Lakj jól házi tésztával!

Tészta nélkül számos kedvenc ételünket nem tudjuk elkészíteni, de a minőséget illetően sem mindegy, melyiket emeljük le a polcról. Sárdi Dani házi tésztára is tud receptet!

Tojásos házi tészta mindig legyen otthon, lehetőleg több formában: tarhonya, szélesmetélt, kocka, lebbencs és cérnametélt. Ha mindezek megvannak, akkor nyugodtak lehetünk, hiszen sokféle sós és édes ételt tudunk pillanatok alatt készíteni magunknak.

A tésztából érdemes tényleg házit szerezni, olyan nagy a különbség a jó házi és az ipari között. Márpedig a tésztás ételek főszereplője maga a tészta, és ha nem elég jó az alapanyag, akkor nehezen tudunk majd kiváló eredményt elérni.

Mi is elkészíthetjük

Tésztát egyébként házilag is készíthetünk, ha sok időnk van:

  • Ehhez vegyünk 10 dkg liszthez egy tojást egy csipet sóval (vagy ennek bármilyen többszörösét) és alaposan, nagyon alaposan gyúrjuk ki. A liszt minőségétől és a tojás méretétől függően lehet, hogy kell majd egy kevés lisztet vagy egy két evőkanál vizet adnunk a tésztához.
  • Ha megvagyunk, csomagoljuk be folpackkal, tegyük hűtőbe és várjunk fél órát.
  • Ezután tésztanyújtó géppel vagy sodrófával nyújtsuk ki hajszálvékonyra, majd aprítsuk igényünk szerint metéltre, kockára, kisebbre, nagyobbra.
  • Terítsük szét a tésztát és szárítsuk ki szellős helyen, csomagoljuk celofánzacskóba, így tényleg jó sokáig eláll. Készíthetjük frissen is, ilyenkor nagyon kevés időre kell vízbe tennünk.

Káposztás tészta recept

Kell hozzá: káposzta, só, bors, cukor, tészta (jelentősen csökkenthetjük az elkészítési időt, ha a káposztát gyalulva vesszük meg).

  • Vegyünk egy kiló káposztát és gyaluljuk meg, vagy ha nincsen megfelelő gyalunk, akkor vágjuk szép vékonyra és sózzuk be fél órára (vagy a fent említett energiaspóroló lehetőség, hogy vegyünk gyalult káposztát, ezt általában piacok savanyúságosainál tehetjük meg).
  • Kerítsünk egy olyan edényt, amibe egyrészt a káposzta belefér, másrészt viszont amiben majd le tudjuk pirítani a végeredményt (ez lehet egy nagy serpenyő, esetleg egy zománcos lábos).
  • Zsiradékon (lehet étolaj vagy libazsír is) kezdjük el pirítani a káposztát. Ez azt jelenti, hogy nagy lángon, folyamatos kevergetés és figyelem mellett hőkezeljük. Hamarosan elkezd összeesni, kicsi levet is enged, süssük tovább.
  • Közben egy másik edényben forraljunk vizet a tésztának. A káposzta eközben nagyon összeesik és szépen-lassan elkezd pirulni. Mostantól tényleg ne hagyjuk ott, nehogy odaégjen, viszont minél tovább pirítjuk, annál finomabb lesz.

Még több káposztás tészta recept itt >>

Címlapról ajánljuk

Húsvéti sütik gyerekeknek

A legkisebbekre is gondoljunk húsvétkor, akiknek jó, ha egy kis cukisággal vagy kedves formai trükkel adjuk el a süteményeket. Szerencsére a nyuszi segít húsvéti sütit választani a gyerekeknek!

Nosalty

További cikkek

Retró húsvéti ételek

Egy jó sonkatekercs vagy töltött tojás, fasírt és répatorta? Nálunk többek között ezek jelentik a retró húsvéti ételeket. Nálatok? Nézzük, szerepelnek-e a listán kedvenceitek!