5 kompakt és olcsó trükk a konyha felújításához

Ha az ember tehetné, legszívesebbe minden évben felújítaná a lakását, mivel azonban az átépítés nem olcsó mulatság, jó, ha tízévente sort tudunk keríteni például a konyha felújítására. Szerencsére a legkedveltebb helyiséget könnyen feldobhatjuk, egész olcsón!

A legtöbbünkkel megesik – egy hunyorgós reggel éppen a tűzhelynél állsz, és rántottát sütsz, amikor egyszer csak azon kapod magad, hogy a fáradt, foltos konyhai csempét bámulod, melyen az évek során szépen megtapadt az olaj és a zsír, és amelynek felülete már akkor sem lesz olyan fényesen csillogó, ha naponta dörzsölöd le zsíroldóval. Esetleg csalódottan konstatálod, hogy az egykor hófehéren világító konyhaszekrények elkoptak, kiszürkültek. Hiába, egyszer eljön az idő, amikor leesik a tantusz, hogy a konyha bizony megérett a felújításra.

Ugye, milyen jól néz ki a konyhafal? Mutatunk néhány pénztárcabarát trükköt a konyha megújítására!

Persze mi is szívesen változtatnánk meg pár évente a csempét vagy a szekrényeket, pénze viszont nem sokunknak van arra, hogy minden évben az aktuális trendnek megfelelően építsük át szeretett konyhánkat. Szerencsére van pár tuti trükk, mellyel pikk-pakk fillérekből megújíthatjuk a helyiséget, mutatjuk is, mennyi mindent lehet feldobni pár ezer forintból.

Lehelj új életet a szekrényekbe

A legtöbb konyhában a legszembetűnőbb elemek általában a szekrények. A szekrények festése a legjobb és legolcsóbb változtatás, amellyel ráncfelvarrást végezhetünk a konyhán. Nem mindegy azonban, milyen festéket milyen felületen használunk.

A szakértők szerint minden esetben érdemes először egy kevésbé látványos felületen, például a szekrény hátulján tesztelni a festéket. Ha a száradás után a körömmel le lehet kaparni az anyagot, akkor a szekrény felülete nem megfelelő a festésre, ilyen esetben – ha fából készült a bútor – egy csiszolást és egy alapozófestést kell végezni, amely bár drágább művelet, még így is sokkal olcsóbb, mintha egy teljes szekrénycsere mellett döntenénk.

Vagy csak cseréld le a látványosabb elemeket!

A konyhában mindennek funkciója van, éppen ezért egy idő után minden elhasználódik. A szekrények fogantyúit is lecserélheted, ez a lépés már önmagában is nagyon látványos változást tud hozni, ugyanez igaz akkor is, ha például a pultra helyezett evőeszköztartót, csepegtetőt vagy késtartót cseréled le.

Míg a legtöbb konyhában a szekrénybe bújva találjuk az edényeket, egyre több olyan konyha van, ahol az edények egy plafonra szerelt panelról lógnak le, vagy nyitott polcon pihennek, nem is beszélve a késekről, amelyek ma már sok helyen egy mágneses tartóhoz vannak odatapadva. Kések, fogantyúk, edények, tárolóeszközök – néha elég csak ezeket lecserélni ahhoz, hogy színesebb és látványosabb legyen a konyha.

Dobd fel a falakat!

Egy másik nagyszerű módja annak, hogy új színt vigyél a konyhába, ha „kicseréled” a falakat. Ez nem feltétlenül jelent több százezer forintos költséget, köszönhetően az olyan újszerű megoldásoknak, mint a csempematrica vagy az öntapadós kontaktpapír, melyekkel egy pillanat alatt feldobhatod a régi, kopott felületeket.

Egy régi konyhán már egy alapos tisztasági festés is rengeteget tud segíteni. A csempematricák és a fóliák könnyen tisztíthatóak, tartósak és bármikor lecserélhetőek, ezért is lehet érdemes beruházni rájuk.

Világítás

Olcsó, mégis mutatós és praktikus megoldás lehet, ha beruházol néhány új fényforrásra. A konyhapult felett található szekrénysor aljára illesztett LED-világítás által könnyebb lesz a főzés, néhány hangulatfény vagy egy biztonságos helyre állított olvasólámpa pedig remek atmoszférát tud teremteni, főzéshez és étkezéshez egyaránt.

Szerelj fel dolgokat a falra!

Amennyire gyermetegen hangzik, annyira hasznos is lehet ez a tanács. Az előbb már említettük a mágneses késtartókat és az edénytartó panelokat is, ezen felül azonban még sok minden van, amivel hasznossá tehetsz egy üres falfelületet. Szerelj fel síneket, amelyekre kis edényeket, tárolókat akaszthatsz, vagy rakj fel egy polcot, amire mehetnek a színesebb, mutatós csetreszek és poharak, esetleg a szakácskönyvek vagy egy-két növény.

Ha olyan szerencsés helyzetben vagy, hogy minden elfér a konyhádban, akár egy, a helyiségbe passzoló festményt, plakátot vagy fotókat is felaggathatsz az üres falakra, ezekkel még barátságosabb, emberközelibb lesz a konyha.

Forrásunk volt.


Inspirálódj még többet!

Címlapról ajánljuk

További cikkek