Rákóczi túrós recept

1 adag
382
kcal
Rákóczi túrós
Rákóczi túrós
receptkönyvben hozzászólások (37)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Imádom a szakácskönyveimet, lelkesen próbálkozom mindenféle, a magyar ízlelőbimbók számára szokatlan vagy alig ismert ízzel. Aztán időnként újra felfedezem a magyar klasszikusokat is. Nagy kár lenne kihagyni őket a repertoárból.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A töltelékhez

A habhoz

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, majd a hűtőben egy félórás pihenőt engedünk neki.
  2. Sütőpapíron kinyújtjuk, majd egy nagyobb téglalap alakú tepsibe tesszük. 180 fokon világos zsemleszínűre sütjük.
  3. Közben a túrót kikavarjuk a cukorral és a tojások sárgájával. A fehérjéket külön felverjük és óvatosan hozzákeverjük a túróhoz. Végül hozzáadjuk a beáztatott, lecsepegtetett mazsolát és a zsemlemorzsát.
  4. A félig sült tésztát kivesszük a sütőből és megkenjük a baracklekvárral, majd a túrókrémmel. Visszatoljuk sülni.
  5. Utolsó lépésként a tojáshab készül. Itt csak azótán kell beletenni a cukrot, miután a fehérjét már felvertük. Látszólag soha nem lesz belőle újra hab, de nem kell megijedni. Kitartóan dolgoztatni kell a robotgépet (vagy a férjet) és egyszer csak kész lesz a tükörfényes, kemény habcsoda, ami akkor sem esik ki az edényből, ha a feje tetejére állítjuk.
  6. Én dupla mennyiséget készítettem (nyugodtan lehet triplát is), mert volt elfekvő tojásfehérje készletem. Vérmérséklet kérdése, hogy most leáll az ember habzsákba tenni a habot és rácsozni, vagy sem. Én sem.
  7. Egyszerűen a kész tésztára simítottam, egy késsel kicsit megcifráztam, aztán visszatoltam a sütőbe, amíg egy kis színt kapott.

statisztika

beküldve:
nézettség: 173 189
elküldve: 40
receptkönyben: 2 149
elkészítve: 49/89
Facebookon megjelent: -

szakács

Pákosztos macska

Mióta szakács: 2008.05.20.
26 recept

Hozzászólások (37)

gőzölög
gőzölögh, 2014-01-27 11:22

Én készítésem, ahogy kissé szint kap a széle ki veszem a sütőből, (a fehérjével is sül, ha túl sül se nem jobb) a fehérjét 6 tojásból, (fánkot sütök abból 3 marad) rásimítom, villa hátuljával hullámosítom, vissza téve jó kis karamell szint kapjon, mert hűlés után fakul!! (túróba csak a sárgáját rakom bele)

bmbe
bmbev, 2014-01-26 12:09

Ez egy elég pongyolán megfogalmazott recept!
Hiányolom, hogy a tésztát először hány fokon és mennyi ideig kell sütni!
Másodszor szintén a sütés, a túróval!!
Hogy lehet ilyen hiányos receptet beengedni?!?!?!?!

Bbozske50
Bbozske50szo, 2014-01-25 23:38

Megsutotem nagyon finom es kittuno recept nekem a hab is sikerult de en ugy csinalom hogy a tojas feherjet eloszor fel verem cukor nekul feher habnak de nem 3 hanem 6 tojjasnak a feherjebol utana
leveskanalankent addom hoozza a cukrot de kozben kavarom a kezi villany mixerel hogy le ne essen tehat amenyi tojas feherje anyi leveses kanal cukor tehat a 6 tojashoz 6kanal kristaly cukor es nagyon pici so egy mak szem nagyon jo recept mindig igy csinalom no de visszont jo a gozon is kesziteni

cece
cecek, 2013-12-24 11:34

Most csinálom a sütit minden nagyon szupi lett! Kivéve a habot mert egyszerre bele lett rakva a porcukor . Jól sejtem,hogy a cukrot adagolni kellett volna?? :)

katyoka
katyokap, 2013-01-18 22:21

Megcsináltam, sajnos a hab egyből összeesett, amint kivettem a sütőből (pedig előtte akkorára puffadt, hogy már azt hittem kijön a sütőből), pedig citromlével, gőz felett vertem fel. Na, reméljük legalább a süti többi része finom lesz, mert imádom a rákóczi túróst!!
Update: Íze finom, de a kb. 20*35 cm tepsibe fele ennyi tészta és két-két és félszer ennyi töltelék kellett volna hogy legalább kicsit hasonlítson a képen látható arányokhoz! :)

U. M. Petra
U. M. Petrasze, 2012-10-31 12:15

Többedszerre sütöttem meg, soha semmi gond nem volt vele. Isteni finom! A dupla töltelék ötletet szívesen vettem az egyik kedves hozzászólótól. Köszönöm szépen a receptet! :-) Most is ez sül! :-)

Hoborc
Hoborcv, 2012-10-28 07:26

Nagyon jó recept, köszönet érte!
Szerintem jó bele a sütőpor, lazább lesz a tészta.
Üdv, Gabi

Gabriela Gehöft
Gabriela Gehöfth, 2012-10-01 11:48

Az lehet, hogy sok recept ír sütőport a linzertésztába, de a klasszikus 1:2:3 arányú linzihez nem tudom mi értelme térfogatnövelőt adni. Ez a tészta amúgy se arról híres, hogy métereket emelkedik sülés közben, és a legtöbb receptben nem is kell vastagabbra nyújtani 1 cm-nél. A linzer lapos jellegű tészta. Más kérdés, hogy ízben és anyagban lehet dúsítani rajta, tojással meg tejföllel, de a sütőportól nem lesz gazdagabb, meg magasabb se. Én sose teszek bele, nem lesz szalonnás se. Amúgy a recept tökéletes, nagyon finom, kipróbált!

marianna1211
marianna1211szo, 2012-08-04 14:04

Most sütöttem meg, nagyon finom, ilyen lett, mint a képen. Az én ízlésemnek megfelelő a hab mennyisége, a tészta vastagsága, a cukor mennyisége. Szóval szuper a recept, ezentúl mindig így fogom sütni. A habot én gőz felett vertem fel, pár csepp citromlével. A linzertészta a 3-2-1 elve alapján készül, tökéletes. Rákóczi túrós LEPÉNY, tehát nem lehet arasznyi magas, az biztos. Pumputól megkérdezném, hogy ha nem sütőpor kell a linzertésztába, akkor mi? Estig tudnám sorolni azokat a linzer alapú tésztákat, amibe sütőpor kell. Szóval én csak ajánlani tudom mindenkinek, akinek nem sikerült, próbálja meg még egyszer, mert ez nagyon jó recept!

betkaboszi
betkaboszih, 2012-04-02 19:14

Sziasztok
Azt szeretném megkérdezni, hogy a habot hogy lehet szépen magasra csinálni. Nekem mindíg össze esik.

samira
samiraszo, 2012-03-24 09:38

Szia! Én is többször megsütöttem, nagyon finom. Ma kipróbáltam almás töltelékkel is (sajnos nem volt itthon túró) - de a végeredmény valami fenomenális lett. Az almát összekevertem pudingpórral, cukorral és fahéjjal és azt kentem a tetejére.

Mennike
Mennikep, 2012-02-24 04:54

en is megsutottem ezt a receptet, kiskegyed konyhaja 2007 szamaban talaltam ( gyonyoru fotoval) es mivel a vegeredmeny , tul sok teszta, keves, azaz ailig van rajta tojashab, osszeesett miutan kivettem a sutobol, pedig szep volt..:((...igy a nosaltyn kerestem vajon mit rontottam el, igy talaltam meg ezt a receptet, a baraclekvar kivetelevel minden hasonlo...talan az aranyok nem jok????

Norka01
Norka01v, 2012-02-05 14:27

Nagyon fini lett a suti. Modositottam annyit, hogy a turos toltelek 1 kg turobol keszult, 6 tojas sargaval ,+ 3 evokanal tejfol es 3 evokanal buzadara, igy a tetejen is nagyobb hab lett a 6 feherjebol.

ariel7
ariel7v, 2012-02-05 11:31

Nagyon finom ,és csak annyit módosítottam,hogy fele annyi tészta is elég hozzá,a hab pedig az alábbi szerint tökéletes lett!:
ahogy QWERT írta:

Pár csepp citromlével félig verjétek fel csak a tojást majd helyezzétek gőz fölé és úgy verjétek kemény habbá ezután simítsátok a sütire.Bevele a sütőbe és nem fog összeesni!:)

gavloimrene
gavloimrenek, 2011-09-27 08:58

Én a Horvát Ilonából már sütöttem, de a tésztája kemény és nem jó, a hab,pedig ami a három tojásfehérjéből készül: nulla!!! kell hozzá legalább öt, hat tojásfehérje, ha habot akarunk készíteni. Itt is csak három van írva!!! Miért nem lehet pontosan meg adni az arányokat??

Pumpu
Pumpuh, 2011-08-29 14:27

Nekem furcsa, hogy a linzer alapú tésztához sütőpor kell... ilyen a világon nincs!!!

Az első az ilyen receptbeküldő oldalon, hogy elolvasom a hozzászólásokat. Itt sok jóra nem számíthatok, ezért ezt a receptet messzire el kell kerülni!!!!

vamosszilvia
vamosszilviav, 2011-05-01 22:45

Köszönöm kedves Gargoyle, hogy ajánlottad ezt a másik receptet, ez már sokkal szimpatikusabb és a hozzászólások is jók. Én csak olyan sütit sütök meg erről az oldalról, ahol csupa jó a többiek véleménye.
Még1x köszike.

vamosszilvia
vamosszilviaszo, 2011-04-30 23:11

Pákosztos Macska!
Te drága ha már felraktad a receptet miért nem válaszolsz a kérdésekre. A fene fogja megsütni ha senkinek sem sikerül a sütit.
Valaki tud egy nagyon jó receptet? Persze vállalja is érte a felelősséget?

visnyoo
visnyoov, 2011-02-13 16:46

jelentem megsült, nagyon fincsi így dióval, egy próbát megér:-)

visnyoo
visnyoov, 2011-02-13 11:56

Már másodszor csinálom meg:-) kicsit "dúsítottam" a tésztába tettem 4 evőkanál darált diót, és a lekvárra is szórtam 3 evőkanállal:-) a habot én is gőz felett verem fel és akkor egy mm-t se esik össze, most sül:-) majd beszámolok róla, milyen diósan.
üdv.Zsuzsa

Kimmy
Kimmysze, 2010-10-06 20:00

A tetejét így kell elkészíteni, hogy ne essen össze:

6 tojásfehérjét habverővel kemény habbá verünk. Miután ez megvan, apránként beleszórjuk folytonos kevergetés (szintén habverővel) mellett a 25 dkg porcukrot, és adunk hozzá 2 evőkanál citromlevet. Ezt verjük még egy darabig, és utána mehet a süti tetejére, és mehet a süti a sütőbe. Kb. 5 perc alatt elkészül a hab így.

33333
33333k, 2010-06-22 11:01

vagy dupla adag túróval,vagy feleannyi tésztával már biztosan jó lesz

QWERT
QWERTsze, 2010-05-26 14:59

Én sütőtepsibe készítettem a gondoltam azt takarja a "nagyobb méretű tepsi" az eredmény így kb túróspite vastagságú süti lett(de így is rendkívül finom volt)... szerintem az a 20×30-as tepsi bőven elég lesz, ha nem szeretitek a vastag tésztát akkor szerintem csak fél adag tésztát készíts! =)

Évikee
Évikeesze, 2010-05-26 14:37

Sziasztok!
Egy kis segítséget kérek!
Nagyon szeretném megsütni ezt a sütit, de csak kisméretű, kb. 20x30-as tepsim van. A receptben "nagyméretű" szerepel. Kb. mekkora lehet ez a nagyméretű tepsi?Ha tudnám, akkor valahogy arányosítani tudnám a hozzávalókat az én tepsim méretéhez (bár még nem vagyok túl gyakorlott háziasszony :).
Előre is köszönöm!

QWERT
QWERTszo, 2010-05-22 12:08

Pár csepp citromlével félig verjétek fel csak a tojást majd helyezzétek gőz fölé és úgy verjétek kemény habbá ezután simítsátok a sütire.Bevele a sütőbe és nem fog összeesni!:)

illesera
illeseraszo, 2010-05-22 15:51

Kedves QWERT,
nagyon szépen köszönöm, hogy segítségünkre siettél, ( végre valaki!!! ), meg is fogom próbálni imígyen !!!!! millió puszi neked a tippért !!!!! örök hálával , era

gömbicica
gömbicicak, 2010-05-18 18:50

Én is csak egyszer csináltam meg ezt a sütit, de nekem is az volt a baj, hogy mikor kivettem mennyeien nézett ki, aztán meg összetöppedt, megvizesedett, ragadt mint a fene. MInden volt, csak gusztusos nem.
Ráadásul nagy adagot csináltam, mert sokan voltunk :-(
Egyszóval ritka vacak lett.
Sütivel még nem bőgtem igy le. :-(
Szóval segitséééééééég!!!!Hogyan lesz ebből rendes sütike????? Mit hibáztunk???

illesera
illeserav, 2010-04-18 12:47

Szia "macska" pákosztos !
Megsütöttem én ezt, finom is lett, csak hát a hab...! :-( Amikor kiveszem a sütőből, gyönyörű, szép magas, pirosra sült, aztán ahogy hűl, összerogy az egész, lapos, gumiszerű lesz ! Próbáltam már úgy is, h a sütőben hagytam kihűlni, fokozatosan, az eredmény uaz. Van valami tipped, h olyan szép legyen az enyém is mint itt a képen a tiéd ?
Köszi előre is, Era

szabovera
szaboverah, 2010-02-15 17:12

Hát igazán kitűnő ez a ercept,ajánlom mindenkinek , hogy kipróbálja.Köszönöm

Zit
Zitk, 2009-11-10 19:59

Istenem!!! FENN VAN A NOSALTY-N AZ ISTENI RÁKÓCZI TÚRÓS RECEPTJE? Uhh, annyira kösziiiii! :-) Kedvenc túrós édességem! :-)

Legfrissebb cikkek

5 hiba, amit ne kövessünk el a konyhában!
5 hiba, amit ne kövessünk el a konyhában!
Mindenki tudja, hogy mielőtt nekiállunk főzni, az első, hogy kezet mosunk. Ám rengeteg olyan hiba van, amit anélkül követünk el, hogy tudnánk róluk. Soroljuk a baklövéseket!
Top 9 csirkemájas étel 300 kcal alatt
Top 9 csirkemájas étel 300 kcal alatt
Puha, szaftos csirkemáj sűrű mártásban, sok zöldséggel vagy kívül jól átpirítva - sokféleképpen szeretjük. Most mutatunk kilenc változatot - 300 kalória alatt!
Csupa csoki forrócsoki
Csupa csoki forrócsoki
Forrócsoki csokikrémből – egy bögre gőzölgő melegség. Nem ismerek olyat, aki ne szeretné. Íme néhány tipp és tudnivaló az elkészítéséhez.
Legjobb nokedlikészítési praktikáink
Legjobb nokedlikészítési praktikáink
Ne legyen túl puha, ázott vagy ragacsos, de túl kemény és rágós sem. Ezeknek az elvárásoknak mind meg kell feleljen a tökéletesen elkészített galuska, más néven: nokedli.
382