5+1 meglepő ok, ami miatt elsárgulhatnak a növényeink

A sárgulásnak számos oka lehet, például betegségek, kártevők, de akár a növény öregedésének jeleit is mutathatja. Van azonban pár olyan tényező, amik, bár talán elsőre észre sem vesszük őket, megbetegíthetik kis barátainkat.

A növények leveleinek sárgulását a klorózis, vagyis a lombok általi klorofilltermelés csökkenése okozza, pedig ez az anyag elengedhetetlen a fotoszintézishez és a ragyogó zöld színhez. Íme 5+1 meglepő dolog, amik titokban és alattomos módon növényeink sárgulását és vesztét okozhatják

1.) A fény hiánya

A napfény kulcsfontosságú a fotoszintézishez, ha pedig egy növény nem kap belőle eleget, levelei elhalványulnak. Járjunk utána gyengélkedő növényünk fényigényének, hogy biztosítani tudjuk számára a megfelelő helyet otthonunkban. A szabadföldi növények is érintettek lehetnek a problémában: metsszük meg a rájuk árnyékot vető fát vagy cserjét, ha pedig egy fal, esetleg épület takarja el a Napot, akkor ültessük át a kis szenvedőt egy világosabb helyre.

2.) Vízhiány

A sárga levél gyakran azt jelzi, hogy a növénynek vízre van szüksége. Ez nem feltétlenül arra utal, hogy nem locsoljuk eleget: elég néhány meleg nap, amikor a levelein keresztül több nedvességet veszít, mint amennyit a gyökerek képesek felszívni, és már meg is jelenhet a sárgulás. A lassan és alaposan öntözzük, és szükség szerint ismételjük meg, hogy a talaj egyenletesen nedves maradjon.

3.) Felesleges víz

A túl sok víz is lehet a sárga levelek okozója. A rossz vízelvezetésű virágföldek, mint például az agyagos talajok, eső esetén szorosan összetapadhatnak és átnedvesedhetnek, elzárva az oxigént. Ebben a környezetben a gyökerek nem tudnak lélegezni, vagy ami még rosszabb, megsérülnek, összetömörödnek, a levelek és szárak pedig besárgulnak, bebarnulnak.

4.) Tápanyaghiány

A nitrogén gyakran bűnös a levelek sárgulásában, de nem ez lehet az egyetlen kiváltó ok. A klorózis azt is jelezheti, hogy a talajban nincs elég tápanyag, például vas, mangán vagy cink. A tápanyaghiány megállapítására a legmegbízhatóbb módszer a talajvizsgálat, ami pontos információkkal szolgálhat a szükséges tápanyag-kiegészítésekre vonatkozóan

5.) Magas a talaj pH-értéke

A sárgulást túl lúgos talaj is okozhatja: 7-esnél magasabb pH-értékű talajban a vas kevésbé oldódik. A magas vasigényű növényeknek, például az áfonyának, a rododendronnak és az azáleának savas talajra van szüksége, hogy elegendő tápanyag-mennyiséget tudjanak felszívni.

+1. Túl sok trágya

Ha a levelek égettnek tűnnek, azt is jelenteti, hogy túlzásba vittük a műtrágyázást. A károsodás kétféleképpen fordulhat elő: a műtrágyában oldódó sók nedvességet szívnak ki a gyökerekből, vagy szemcsés, esetleg folyékony műtrágya ömlik a levelekre. Ugyan nem minden növény egyformán érzékeny erre, de a forró, száraz időjárás fokozhatja a károkat. Műtrágya használata esetén győződjünk meg arról, hogy a lombozaton nem gyűlnek össze szemcsék, és azonnal öntözzük meg a növényt.

Forrás.


Még több növényes cikk itt:

Címlapról ajánljuk

Két pályaelhagyó nyitotta meg az egyik legmenőbb kávézót Budapesten –...

Kicsit túlhaladva a Klauzál téren, egy letisztult, világos belső terű, otthonos kávézó várja vendégeit, immár negyedik éve. A Görföl Emese és Mario Jimenez által nyitott Dorado nem az első volt a fővárosi specialty kávézók sorában, valószínűleg nem is az utolsó, de mindenképp azok közé tartozik, amelyek túlélték a koronavírusos időszak okozta nehézségeket, és akik ki tudtak alakítani egy olyan vendégkört maguk körül, amelyre nehéz időkben is számíthatnak. Kávétúra Spanyolországból indulva, Új-Zélandon át Budapestig.

Nosalty

További cikkek