Rendszerezési tippek hiperérzékeny embereknek

Egy ideális világban az otthonunk egy nyugodt és pihentető sziget, de ebben bizony a lakás szervezettsége is óriási szerepet játszik. Egy zsúfolt szoba megnehezíti a fókuszálást és a kikapcsolódást, ahogy egy rumlis komód is megzavarhatja a napi rutinunkat.

Bár szinte mindenkinek jót tesz, ha takaros és rendezett tér veszi körül, a hiperérzékeny emberek számára ez kimondottan fontos, ők ugyanis sokkal érzékenyebben reagálnak az ingerekre, ebből kifolyólag pedig környezetük is jobban befolyásolja mentális egészségüket és jólétüket.

Mit jelent az, hogy valaki hiperérzékeny?

A „nagyon érzékeny személy” kifejezést Elaine Aron pszichológus alkotta meg az 1990-es években. Ők azok az emberek, akik érzékenyebben reagálnak a külső ingerekre és ez alatt nemcsak mások viselkedését, hanem az erős fényt, a hangos és tartós zajt, a nagy tömeget, az erős illatokat vagy a durva textúrákat is érthetjük – számukra például egy karcos póló olyan érzés lehet, mintha szögesdrótot viselnének.

A hiperszenzitív emberek jellemzően intenzíven élik meg érzelmeiket és bár perfekcionisták is, a túl sok tennivaló rendkívül megterhelő lehet számukra, akárcsak a kényelmetlen környezet vagy rendezetlen tér.

Rendszerezési tippek hiperérzékeny embereknek

Otthon = menedék

A hiperszenzitív emberek számára az otthon gyakran egy menedék, az egyetlen hely, ahol el tudnak bújni az erős ingerek elől. Mivel könnyen lesznek túlterheltek és a környezetükre is rendkívül érzékenyen reagálnak, a szervezettség nagyon fontos nekik. A vizuális zűrzavar például különösen irritáló lehet számukra, ezért nem valószínű, hogy vonzzák őket a nyitott polcok vagy a maximalista dizájn. Ehelyett inkább a minimalista tereket javasolt előtérbe helyezniük, ahol mindennek dedikált, ideális esetben eltakart helye van. Persze egy olyan személynek, aki könnyen válik túlterheltté, a rendszerezés folyamata is soknak tűnhet, ezért nagyon fontos, hogy a projektjeit a saját tempójában hajtsa végre és úgy rendezze be a személyes terét, hogy az valóban kényelmes és fenntartható legyen számára.

Biztos pont

Tudatosság

Egy hiperérzékeny ember tökéletes otthonának kialakításakor az első lépés a zsúfoltság felszámolása. A túl sok holmi jelenléte irritálhatja az érzékeny idegrendszert, ezért fontos, hogy váljunk meg a felesleges cuccainktól. Egyszerre egy teljes szoba rendszerezése viszont túlságosan megterhelő lehet, ezért érdemes inkább egy fiókra vagy szekrényre összpontosítani. Miután kiválasztottuk, hogy melyik az a területet, amit „ki szeretnénk pucolni”, állítsunk be egy időzítőt 15-20 percre és szortírozzunk, amíg megszólal az óra!

Relax-zóna

Viszlát rendetlenség!

Rendszerezzük a megmaradt dolgokat! A kulcs az, hogy csökkentsük a vizuális zűrzavart: tüzetesen vizsgáljunk át mindent, és csak azt hagyjuk elöl, amit napi vagy heti rendszerességgel használunk. Például, ha minden reggel pirítóst reggelizünk, hagyjuk a kenyérpirítót a pulton, ha viszont teázni szeretünk, tegyük félre a kávéfőzőt. A fürdőszobában leggyakrabban használt bőrápoló és sminktermékeket tartsuk könnyen elérhető helyen, például egy gyógyszeres szekrényben vagy kosárban, a többi holmit pedig pakoljuk el zárt tárolókba.

Címkézzünk fel mindent, hogy mindig tudjuk, mit hol kell keressünk.

Zsúfoltság nélkül

A kedvencek

Ha a frusztráló dolgokat elpakoltuk, kedvenc tárgyainkról is illik gondoskodnunk. Tegyük őket könnyen hozzáférhető helyre, ami mindig emlékeztet minket a rendszeres használatukra. A vizuális stresszt azzal is csökkenthetjük, ha egy otthonunk hangulatához illő fonott kosárkába, szép, nyugtató színű tárolóba tesszük a szívünknek kedves holmikat. A természetes anyagokból, vászonból, rattanból, pamutból készült dobozok és kosarak előnyben vannak!

Mi vagyunk a legfontosabbak

Sajnos előfordul, hogy otthonunk nem mindig úgy néz ki, ahogy legjobban szeretnénk. Ilyenkor tartsunk gyakori szüneteket, hogy feltöltődjünk: a mindfulness, a meditáció, a fürdőzés, a halk zene vagy a forró tea mind segítenek megnyugodni. Teendőink szervezésekor és környezetünk rendszerezésekor hallgassunk saját belső hangunkra, ne pedig a barátainkra vagy a Pinterestre, még akkor is, ha nekünk így tovább tart valami, mint másoknak.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek