Nem csak az életmód okozhat magas koleszterinszintet

Úgy tűnik, hogy nem csak az étrend és a helytelen életmód van erős befolyással a koleszterinszintünkre.

Sokan úgy vélhetik, csak azokat fenyegethetik a szív- és érrendszeri betegségek, akiknek az életmódjuk miatt magas a koleszterinszintjük. Holott genetikai okai is vannak a magasabb koleszterin értékeknek és más betegségekhez is, például pajzsmirigy alulműködéshez is társulhatnak magasabb értékek. Prof. Dr. Somogyi Anikó PhD, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája szerint az okoktól függetlenül csökkenteni lehet és kell az értékeket, elsősorban életmóddal, szükséges esetén pedig gyógyszerrel.

Nemcsak az életmód okozhat magas koleszterinszint

Így emelheti az életmód a koleszterinszintet

A koleszterin a testzsírok egy típusa és két úton kerül a szervezetünkbe. Egyrészt élelmiszerekkel visszük be őket, másrészt a szervezetünk, elsősorban a májunk termeli. Nem véletlenül! A koleszterin ugyanis hasznos, hiszen az a sejtek alkotóeleme, részt vesz a hormontermelésben és a D-vitamin szintézisében is. Ugyanakkor, ha túl magas a vérben a koleszterin- és általában a vérzsírok szintje, az a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából kockázatos, mert a lerakódik az erekben és számos szív-érrendszeri betegséghez vezethet. A koleszterin szint elősorban azokban emelkedik káros szintre, akik genetikailag hajlamosak rá. Ha az életmód szerepét vizsgáljuk a magas koleszterinszint kialakulásában, akkor így összegezhetők a rizikófaktorok: - telített zsírsavakban gazdag élelmiszerek fogyasztása, - mozgásszegény életmód, - túlsúly és elhízás, - dohányzás. Egyes betegségek (pl. diabétesz, pajzsmirigy-, vese- és májbetegség) és bizonyos gyógyszerek (pl. szteroidok, béta-blokkolók, antidepresszánsok) is megemelhetik az értékeket.

A hajlam örökölhető lehet

A magas koleszterinszint kialakulására vonatkozó hajlam sajnos örökülhető is, ráadásul a kutatások szerint azoknak, akik örökletten magasabb koleszterinszinttel élnek, nagyobb eséllyel lesz szív-érrendszeri betegségük, mint azoknak, akik a téren szerencsésebb alkatot örököltek. A genetikai tényezők megértéséhez érdemes tudni, hogy két eset lehetséges: vagy csak az egyik, vagy mindkét szülő átörökíti a magas koleszterinszintet eredményező kóros genetikai variánst. Az első, gyakoribb esetet heterozigóta familiáris hiperkoleszterinémia (HeFH) néven azonosítják az orvosok, és 500 emberből körülbelül egyet érint. Az örökletes hiperkoleszterinémiák ezen enyhébb formájában a szérum koleszterinszint 300-500 mg/dl körüli.

Rendkívül ritkán, de előfordulhat az is, hogy mindkét, HeFH-ban szenvedő szülőtől a kóros gént örökli a gyermek. Ilyenkor homozigóta familiáris hiperkoleszterinémiáról (HoFH) beszélünk. Ilyen esetben nagyon korán megjelenhet a perifériás érbetegség, az érszűkület

– hangsúlyozza Somogyi doktornő.

Az LDL koleszterin (amit a köznyelvben „rossz koleszterin” néven emlegetnek) tartós emelkedése zsír és kalcium lerakódásához vezet az érfalakban, így azok beszűkülhetnek vagy elzáródhatnak. Ennek az érelmeszesedés nevű folyamatnak pedig hosszú távú következménye éppúgy lehet a stroke, mint a szív koszorúér-betegségek kialakulása, valamint károsodhatnak az egyes szervek és az izmok is. Az LDL- szint emelkedésének mértékétől és annak időtartamától függően a HoFH-ban szenvedő fiatal betegeket akár a 10-30-as éveikben is veszélyeztetheti a szívinfarktus és az agyvérzés, aminek oka az érfalak rendkívüli módon felgyorsult károsodása. Magyarországon a familiáris hiperkoleszterinémia 30- 40 ezer embert érint. Nemzetközileg a betegek mindössze tíz százalékát ismerik fel, hazánkban még ennél is kisebb az arány. Ennek főképp az lehet az oka, hogy mivel a magas koleszterinszintnek jobbára nincsenek tünetei, kevesen ellenőriztetik azt rendszeresen.

Az életmód és a gyógyszeres kezelés is fontos - A magas koleszterinszint csökkenthető és csökkenteni is kell. Ehhez egyrészt a páciensnek kell megreformálnia az életmódját, bevezetnie a mozgást, fogyni kell, ha túlsúlyos, megfelelő speciális diétát kell fogyasztani, másrészt az orvos feladata elrendelni az esetleges gyógyszeres kezelést. Öröklötten magas koleszterinszint esetén sokszor csak a gyógyszer jöhet szóba, hiszen az érintettek gyakran teljesen egészségesen, kiegyensúlyozottan élnek, sportolnak, nem fogyasztanak túl sok zsíros élelmiszert, nem dohányoznak – hangsúlyozza Prof. Dr. Somogyi Anikó PhD, az Endokrinközpont endokrinológusa, diabetológus, belgyógyász, a zsíranyagcsere-zavarok specialistája. - A vérzsírszintet csökkentő gyógyszereket kitartóan, évekig kell szedni ahhoz, hogy a plakkok ne nőjenek, esetleg a visszafejlődésüket el tudjuk érni. Ez a fajta gyógyszerszedési „megbízhatóság” azért is fontos, hogy a rendszeres ellenőrizések során megfigyelhessük az alkalmazott kezelések hatékonyságát, és szükség esetén változtathassunk azon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Heti Menü – Nyári egytálételek hússal és hús nélkül, 7...

Különleges egytálételekkel, baszk lecsóval, töltött kápiával, könnyű rakott kellel, tojásos nokedlivel, de meggy-, karfiol-, zöldség- vagy karalábélevessel is készültünk a hétre, nem is beszélve a szezonális édességekről. Áfonyás keksz, málnahab, citrompite, csokifagyi, meggyes piskóta? Nehéz lesz választani! Heti menü itt: