Rákóczi túrós recept

1 adag
382
kcal
Rákóczi túrós
Rákóczi túrós
receptkönyvben hozzászólások (36)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Imádom a szakácskönyveimet, lelkesen próbálkozom mindenféle, a magyar ízlelőbimbók számára szokatlan vagy alig ismert ízzel. Aztán időnként újra felfedezem a magyar klasszikusokat is. Nagy kár lenne kihagyni őket a repertoárból.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A töltelékhez

A habhoz

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, majd a hűtőben egy félórás pihenőt engedünk neki.
  2. Sütőpapíron kinyújtjuk, majd egy nagyobb téglalap alakú tepsibe tesszük. 180 fokon világos zsemleszínűre sütjük.
  3. Közben a túrót kikavarjuk a cukorral és a tojások sárgájával. A fehérjéket külön felverjük és óvatosan hozzákeverjük a túróhoz. Végül hozzáadjuk a beáztatott, lecsepegtetett mazsolát és a zsemlemorzsát.
  4. A félig sült tésztát kivesszük a sütőből és megkenjük a baracklekvárral, majd a túrókrémmel. Visszatoljuk sülni.
  5. Utolsó lépésként a tojáshab készül. Itt csak azótán kell beletenni a cukrot, miután a fehérjét már felvertük. Látszólag soha nem lesz belőle újra hab, de nem kell megijedni. Kitartóan dolgoztatni kell a robotgépet (vagy a férjet) és egyszer csak kész lesz a tükörfényes, kemény habcsoda, ami akkor sem esik ki az edényből, ha a feje tetejére állítjuk.
  6. Én dupla mennyiséget készítettem (nyugodtan lehet triplát is), mert volt elfekvő tojásfehérje készletem. Vérmérséklet kérdése, hogy most leáll az ember habzsákba tenni a habot és rácsozni, vagy sem. Én sem.
  7. Egyszerűen a kész tésztára simítottam, egy késsel kicsit megcifráztam, aztán visszatoltam a sütőbe, amíg egy kis színt kapott.

statisztika

beküldve:
nézettség: 172 288
elküldve: 40
receptkönyben: 2 141
elkészítve: 46/86
Facebookon megjelent: -

szakács

Pákosztos macska

Mióta szakács: 2008.05.20.
26 recept

Hozzászólások (36)

gőzölög
gőzölögh, 2014-01-27 12:22

Én készítésem, ahogy kissé szint kap a széle ki veszem a sütőből, (a fehérjével is sül, ha túl sül se nem jobb) a fehérjét 6 tojásból, (fánkot sütök abból 3 marad) rásimítom, villa hátuljával hullámosítom, vissza téve jó kis karamell szint kapjon, mert hűlés után fakul!! (túróba csak a sárgáját rakom bele)

bmbe
bmbev, 2014-01-26 13:09

Ez egy elég pongyolán megfogalmazott recept!
Hiányolom, hogy a tésztát először hány fokon és mennyi ideig kell sütni!
Másodszor szintén a sütés, a túróval!!
Hogy lehet ilyen hiányos receptet beengedni?!?!?!?!

Bbozske50
Bbozske50v, 2014-01-26 00:38

Megsutotem nagyon finom es kittuno recept nekem a hab is sikerult de en ugy csinalom hogy a tojas feherjet eloszor fel verem cukor nekul feher habnak de nem 3 hanem 6 tojjasnak a feherjebol utana
leveskanalankent addom hoozza a cukrot de kozben kavarom a kezi villany mixerel hogy le ne essen tehat amenyi tojas feherje anyi leveses kanal cukor tehat a 6 tojashoz 6kanal kristaly cukor es nagyon pici so egy mak szem nagyon jo recept mindig igy csinalom no de visszont jo a gozon is kesziteni

cece
cecek, 2013-12-24 12:34

Most csinálom a sütit minden nagyon szupi lett! Kivéve a habot mert egyszerre bele lett rakva a porcukor . Jól sejtem,hogy a cukrot adagolni kellett volna?? :)

katyoka
katyokap, 2013-01-18 23:21

Megcsináltam, sajnos a hab egyből összeesett, amint kivettem a sütőből (pedig előtte akkorára puffadt, hogy már azt hittem kijön a sütőből), pedig citromlével, gőz felett vertem fel. Na, reméljük legalább a süti többi része finom lesz, mert imádom a rákóczi túróst!!
Update: Íze finom, de a kb. 20*35 cm tepsibe fele ennyi tészta és két-két és félszer ennyi töltelék kellett volna hogy legalább kicsit hasonlítson a képen látható arányokhoz! :)

U. M. Petra
U. M. Petrasze, 2012-10-31 13:15

Többedszerre sütöttem meg, soha semmi gond nem volt vele. Isteni finom! A dupla töltelék ötletet szívesen vettem az egyik kedves hozzászólótól. Köszönöm szépen a receptet! :-) Most is ez sül! :-)

Hoborc
Hoborcv, 2012-10-28 08:26

Nagyon jó recept, köszönet érte!
Szerintem jó bele a sütőpor, lazább lesz a tészta.
Üdv, Gabi

Gabriela Gehöft
Gabriela Gehöfth, 2012-10-01 12:48

Az lehet, hogy sok recept ír sütőport a linzertésztába, de a klasszikus 1:2:3 arányú linzihez nem tudom mi értelme térfogatnövelőt adni. Ez a tészta amúgy se arról híres, hogy métereket emelkedik sülés közben, és a legtöbb receptben nem is kell vastagabbra nyújtani 1 cm-nél. A linzer lapos jellegű tészta. Más kérdés, hogy ízben és anyagban lehet dúsítani rajta, tojással meg tejföllel, de a sütőportól nem lesz gazdagabb, meg magasabb se. Én sose teszek bele, nem lesz szalonnás se. Amúgy a recept tökéletes, nagyon finom, kipróbált!

marianna1211
marianna1211szo, 2012-08-04 15:04

Most sütöttem meg, nagyon finom, ilyen lett, mint a képen. Az én ízlésemnek megfelelő a hab mennyisége, a tészta vastagsága, a cukor mennyisége. Szóval szuper a recept, ezentúl mindig így fogom sütni. A habot én gőz felett vertem fel, pár csepp citromlével. A linzertészta a 3-2-1 elve alapján készül, tökéletes. Rákóczi túrós LEPÉNY, tehát nem lehet arasznyi magas, az biztos. Pumputól megkérdezném, hogy ha nem sütőpor kell a linzertésztába, akkor mi? Estig tudnám sorolni azokat a linzer alapú tésztákat, amibe sütőpor kell. Szóval én csak ajánlani tudom mindenkinek, akinek nem sikerült, próbálja meg még egyszer, mert ez nagyon jó recept!

betkaboszi
betkaboszih, 2012-04-02 20:14

Sziasztok
Azt szeretném megkérdezni, hogy a habot hogy lehet szépen magasra csinálni. Nekem mindíg össze esik.

samira
samiraszo, 2012-03-24 10:38

Szia! Én is többször megsütöttem, nagyon finom. Ma kipróbáltam almás töltelékkel is (sajnos nem volt itthon túró) - de a végeredmény valami fenomenális lett. Az almát összekevertem pudingpórral, cukorral és fahéjjal és azt kentem a tetejére.

Mennike
Mennikep, 2012-02-24 05:54

en is megsutottem ezt a receptet, kiskegyed konyhaja 2007 szamaban talaltam ( gyonyoru fotoval) es mivel a vegeredmeny , tul sok teszta, keves, azaz ailig van rajta tojashab, osszeesett miutan kivettem a sutobol, pedig szep volt..:((...igy a nosaltyn kerestem vajon mit rontottam el, igy talaltam meg ezt a receptet, a baraclekvar kivetelevel minden hasonlo...talan az aranyok nem jok????

Norka01
Norka01v, 2012-02-05 15:27

Nagyon fini lett a suti. Modositottam annyit, hogy a turos toltelek 1 kg turobol keszult, 6 tojas sargaval ,+ 3 evokanal tejfol es 3 evokanal buzadara, igy a tetejen is nagyobb hab lett a 6 feherjebol.

ariel7
ariel7v, 2012-02-05 12:31

Nagyon finom ,és csak annyit módosítottam,hogy fele annyi tészta is elég hozzá,a hab pedig az alábbi szerint tökéletes lett!:
ahogy QWERT írta:

Pár csepp citromlével félig verjétek fel csak a tojást majd helyezzétek gőz fölé és úgy verjétek kemény habbá ezután simítsátok a sütire.Bevele a sütőbe és nem fog összeesni!:)

gavloimrene
gavloimrenek, 2011-09-27 09:58

Én a Horvát Ilonából már sütöttem, de a tésztája kemény és nem jó, a hab,pedig ami a három tojásfehérjéből készül: nulla!!! kell hozzá legalább öt, hat tojásfehérje, ha habot akarunk készíteni. Itt is csak három van írva!!! Miért nem lehet pontosan meg adni az arányokat??

Pumpu
Pumpuh, 2011-08-29 15:27

Nekem furcsa, hogy a linzer alapú tésztához sütőpor kell... ilyen a világon nincs!!!

Az első az ilyen receptbeküldő oldalon, hogy elolvasom a hozzászólásokat. Itt sok jóra nem számíthatok, ezért ezt a receptet messzire el kell kerülni!!!!

vamosszilvia
vamosszilviav, 2011-05-01 23:45

Köszönöm kedves Gargoyle, hogy ajánlottad ezt a másik receptet, ez már sokkal szimpatikusabb és a hozzászólások is jók. Én csak olyan sütit sütök meg erről az oldalról, ahol csupa jó a többiek véleménye.
Még1x köszike.

vamosszilvia
vamosszilviav, 2011-05-01 00:11

Pákosztos Macska!
Te drága ha már felraktad a receptet miért nem válaszolsz a kérdésekre. A fene fogja megsütni ha senkinek sem sikerül a sütit.
Valaki tud egy nagyon jó receptet? Persze vállalja is érte a felelősséget?

visnyoo
visnyoov, 2011-02-13 17:46

jelentem megsült, nagyon fincsi így dióval, egy próbát megér:-)

visnyoo
visnyoov, 2011-02-13 12:56

Már másodszor csinálom meg:-) kicsit "dúsítottam" a tésztába tettem 4 evőkanál darált diót, és a lekvárra is szórtam 3 evőkanállal:-) a habot én is gőz felett verem fel és akkor egy mm-t se esik össze, most sül:-) majd beszámolok róla, milyen diósan.
üdv.Zsuzsa

Kimmy
Kimmysze, 2010-10-06 21:00

A tetejét így kell elkészíteni, hogy ne essen össze:

6 tojásfehérjét habverővel kemény habbá verünk. Miután ez megvan, apránként beleszórjuk folytonos kevergetés (szintén habverővel) mellett a 25 dkg porcukrot, és adunk hozzá 2 evőkanál citromlevet. Ezt verjük még egy darabig, és utána mehet a süti tetejére, és mehet a süti a sütőbe. Kb. 5 perc alatt elkészül a hab így.

33333
33333k, 2010-06-22 12:01

vagy dupla adag túróval,vagy feleannyi tésztával már biztosan jó lesz

QWERT
QWERTsze, 2010-05-26 15:59

Én sütőtepsibe készítettem a gondoltam azt takarja a "nagyobb méretű tepsi" az eredmény így kb túróspite vastagságú süti lett(de így is rendkívül finom volt)... szerintem az a 20×30-as tepsi bőven elég lesz, ha nem szeretitek a vastag tésztát akkor szerintem csak fél adag tésztát készíts! =)

Évikee
Évikeesze, 2010-05-26 15:37

Sziasztok!
Egy kis segítséget kérek!
Nagyon szeretném megsütni ezt a sütit, de csak kisméretű, kb. 20x30-as tepsim van. A receptben "nagyméretű" szerepel. Kb. mekkora lehet ez a nagyméretű tepsi?Ha tudnám, akkor valahogy arányosítani tudnám a hozzávalókat az én tepsim méretéhez (bár még nem vagyok túl gyakorlott háziasszony :).
Előre is köszönöm!

QWERT
QWERTszo, 2010-05-22 13:08

Pár csepp citromlével félig verjétek fel csak a tojást majd helyezzétek gőz fölé és úgy verjétek kemény habbá ezután simítsátok a sütire.Bevele a sütőbe és nem fog összeesni!:)

illesera
illeseraszo, 2010-05-22 16:51

Kedves QWERT,
nagyon szépen köszönöm, hogy segítségünkre siettél, ( végre valaki!!! ), meg is fogom próbálni imígyen !!!!! millió puszi neked a tippért !!!!! örök hálával , era

gömbicica
gömbicicak, 2010-05-18 19:50

Én is csak egyszer csináltam meg ezt a sütit, de nekem is az volt a baj, hogy mikor kivettem mennyeien nézett ki, aztán meg összetöppedt, megvizesedett, ragadt mint a fene. MInden volt, csak gusztusos nem.
Ráadásul nagy adagot csináltam, mert sokan voltunk :-(
Egyszóval ritka vacak lett.
Sütivel még nem bőgtem igy le. :-(
Szóval segitséééééééég!!!!Hogyan lesz ebből rendes sütike????? Mit hibáztunk???

illesera
illeserav, 2010-04-18 13:47

Szia "macska" pákosztos !
Megsütöttem én ezt, finom is lett, csak hát a hab...! :-( Amikor kiveszem a sütőből, gyönyörű, szép magas, pirosra sült, aztán ahogy hűl, összerogy az egész, lapos, gumiszerű lesz ! Próbáltam már úgy is, h a sütőben hagytam kihűlni, fokozatosan, az eredmény uaz. Van valami tipped, h olyan szép legyen az enyém is mint itt a képen a tiéd ?
Köszi előre is, Era

szabovera
szaboverah, 2010-02-15 18:12

Hát igazán kitűnő ez a ercept,ajánlom mindenkinek , hogy kipróbálja.Köszönöm

Zit
Zitk, 2009-11-10 20:59

Istenem!!! FENN VAN A NOSALTY-N AZ ISTENI RÁKÓCZI TÚRÓS RECEPTJE? Uhh, annyira kösziiiii! :-) Kedvenc túrós édességem! :-)

Legfrissebb cikkek

Top 10 csirkés recept 200 kalória alatt
Top 10 csirkés recept 200 kalória alatt
Csirkehús - könnyen hozzáférhető, változatosan elkészíthető, alacsony kalóriatartalmú alapanyag, nem véletlenül a kedvencetek. Íme 10 recept adagonként 200 kalória alatt!
TOP 12 recept, ha zárva a közért
TOP 12 recept, ha zárva a közért
Te is elfelejtetted, hogy ma minden zárva lesz, és nem töltötted fel a hűtőt? Sebaj, összeszedtünk egy tucat receptet, amihez mindent megtalálsz otthon a kamrában!
Csiperkegombával az egészségért
Csiperkegombával az egészségért
Magyarországon a gombafogyasztás sajnos igen alacsony, mindösszesen 1-1,5 kg évente fejenként, pedig a gombák élettani hatása igen kedvező. (x)
382