A krémesek királynője

Krémest minden cukrászdában lehet kapni, mégis, nagyon ritka a telitalálat. Ha ti is túl vagytok már pár csalódáson, készítsétek el velünk házilag, és eszetekbe sem jut többé a bolti verzió.

A krémes a „homályból jött" sütik kategóriájába tartozik. A Rákóczi-túróssal vagy a Dobos-tortával ellentétben, nem tudjuk kihez kötni, még az sem biztos, hogy olasz vagy francia földön látta meg a napvilágot. Mert persze mindkét nagy cukrásznemzet magáénak akarja. Az olaszok szerint övék a dicsőség: Medici Mária házassága révén Franciaországba került olasz cukrász találmánya volt az a leveles tészta, amelyet a franciák mille feuille, vagyis ezer levél néven emlegetnek. A franciák azt állítják, hogy a sokrétegű, vajas készítmény tejszínes krémmel való megtöltése az ő érdemük, így őket illeti a dicsőség. Valószínűleg senki nem fog már igazságot tenni, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy maguk a lapok valószínűleg az arab konyhából vándoroltak be az olaszba. Annak ellenére pedig, hogy már a késő középkorban ismert tésztáról beszélünk, a mille feuille csak a 19. század elején terjedt el Európa országaiban. Nálunk még később: a 19. század végén azonban berobbant a köztudatba, mint a boldog békeidők egyik emblematikus süteménye. Karrierje kicsit hanyatlóban van, hiszen sok helyen csak silány utánzatokhoz lehet hozzájutni – mentsük meg a jóhírét, és készítsük el otthon, házi vajas-leveles tésztából, főzött vaníliakrémmel!

Somlói galuska: egy legenda nyomában >>

Készítsd el velünk a házi krémest! >>

{ GALÉRIA = title:H%C3%A1zi%20kr%C3%A9mes%20leveles%20t%C3%A9szt%C3%A1b%C3%B3l, 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14 }

A rovat korábbi cikkei itt találhatóak >>

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...