Komoly lelki következményei lehetnek az aknés bőrnek

A pattanásokkal sem könnyű megküzdenünk, de az aknés bőrrel élők életét valóban megnehezíti az állapotuk.

A pattanásos, aknés bőr rengeteg előítéletet hoz magával, egy részüket a környezettől kapjuk, másikat mi ragasztjuk saját magunkra. Ez a két faktor okozhatja azt, hogy az aknés bőrtől szenvedő emberek jellemzően rosszabb életminőséggel tengetik a mindennapjaikat, pszichoszomatikus betegségek alakulnak ki náluk, és sokkal többet szoronganak - legalább is egy új tanulmány szerint.

Az írországi Limericki Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy mennyiben befolyásolja az aknés bőr az életminőséget. A kutatás során azt találták, hogy komoly problémákkal küzdenek azok, akik évek óta ezekkel a tünetekkel élnek. A kutatók 271 aknés bőrű embert kérdeztek meg arról, szerintük éri-e hátrányos megkülönböztetés vagy kritika őket a bőrük állapota miatt, és kiderült, hogy komoly szorongással és pszichoszomatikus betegségekkel küzdenek, és úgy érzik, hogy a társadalom kinézi őket az aknék miatt. A vizsgálatban résztvevők jellemzően más, pszichológiai okokra visszavezethető egészségügyi problémákkal is küzdenek, mint például alvászavarok, emésztési gondok, vagy gyakori fejfájások. A kutatás során a nők voltak azok, akik nagyobb arányban negatívan látták az életüket az aknéjuk miatt, a férfiakra ez kevésbé volt jellemző.

A projekt vezetője, Jamie Davern PhD-hallgató szerint, a helyzeten ront az is, hogy az aknétől (vagy egyébként, bármilyen bőrhibától) szenvedő emberek nincsenek megfelelően ábrázolva a médiában, azok, akik ilyen bőrbetegséggel küzdenek, úgy érezhetik, hogy csak a tiszta, sima arcbőrű emberek szépek és sikeresek. Ez újabb szorongásra adhat okot náluk.

A kutatás érdekessége az, hogy nem arra ad választ, vajon az emberek tényleg kiközösítik-e bizonyos szinten az aknés bőrű társaikat, hanem arra, hogy a tünetektől szenvedők mit gondolnak erről a témáról, és ez a vélt vagy valós kiközösítés hogyan hat aztán a mindennapi életükre. Az sem kizárt, hogy a komoly megkülönböztetés csak a fejükben él, és a saját gondolataik rontják a saját életminőségüket.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

via

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek