Lakoma fillérekből: dödölle

Ha boltba menni már nincs idő vagy a családi kassza tartalma megcsappant, arra az esetre is készíthetünk finom ebédet – mindenki megelégedésére. Itt a dödölle ideje!

Hagyományosan a dödöllét az egész országban fogyasztják – csak éppen mindenhol másképp nevezik. Egyes helyeken gancának, de cinke és gánica néven is tudják bizonyos helyeken, hogy a krumplis-lisztes egytálételre gondolunk (mellesleg az olaszoknál gnocchi néven ismert). Évszázadok óta készítik hazánkban, a szegények eledeleként tartják számon születése óta, hiszen hozzávalói általában minden éléskamrában megtalálhatóak voltak: krumpli, liszt és némi szalonna biztosan árválkodott a házaknál ínséges időkben is. Ez most sincsen másképp, pár száz forintból isteni, laktató, téli ebédet rittyenthetünk, ami mindenkinek garantáltan kedvére lesz!

Ezeket olvastad már?

Azt már tehát tudjuk, hogy a krumpli és liszt elengedhetetlen a dödölléhez, némi hagymával, zsírral viszont tovább kell bonyolítanunk a képet.

Hámozzuk meg a burgonyát és vágjuk egészen vékony szeletekre, majd főzzük meg, a főzővíz felét viszont hagyjuk meg. Törjük össze a megfőtt krumplit és lazítsuk a félretett vízzel – majd ehhez kell adagolnunk a lisztet, de vigyázzunk. Fontos, hogy csomómentes tésztát kapjunk.

Mindezek után föltesszük az i-re a pontot a hagymás zsírral: nem kell tartani tőle, ráadásul a kacsazsírban pirított hagymakockákkal százszor finomabb lesz a végeredmény, mintha olajjal dolgoznánk. Forgassuk meg benne a kanál segítségével megformázott galuskákat és tepsiben süssük őket készre. Az előmelegített sütőt legalább 200 fokra állítsuk! A sütőből kivéve összeforgathatjuk pirított szalonnakockákkal, meglocsoljuk egy csepp tejföllel és nem kertelünk: egy kis maradék, hagymás zsírral diszkréten még meglocsolhatjuk a tetejét (estére isten bizony, hogy csak salátát eszünk!).

További dödölle receptekért kattints ide!

Még több gnocchi receptet, itt találsz!

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...