„Hogy egyet rottyanjon" – Konyhanyelven, avagy gasztro kérdezz-felelek Brecz Judittal

Konyhanyelven című sorozatunkban mostantól a Nosalty munkatársainak gasztronómiai kérdezz-felelekjét is olvashatjátok. Ezen a héten Brecz Juci, a Nosalty senior szerkesztője és helyesírásőrült olvasószerkesztője válaszol a kérdésekre.

Új interjúsorozatunkban a Nosalty csapata olyan kulisszatitkokról mesél nektek, amiket csak kevesen mernek/engednek megkérdezni. Ez a Konyhanyelven. Munka, magánélet és gasztronómia konyhanyelven, mert ebben a sorozatban nincsenek helyes vagy helytelen válaszok, nem a nagy szavakra és a nagy megmondásokra gyúrunk, hanem az őszinteségre. Lecsupaszítva, röviden, tömören, emberközelien és érthetően, sok-sok humorral – egyenesen a konyhából, ezúttal a Nosalty munkatársaitól.

Gasztro kérdezz-felelek Jucival, azaz velem, ha bárkit is érdekel!

Mit főztél utoljára?

Spenótot zabtejjel, füstölt paprikás édesburgonya-kockákkal, amiket lepirítottam hagymával serpenyőben. Fél óra. És vegán! (Bár én nem vagyok az.)

Mit hallgatsz főzés közben?

Én mindig hallgatok valamit. Aktuális kedvencem az Önkényes Mérvadó (a spotin vagy youtube-on hallgathatók), ha értelemre és emberi hangra vágyom, de amúgy szól nálam house, techno, George Michael, de '70-es évek klasszik disco és soul is. Hallgassatok bele!

Ki számodra az überséf?

Bevallom, nekem nincs ilyenem, talán Mautner Zsófi receptjeinél dobban mindig duplán a szívem. De a Nosaltys srácokat szeretem a legjobban, zseniálisan főznek!!

Mi az, ami mindig van a hűtődben?

Vegán "tejföl", jó minőségű mustár, gluténmentes zabtej, szabad tartású tojás, répa.

Étel, amit soha nem eszel meg?

A kukacokkal hadilábon állok, szóval bajban leszek, ha valóban beköszönt a rovarfogyasztás trendje.

A legemlékezetesebb étel, amit a munkád során kóstoltál?

A Nemes Nórinak volt egy margarinos(!) gesztenyés pitéje...vagy Gerzsenyi Flóra kókuszos tejberizse eperlekvárral. És Dávid pho-levese...

Te milyen étel lennél? Mi a "lélekételed"?

Húsleves. Kicsit időigényes és macerás, az elejétől a végéig figyelni kell rá, de megéri.

Sültkacsa-PHO tőlem nektek, aminek a receptjét megtaláljátok a HÁZIMENZA Fb-csopinkban!

Kedvenc gasztronómiához köthető szavad?

"Hogy egyet rottyanjon."

Kedvenc piacod?

A Fény utcai. Hazabeszélek, mellette lakom. Konkrétan ellátok a standokig az ablakomból.

Közért vagy hipermarket?

Piac.

Kedvenc hazai éttermed?

...hát, a Pata Negra fokhagymás polipja nagyon ízlett, mikor a Nosalty-karácsonyt ott töltöttük 2019-ben. De a Khan vagy Sao is bármikor jöhet ide bele a számba.

Ital, ami mindig levesz a lábadról?

Gin-tonik, no doubt. Uborkával, borókával, drága ginből, szép talpas-öblös pohárban, ha kérhetem. Kedvenc helyemen, a Nemdebárban fogyasztanám már, nyári ruhában!

Film/mozi/sorozat, ami inspirál?

Legutóbb a Ted Lasso sorozatért rajongtam, überkedves, csupaszív, tündér az egész. Örök kedvencem meg a Sírhant művek, A Titkárnő, a Big Fish és az Ollókezű Edward.

Könyv, amit legutóbb vásároltál?

Dr. Belső Nóra: Életciklusok és hangulatzavarok. Khm.

Konyhai eszköz/kütyü, amire a legbüszkébb vagy?

Büszke egyikre sem vagyok, bementem a boltba, és megvettem :D De a késes aprító fantasztikus találmány.

Magazin, amit mindig beszerzel?

Nincse'.

Cirka 2014, Gourmet-fesztivál után, liftben a megmaradt borospoharakkal (Franci, Andris, én és Dorina)

Gasztroprogram, amit sosem hagysz ki?

Ilyen sincs, mert gyakorlatilag semmit sem ehetek, ha nem tudom A-tól cettig, miből készült. (Hisztaminintoleranciám van). De a céges Gourmet-fesztiválokat imádtam. Évi egyszer.

Úti cél, ahová mindenképp?

Tök klisé, de Toscana.

Hely(szín), ahol kikapcsolsz?

Kortárs tánc. (Ahova járnék heti kétszer, ha nem lenne világégés). Meg a futás. A kikapcsolás nekem nem helyszín-, hanem cselekvésfüggő.

Életed gasztroélménye?

Amikor először sikerült PHO-t főznöm, igaz, szárnyasból, de otthon, egyedül, és semmivel sem volt rosszabb, mint az éttermi. Akkor megveregettem a hátam.

Kedvenc mondás a konyhában?

"Szerintem múltkor megint kidobtam a szemétbe a krumplihámozót."

Fogás, ami már többször kifogott rajtad?

RIZS!! Őrület, de ez nem mendemonda, jó (pergős) rizst főzni tényleg csak az égiek akaratával lehetséges.

Konyhai manőver, ami nélkül szebb az élet?

Mosogatás. És a késes aprító elmosása!

Recept, amit álmodból is?

Húslevesem.

"Most akkor mossuk meg vagy ne mossuk meg húst?"

Asszem legutóbb leöblítettem....

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Olvass még több Konyhanyelven kérdezz-feleleket hazai gasztroarcokkal:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek