r
Nosalty Logó

Francia almás-gesztenyés marha

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Dacota
Francia almás-gesztenyés marha
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 10% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 1181 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 7077 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 158 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    69.2 g

Zsír

  • Összesen
    39 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    208 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1470.9 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    116 mg
  • Kálcium
    107 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    152 mg
  • Foszfor
    833 mg
  • Nátrium
    237 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    112.2 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    489.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    67 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    28 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    24 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    260 micro
  • Kolin:
    191 mg
  • Retinol - A vitamin:
    62 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    46 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    54 micro
Összesen 1181 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    415 g

Zsír

  • Összesen
    233.9 g
  • Telített zsírsav
    93 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    104 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    1248 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8825.3 g
  • Cink
    91 mg
  • Szelén
    694 mg
  • Kálcium
    642 mg
  • Vas
    59 mg
  • Magnézium
    910 mg
  • Foszfor
    4996 mg
  • Nátrium
    1422 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    673 g
  • Cukor
    127 mg
  • Élelmi rost
    47 mg

VÍZ

  • Összesen
    2936.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    399 micro
  • B6 vitamin:
    13 mg
  • B12 Vitamin:
    28 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    168 mg
  • D vitamin:
    60 micro
  • K vitamin:
    48 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    7 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    143 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1560 micro
  • Kolin:
    1147 mg
  • Retinol - A vitamin:
    370 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    275 micro
  • β-crypt
    74 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    322 micro
Összesen 7077 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.2 g

Zsír

  • Összesen
    5.2 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    28 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    196.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    111 mg
  • Nátrium
    32 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    65.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    7 micro
Összesen 158 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A húst megmossuk, megtöröljük és felkockázzuk.
  2. A szalonnát kis kockákra vágjuk.
  3. A hagymákat megpucoljuk, és (ez az első pozitív pont az elkészítés folyamán)négybe bágjuk. Ha kisebbek, akkor csak kettőbe.
  4. A húst egy nagy fazékban(ha van bazi nehéz öntött vas serepenyőnk, amiben minden finomabb lesz, akkor abban) kb. 2 ek vajon megkapatjuk. Nem kell nagyon, mert a vaj könnyen megég, elég, ha kicsit kifehéredik.
  5. Kivesszük, ugyanabban a fazékban megint 2 kanál vajon kicsit megfuttatjuk a hagymát. Ezt sem kell nagyon, éppencsak, hogy összeszedje a hús által otthagyott kis pörzseket.
  6. A szalonnát zsírjára pirítjuk. Ha a szalonnánk (kolozsvári vagy bacon) zsírosabb volt, akkor leöntjük a felesleges zsírt. A szalonnákat és a húskockákat is visszaöntjük a nagy fazékba a hagyma mellé, és nyakon öntjük a cidre-vel. (A cidre egyébként egy normandiai almabor. Almaléből erjesztik. Nagyobb hipemarketekben és különleges boltokban beszerezhető, de ha nem találunk, a Strongbow ciderral helyettesíthetjük. Ennek az íze hasonlít leginkább a cidre brut ízére, a többi ízesített, sör alapú cider nem jó erre). A cider enyhén szénsavas, így nem hazudok, nem lesz részünk egy szép látványban. Lesz egy adag habzó húsunk túl soknak tűnő lében, amiben ráadásul szalonna és hagyma darabok úszkálnak. Aggodalomra semmi ok, a végére gyönyörű lesz, becs' szó!
  7. A gázt a lehető legkisebbre vesszük, az ételt lefedjük, és 3 órára megfeledkezünk róla. Addig olvassunk, locsoljunk virágot vagy amihez kedvünk van. :) Fél óránkét egyszer rá lehet nézni, meg lehet rázogatni, de többet nem kell vele foglalkozni.
  8. 3 óra elteltével az almát megpucoljuk, kockára vágjuk, és hozzáadjuk a csendesen fődögélő ételhez.
  9. Negyed órával később a megtisztított, konyhakész gesztenyét 2 ek vajon megfuttatjuk, és kb. 15 percig kis lángon kevergetve főzicskézzük. A végén ráöntjük a calvadost, és meggyújtjuk (falmbírozzuk).
  10. Ha kész, hozzáöntjük a nagy fazék tartalmához, és még egyszer átkeverjük. További fél órán át főzőcskézzük. (Lehet kapni konyhakész, tisztított gsztenyét, de természetesen rendes gesztenyéből is készíthetjük. Ez esetben a gesztenyék púpos végét késsel x alakban bemetsszük, tepsibe tesszük, öntünk alá vizet, és 150 fokos sütőben 3/4 órát sütjük, majd külső és belső héjától is megfosztjuk. Aki egyszer már csinálta, legközelebb garantáltan a konyhakészet veszi).
  11. 4 óra elteltével elzárjuk a gázt. A fölösleges szaft mostanra elpárolgott, a husink a négy órás nagyon kis lángon való főzéstől pedig atompuhára esett szét.
  12. Tálalhatjuk szélesmetélttel vagy krumplipürével, de ha valahol kapunk rusztikus parasztkenyeret, szerintem az is tökéletes választás!
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 106
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 7061
  • Feltöltés dátuma: 2013. február 08.

Ajánló

A kedves francia hölgy azt mondta, szélesmetélttel vagy krumplipürével fogyasztják, de mint mondta, szerintem egy jófajta kenyérrel is tökéletes. Vegyünk egy üveggel több cidre brut-ot, és azt kortyolgassuk mellé!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Az ember ízlése folyamatosan változik. Egy időben tésztafüggő voltam, volt egy salátás meg egy húsevő korszakom is. Most az egytálételek vannak soron. Tök mindegy, mi van benne, de meg tudok őrülni a hosszan, egy fazékban főtt ízletes finomságokért, amelyhez sokszor köret sem kell. És bár a francia konyha alapvetően az agyonbonyolított, csodálatos fogásairól híres, rengeteg olyan egyszerű parasztételük van, amivel nem tudok betelni, mint a coq au vin, a cassoulet (a franciák sóletje) vagy a lecsójuk, a ratatouille. Legújabb szerelmem pedig ez a norman recept, amely estouffade au cidre névre hallgat. Az estouffade egyébként olyan ételt jelent, amelyet kis lángon, nagyon hosszú ideig főznek. Az alma és az almabor is nyilván azért kerültek bele, mert Normandia híres termékei. A receptet egy nagyon kedves francia hölgytől kaptam. Szeretettel ajánlom mindenkinek, aki kis macerával valami döbbenetesen finom, különleges, mégis egyszerű ételt akar készíteni.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek