Ételcsoportok, amelyeket kerülj el, ha magas a koleszterinszinted

Ha szeretnénk kordában tartani a koleszterinszintünket, akkor ezeket az ételeket ajánlott minél ritkábban fogyasztanunk.

A koleszterin mindig kapja a rossz marketinget, pedig alapvetően a szervezetünknek szüksége van rá: a sejtek és hormonok építéséhez kell, és egy részét a máj termeli, másik részét az élelmiszerekből szerezzük be. Probléma akkor van, ha a „rossz" koleszterinszint túl magas lesz, ilyenkor ugyanis plakkokat képezhet az erek falán, és érszűkületet, valamint komolyabb szív- és érrendszeri betegségeket okozhat.

Ahogyan öregszünk, a szervezetünk egyre kevésbé képes eltüntetni a „rossz” koleszterint a vérből (LDL), a legnagyobb probléma pedig ezzel kapcsolatban az, hogy nem mindig mutat különösebb tüneteket, ha a plakkok elkezdenek felhalmozódni.

Ételcsoportok, amelyeket kerülj el, ha magas a koleszterinszinted

Az étkezésünkkel sokat segíthetünk

Szerencsére nem kell minden élelmiszert kiiktatnunk, aminek magas a koleszterintartalma. A tojás és a különböző belsőségek nagyon jó hatással vannak a szervezetünkre, így mértékkel ugyan, de fogyaszthatjuk ezeket.

Akad azonban néhány olyan ételcsoport, amelyet jobb elkerülni, mivel negatív hatással vannak egészségünkre, magas koleszterinszinttel pedig különösen kerülendők, hiszen megemelhetik a vérzsírok szintjét, kalóriadúsak, idővel elhízáshoz és szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezethetnek.

Olajban készült ételek

Hiába olyan finomak, sajnos a magas koleszterinszinttel rendelkezőknek le kell mondaniuk a sült krumpliról és a rántott fogásokról. Emellett kalóriában és transzzsírsavakban is gazdagok, túlzott fogyasztásukat összekapcsolták a szívbetegségek fokozott kockázatával, az elhízással és a szénhidrátanyagcsere-zavarokkal.

Feldolgozott húsételek

Sokan nem tudják, de a különböző felvágottak, kolbászfélék és virslik a magas koleszterintartalmú ételek közé sorolhatóak. Gyakran hozzáadott cukrot is tartalmaznak, ami a cukorbetegeknek például egyáltalán nem mellékes szempont. Ezen kívül pedig ezek a termékek a legtöbbször vörös húsokból készülnek, a vörös húsok túlzott fogyasztása pedig a vizsgálatok szerint fokozhatja a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

A felvágottaknál fontos figyelni az összetevőkre

Gyorskaják

Sajnos a rohanós hétköznapokon gyakran megesik, hogy nincs ideje az embernek főznie, ezért valamilyen gyorsételt fogyaszt. A probléma ezzel az, hogy ezek a fogások a legtöbbször alacsonyabb minőségű, tápanyagokban szegényebb, kalóriában és zsírokban viszont többnyire gazdag ételek. Ez az elhízás legveszélyesebb formájához vezethet, a hasi zsír felszaporodásával, glükóz- és inzulinzavarokkal, metabolikus szindrómával és kardiovaszkuláris megbetegedésekkel.

Forrásunk volt.


Még több egészség:

Címlapról ajánljuk