Konyhai alapok: ezekkel kezdj hozzá!

A Konyhatitkokban ezúttal sorozatot indítunk azzal a céllal, hogy megosszuk veletek korábbi bénázásaink és konyhai manővereink vicces történeteit. 

Hálisten, Nóri meg én okultunk ezekből a bakikból az évek során, de kár lenne palástolni, hogy a mai napig elkövetünk hibákat figyelmetlenségből, melyeket pár alapvető szabály betartásával elkerülhetnénk. Így most újra átvesszük az alapoktól, hogyan is érdemes belefogni, ha elhatároztad, megtanulsz főzni, illetve milyen eszközök, fortélyok léteznek, melyekkel nem ég szénné az étel vagy nem fut ki a főzelék (megtörtént esetek alapján).

Hogyan vágj bele, ha konyhádat ezentúl másra is szeretnéd használni, mint a vízcsap megnyitása?

Fontos tudni, hogy nem több fogásos gourmet-vacsora elkészítésére buzdítunk Titeket, így a legelemibb kellékek, melyek biztosan szükségesek lesznek egy főzelékhez vagy egy hús megsütéséhez a következők:

Edények: - egy közepes és egy kis lábos, előző a főételekhez, utóbbi a rántásokhoz, melegítéshez jöhet jól. Később ajánlott egy nagy leveses fazék beszerzése is, de ez egyelőre várhat még.

Hogy egyszerre ne legyen túl sok a kiadásod, arról nem is beszélve, mennyibe kerül egy igazán jó késkészlet, három alapkéssel simán el lehet lavírozni addig, amíg a szakácstehetséged szintet nem ugrik. Kell egy nagy kés, amivel húsokat, zöldségeket és tulajdonképpen bármit fel tudsz vágni - ebből érdemes eggyel magasabb kategóriájút venni, nem a legolcsóbbat. Vásárolj egy kisebbet is, amivel hámozni, aprítani lehet, valamint egy hosszú pengéjű, amolyan kenyérszeletelő kést is.

Vágódeszka: fa vagy műanyag? A modern kor sokáig a plasztik vágófelületre esküdött, mert higiénikusabbnak gondolták a hozzáértők, aztán mára kiderült, hogy a fánál nincs jobb: vágáskor ugyanis csersav szabadul fel a deszkából, ami egyúttal fertőtleníti is azt. Egy kisebb és nagyobb deszka kezdésnek elegendő lesz, használjuk az egyiket csak húsozásra, a másikat meg minden máshoz, például zöldségek szeleteléséhez. Mi is elcsalunk néha pár szabályt, de ez tényleg nagyon fontos, hogy betartsd!

Feltételezzük, hogy reszelők, evőeszközök, tányérok és fakanalak alapból háztartásod részét képezik, ha mégsem, ezekből is kellene pár - nem rossz ötlet a szülőknél körbenézni, mindig akadnak kiszuperált, nem használt konyhai eszközök.

Kell még egy jénai is! Hogy az egyébként egyszerű, de meglepően nagyszerű rakottasokat elkészítsd, nem árt egy ilyen a konyhádba, de akár húsokat, mondjuk csirkét is süthetsz benne. A fűszertartók, a nyújtódeszka és a különféle kínálótálak már egy követező lépcsőfokot képeznek, ezekkel az alapokkal viszont már el lehet indulni az autodidakta szakácsképzés rögös útján.

Folytatása következik...

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek