Ezeket a dolgokat azonnal dobd ki a konyhádból

Nem kell várnod a nagytakarítással, hogy kiszelektáld a konyhádból a felesleges dolgokat.

Nem túlzás azt állítani, hogy minden otthon szíve a konyha. Nem is hinné az ember, mennyi minden felhalmozódhat itt észrevétlenül. Nem kell azonban tavaszig várni a nagytakarításra: egy hétvége alatt is megszabadulhatsz a feleslegtől az alábbi tippekkel.

Régi szivacsok

Míg a konyhai szivacs élettartamát meghosszabbíthatja, ha szappanos vízzel tisztítod, mosogatógépben vagy mikrohullámú sütőben fertőtleníted, egy 2017-es, a Nature tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a használt szivacsok a Moraxella osloensis baktériumot hordozhatják. Annak ellenére, hogy nem jelentenek komoly egészségügyi veszélyt, a baktériumok növelhetik a fertőzések kockázatát a legyengült immunrendszerű embereknél.

A szivacsot nem érdemes hónapokig használni

Elhasználódott vágódeszkák

A keresztszennyeződés elkerülése érdekében biztonságos gyakorlat, ha külön vágódeszkát tartasz a nyers húshoz és a tenger gyümölcseihez, illetve a zöldségekhez, a kenyérhez és minden máshoz.

Az idő múlásával a táblán megjelenő barázdák, vagyis a kopás jelei, azt mutatják, hogy itt az ideje cserélni az eszközt. A kopott vágódeszkán lévő barázdákat ugyanis nehéz alaposan megtisztítani, és táptalajává válhatnak a baktériumoknak, amelyek betegségeket is okozhatnak.

Kedvenc régi edényeid

A részben tört és megrepedt edényeid lehet, hogy hosszú évekig szolgálták a konyhát, de most éppen ideje szabadulni tőlük. A gumidarabok, a faforgács egészségügyi problémákat okozhat. Ha ár csak hálni jár a lélek a kedvenc edényeidbe, inkább ruházz be újakra, mert előbb-utóbb magadat mérgezed csak velük.

Fel nem használt ételízesítők, szívószálak és eldobható evőeszközök

Az elviteles rendelésekhez néha túl sok szószt, szívószálat és evőeszközt adnak. A szemétbe dobás pazarlónak tűnhet, de ha nem használod, feleslegessé válnak az ilyen eszközök, és feleslegesen is tartogatod őket. Egyszerűen foglalják a konyhában a helyet. Ráadásul valószínű, hogy a fűszercsomagok és szószok idővel elveszítik ízüket, ha nem használják fel őket.

szívószálak, evőeszközök, gyorséttermi szószok – csak felhalmozódnak

Régi fűszerek

Az egész fűszerek két-négy évig, míg az őrölt fűszerek szobahőmérsékleten két-három évig is elállhatnak. Ennek ellenére elveszítik ízüket és aromájukat, és idővel gyakorlatilag használhatatlanná válnak. Éppen ezért érdemes rendszeresen ellenőrizni, hogy ilyen régi fűszereket őrizgetünk a szekrények mélyén. Az élelmiszer-pazarlás elkerülése érdekében kis mennyiségben vásárold meg őket legközelebb.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...