A nyári öntözés 10 parancsolata

A kánikula idején kertünk növényei is bőséges víz után szomjaznak. Ezeket ne felejtsd el, ha szeretnéd, hogy kerted zöld oázis legyen az év legmelegebb hónapjaiban is!

1. Kánikulában ne öntözzünk napközben! A túlzott párolgás miatt nem érdemes a déli órákban locsolni, sokkal eredményesebb egy reggeli vagy esti locsolás.

2. Ne pazaroljuk a vizet! Az erős szél elfújja a növények számára kijuttatott vizet, a maradékot meg hamar elpárologtatja. Várjunk egy fél napot, addigra jó eséllyel alábbhagy.

3. Esőztető módszerrel csak a reggeli órákban öntözzünk, egyébként a növények gyökérzónáit célozzuk meg!

4. Figyeljünk a vízsugár erejére! Intenzívre állított szórófejjel oxigént is juttatunk a növények gyökereihez, de a balkonládákból a tápanyagokat is hamarabb kimoshatjuk növényünk alól.

5. Gyűjtsünk esővizet! Használjunk kútvizet, vagy ha van rá helyünk, állítsunk szolgálatunkba egy esővízgyűjtőt. A víz lágyságán felül további előnye, hogy környezetéve azonos hőmérsékletű. Ha nincs kutunk és vízgyűjtőnk, eső esetén állítsunk ki több öntözőkannát, hiszen minden csepp számít!

6. A gyepet ne naponta keveset öntözzük, inkább hetente egy-kétszer kiadósan áztassuk el, így valamelyest visszaszorítjuk a gyommagvak csírázását.

7. A gyümölcsfákat, örökzöldeket, vízigényes növényeket, rózsákat szintén érdemes heti kétszer alaposan eláztatni. Elég, ha gyökerükhöz odahúzzuk a slagot, közben kannával közbejárhatjuk a balkonládákat. Talajtakarással még inkább visszaszoríthatjuk a párolgást.

8. A tűző napos teraszra állított balkonzöldségek, mint a paradicsom, paprika, padlizsán és chili különösen vízigényesek. Nagyon oda kell rájuk figyelni a forróságban!

9. Ha hétvégenként gyakran elutazunk rokonokhoz, Balatonra vagy vidékre, érdemes elgondolkoznunk egy csepegtetőrendszeren. Manapság már nem drága beruházás, és annál mindenképpen olcsóbb, mint a kiszáradt növényeket pótolni.

10. Hosszú utazás előtt ‒ amennyiben nincs öntözőrendszerünk ‒ jól áztassunk el mindent a kertben. A balkonládákat állítsuk árnyékos helyre, és szúrjunk földjükbe néhány vízadagolót!

Címlapról ajánljuk

További cikkek