Lakoma fillérekből: dödölle

Ha boltba menni már nincs idő vagy a családi kassza tartalma megcsappant, arra az esetre is készíthetünk finom ebédet – mindenki megelégedésére. Itt a dödölle ideje!

Hagyományosan a dödöllét az egész országban fogyasztják – csak éppen mindenhol másképp nevezik. Egyes helyeken gancának, de cinke és gánica néven is tudják bizonyos helyeken, hogy a krumplis-lisztes egytálételre gondolunk (mellesleg az olaszoknál gnocchi néven ismert). Évszázadok óta készítik hazánkban, a szegények eledeleként tartják számon születése óta, hiszen hozzávalói általában minden éléskamrában megtalálhatóak voltak: krumpli, liszt és némi szalonna biztosan árválkodott a házaknál ínséges időkben is. Ez most sincsen másképp, pár száz forintból isteni, laktató, téli ebédet rittyenthetünk, ami mindenkinek garantáltan kedvére lesz!

Ezeket olvastad már?

Azt már tehát tudjuk, hogy a krumpli és liszt elengedhetetlen a dödölléhez, némi hagymával, zsírral viszont tovább kell bonyolítanunk a képet.

Hámozzuk meg a burgonyát és vágjuk egészen vékony szeletekre, majd főzzük meg, a főzővíz felét viszont hagyjuk meg. Törjük össze a megfőtt krumplit és lazítsuk a félretett vízzel – majd ehhez kell adagolnunk a lisztet, de vigyázzunk. Fontos, hogy csomómentes tésztát kapjunk.

Mindezek után föltesszük az i-re a pontot a hagymás zsírral: nem kell tartani tőle, ráadásul a kacsazsírban pirított hagymakockákkal százszor finomabb lesz a végeredmény, mintha olajjal dolgoznánk. Forgassuk meg benne a kanál segítségével megformázott galuskákat és tepsiben süssük őket készre. Az előmelegített sütőt legalább 200 fokra állítsuk! A sütőből kivéve összeforgathatjuk pirított szalonnakockákkal, meglocsoljuk egy csepp tejföllel és nem kertelünk: egy kis maradék, hagymás zsírral diszkréten még meglocsolhatjuk a tetejét (estére isten bizony, hogy csak salátát eszünk!).

További dödölle receptekért kattints ide!

Még több gnocchi receptet, itt találsz!

Hozzászólások

Törölt felhasználó

..."mellesleg az olaszoknál gnocchi néven ismert)"... de nem'ám..köze sincs a kett? egymáshoz..egyáltalán tudod hogy a gnocchit hogyan és milyen hozzávalokból készítik?!segítek: a nyokkihoz tojást is tesznek..én sokféle dödölle receptet ismerek de egyik sem tartalmaz tojást..mit kevered a szezont a fazonnal?! ;)..ja értem szööökeeeeeeeeeeeeeeee,,, xDDD

Majam

Döbbenet ez a hozzászólás. Mert igazad van, így kell tálalni? Két toronyban a helyed...! Kedves Kitti! Valóban egy kicsit másképp készül a gnocchi és a dödölle, bár kétségkívül krumpli és liszt az alapja mindkett?nek.

Törölt felhasználó

"Kedves" 'tinycc' ! Amennyiben a fed?neved szerint még 20 éves sem vagy: ajánlom szíves figyelmedbe az "Embertársaimmal szembeni TISZTELET" cím? tantárgyat! Ne keresgélj: nem vagyok és soha nem voltam "szööökeeee. . ", talán ezért megköszönöm, ha a recept tartalmaz valami újdonságot, finomságot és - ha más nem - ötletet kapok újabb étel elkészítéséhez. Egyetlen receptben nem találtam még olyant, hogy ezt, vagy azt KELL csinálni. Úgy készíted az ételt, ahogy szerinted a legjobb. Azért nem túl okos dolog bárkivel is gorombáskodni egy "fed?név" fedezékéb?l. Ez is csak javaslat. Neked lesz könnyebb az életed, ha erre még id?ben kezdesz figyelni.

zsijan

Búék mindenkinek! A gánica és a dödölle felénk Zalában két különböz? étel,míg a gánicát készíthetjük krumplisan vagy kukorica lisztesen de semmiképp sem azonos!

Diorissimo

Kedves "zsijan"! Zalában inkább krumpli gánicának nevezik mert tényleg ott régebben kukoricalisztb?l készült. Viszont megboldogult nagymamám, aki Baranyai-Somogyi részr?l származik, ? ezt az ételt nevezet gánicának, a dödölle elnevezést én pl. gyerek koromban nem is hallottam. Országrészenként különböz? lehet az elnevezés és talán kicsit másképp is készítik, de ugyanaz az alapja. Ja. és nagyon finom! :) A gnocchi meg inkább szerintem a mi nudlinkhoz hasonlít kicsit.

Szigethy Lászlóné Marianna

Ez egy nagyon kedvesen és humorosan megírt recept! Bár még nem készítettem dödöllét, de isten bizony salátával fogom enni vacsorára! :)

zsuzsa.sulyok

Kedves Kitti! A cikk címe: dödölle A "nyitókép" viszont gnocchi... ---hááát... -Elnézést kérek, de, szerintem is, -ennek a kett?nek, -se "technikailag", -se "használatilag", nincs sok köze egymáshoz... -Én is úgy tudom, hogy a gnocchi "tésztája", inkább, a krumplinudli, gombóc, és hasonlókkal "rokon"... -vagyis: - f?tt krumpli, sz?r?ben lecsöpögtetve!, -lehet?leg krumplinyomón átnyomva, -kih?tve! + liszt, tojás... A dödöllét viszont, -ahogy te is, -és többen is, írják, -"nagyon másképpen" kell elkészíteni...

MolnarE

A gnocchi az nudli!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A görögdinnye tárolásának aranyszabályai

A dinnyével nem könnyű az élet. Már maga a kiválasztás is egy idegőrlő folyamat, ami alatt próbáljuk a legédesebb gyümölcsöt hazavinni. És ha ez sikerül, következik az újabb fejtörés: a tárolás kérdése.