Lakj jól házi tésztával!

Tészta nélkül számos kedvenc ételünket nem tudjuk elkészíteni, de a minőséget illetően sem mindegy, melyiket emeljük le a polcról. Sárdi Dani házi tésztára is tud receptet!

Tojásos házi tészta mindig legyen otthon, lehetőleg több formában: tarhonya, szélesmetélt, kocka, lebbencs és cérnametélt. Ha mindezek megvannak, akkor nyugodtak lehetünk, hiszen sokféle sós és édes ételt tudunk pillanatok alatt készíteni magunknak.

A tésztából érdemes tényleg házit szerezni, olyan nagy a különbség a jó házi és az ipari között. Márpedig a tésztás ételek főszereplője maga a tészta, és ha nem elég jó az alapanyag, akkor nehezen tudunk majd kiváló eredményt elérni.

Mi is elkészíthetjük

Tésztát egyébként házilag is készíthetünk, ha sok időnk van:

  • Ehhez vegyünk 10 dkg liszthez egy tojást egy csipet sóval (vagy ennek bármilyen többszörösét) és alaposan, nagyon alaposan gyúrjuk ki. A liszt minőségétől és a tojás méretétől függően lehet, hogy kell majd egy kevés lisztet vagy egy két evőkanál vizet adnunk a tésztához.
  • Ha megvagyunk, csomagoljuk be folpackkal, tegyük hűtőbe és várjunk fél órát.
  • Ezután tésztanyújtó géppel vagy sodrófával nyújtsuk ki hajszálvékonyra, majd aprítsuk igényünk szerint metéltre, kockára, kisebbre, nagyobbra.
  • Terítsük szét a tésztát és szárítsuk ki szellős helyen, csomagoljuk celofánzacskóba, így tényleg jó sokáig eláll. Készíthetjük frissen is, ilyenkor nagyon kevés időre kell vízbe tennünk.

Káposztás tészta recept

Kell hozzá: káposzta, só, bors, cukor, tészta (jelentősen csökkenthetjük az elkészítési időt, ha a káposztát gyalulva vesszük meg).

  • Vegyünk egy kiló káposztát és gyaluljuk meg, vagy ha nincsen megfelelő gyalunk, akkor vágjuk szép vékonyra és sózzuk be fél órára (vagy a fent említett energiaspóroló lehetőség, hogy vegyünk gyalult káposztát, ezt általában piacok savanyúságosainál tehetjük meg).
  • Kerítsünk egy olyan edényt, amibe egyrészt a káposzta belefér, másrészt viszont amiben majd le tudjuk pirítani a végeredményt (ez lehet egy nagy serpenyő, esetleg egy zománcos lábos).
  • Zsiradékon (lehet étolaj vagy libazsír is) kezdjük el pirítani a káposztát. Ez azt jelenti, hogy nagy lángon, folyamatos kevergetés és figyelem mellett hőkezeljük. Hamarosan elkezd összeesni, kicsi levet is enged, süssük tovább.
  • Közben egy másik edényben forraljunk vizet a tésztának. A káposzta eközben nagyon összeesik és szépen-lassan elkezd pirulni. Mostantól tényleg ne hagyjuk ott, nehogy odaégjen, viszont minél tovább pirítjuk, annál finomabb lesz.

Még több káposztás tészta recept itt >>

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

„Most arra van szükségem, hogy egy egyszemélyes márkaként is kivirágozzak...

Az egyik első, releváns gasztrosikeremet épp Havas Dórának köszönhetem, az ő indiai vajascsirke-receptje ugyanis nemcsak engem vett le a lábamról, de azokat is, akik utána megkóstolták. A Lila füge szerzőjét a blog indulásakor még csak az elszánt foodie-k és gasztrorajongók ismerték, ma már viszont több mint százezren követik különféle platformokon, és készítik el a receptjeit. Ebben az interjúban többek között arról kérdeztem, hogy vajon van-e olyan egyáltalán, hogy egy gyerek rossz evő, miért van az, hogy a gasztroblogok és szakácskönyvek világában egyértelmű a nőuralom, és mi volt az első étel, amit már a barátai is vele azonosítottak.

KormosLili

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.