Ezért sárgulnak el a kinti növények levelei (amikor épp nincs ősz)

Akik beltéren nevelnek növényeket, már valószínűleg hozzászoktak, hogy a nem megfelelő körülményekben tartott növények levelei bizony besárgulnak. De amikor ez kint a kertben, szabadtéren történik, az sokkal nagyobb meglepetéssel jár. Vajon mi okozhatja a jelenséget?

Kevés fény

Természetes napfény nélkül szenvednek a kerti növények, cserjék és bokrok. Ráadásul kint sokkal nehezebb dolgunk lesz az árnyékkal: míg a szobában elég áttennünk a kaspót egy másik ablakba, ahol több a fény, a már elültetett növényekkel ez nem ilyen egyszerű. Próbálkozzunk átültetéssel vagy a környező kerti növények (ésszerű) ritkításával.

Nem csak a beltéri lehet kényes: ezért sárgulnak el a kinti növények levelei

Kevés nedvesség

A fény után talán a második legfontosabb tényező a növények rendes növekedésében a víz. Főleg akkor figyeljünk a sárga levelekre, ha melegebb, szárazabb idő van odakint.

Kevesebb kell, mint hinnénk: akár néhány eső- vagy öntözésmentes nap is elég ahhoz, hogy a levelek sárgulni kezdjenek.

Túl sok víz

Éppen azért nem szabad átesnünk a ló túloldalára, mert a szárazság mellett a túlöntözés is bajos lehet. Főleg akkor figyeljünk az öntözés mértékére, ha tudjuk, hogy rossz vízelvezetésű talajba vannak ültetve a növényeink. Ilyenkor a víz elzárja a gyökereket az oxigéntől, így azok nem tudnak lélegezni.

Ásványianyag-hiány

Ha nem jut elég tápanyaghoz a növényünk, az hamar meglátszik a leveleken. A legfontosabb ásványi anyag, aminek hiányában besárgulnak a levelek, a nátrium. De ezen kívül a vas, cink vagy mangán szintje is alacsony lehet a földben. Ilyen esetben érdemes tesztelni a termőföldet.

Túl magas pH-tartalmú föld

Az előző probléma újabbat szül: túl lúgos lesz a termőtalaj, amitől szintén sárga levelek jelennek meg a szárakon. Kén hozzáadásával két legyet üthetünk egy csapásra: a föld pH-szintje lejjebb megy, és a szükséges tápanyagok egy része is belekerül a talajba.

Forrásunk volt.


További növényápolási tippek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

4 hiba, amitől leragad és szakad a palacsinta

A palacsinta maga a megtestesült boldogság, kivéve persze akkor, ha nem viselkedik jól a serpenyőben, leragad, szakad, és összességében bosszúságot okoz nekünk. A mai Napi Tipp keretében a rosszalkodás mögött álló okokat vesszük majd sorra.