ezen a héten Normandiába látogatunk. Az észak-francia régió gasztronómiája nagyon sokrétű – a tenger közelsége miatt szinte mindent megesznek, amit a vízből kihalásznak, mindegy, hogy csúszik, mászik vagy úszik. Ezek a halas ételek nem is hasonlítanak a déli Provence halaihoz és tengeri herkentyűihez, elvégre az itteniek jóval kevesebb napfényt kapnak, mint a déliek, és ez a temperamentumukon, na, meg a konyhájukon is látszik! Alapkülönbség, hogy az itteniek vajjal főznek – első hallásra furcsának tűnik, de a franciák szerint észak–dél kulturális különbségeinek egyik alapja a vaj kontra olívaolaj használata. A normandiai konyha nehéz ételeiről, vastag, vajas-tejszínes szószairól, laktató egytálételeiről, camembert-jéről híres, de a legkülönlegesebb helyi alapanyag egyértelműen az alma. No, meg a belőle facsart különlegességek, a cidre, vagyis almabor, és a calvados, a híres almapárlat. Nos, mai fogásunkba mindkettőből került egy kicsi!

Az almaboros marharagu receptjét itt találod >>

És hogy mit is készítettünk? Franciául estouffade au cidre, vagyis almaborban hosszan párolt. Az estouffade tulajdonképpen egy főzési módszer, nagyon kis lángon történő, hosszú ideig tartó párolást jelent. Általában marha- és borjúételek készülnek ezzel a módszerrel, hiszen ők jól bírják, hogy alig pislákoló lángon vagy szinte langyos sütőben párolódjanak akár négy órát. A módszer hasonlít a régi magyar konyhában is alkalmazott hústartósító eljárásra, a konfitálásra. Közös bennük, hogy mindkét módszerrel a végén szuper puha, szálasra szétszedhető húst kapunk. A különbség pedig az, hogy míg a konfitált hús általában szárnyas, amit alacsony lángon, hosszú ideig zsírban sütögetnek, addig a hosszan tartó párolásnak alávetett marha mellé nem nagyon használnak zsiradékot, és nem is szándékoznak sokáig tartogatni az így elkészített ételeket. Nem is nagyon lehetne. Aki egyszer elkészíti az omlós, pikánsan savanykás ragut, garantáltan nem tudja majd abbahagyni!

Ekler fánkot farsangra! >>

A dekorációért köszönet a Butlersnek! >>

A rovat korábbi cikkeit találod >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek