5+1 étterem, ahol a tökéletes kijevi csirke nem álom

A minőségi éttermek kínálatában jóval nagyobb eséllyel találunk roston lazacderékfilét vagy argentin steaket, mint egy jó kijevi csirkét, ami szintén nem lebecsülendő élményt nyújt. Amikor felvágjuk a húst, és nem az oly sokszor tapasztalt, megdermedt, íztelen tölteléket találjuk benne, hanem finoman kifolyik belőle a vajas-petrezselymes szósz, máris tudjuk, hogy jó helyen járunk.

Míg a híres-hírhedt Cordon Bleu sokáig a megfáradt éttermi étlapok egyik szimbóluma volt olcsó sajttal és gépsonkával bélelve, a kijevi csirke szintén régiiskolás tétel a menükön. Mégis, a kijevi mégsem került igazán soha a ciki kategóriába, pedig ez is egy régimódibb, töltött-rántott hús. Épp itt az ideje, hogy a kortárs gasztronómia felemelje ezt a régi kedvencet is, hiszen a jó minőségű vaj, a tanyasi csirkemell és élénk fűszerek csodát tesznek vele. Ne higgyetek nekünk, kóstoljátok meg a jobb helyeken, egyértelmű lesz a különbség!

A ideális kijevi csirke bundája forró és ropogós, a tölteléke krémes és zöldfűszerektől ízes. Tovább a tökéletes kijevi csirke receptjére!

Évtizedek alatt fejlesztették tökélyre: MoszkvaTéЯ Bisztró

Kijevi csirkemell a MoszkvaTéЯ bisztróból (Kép: Facebook.com)

Első helyen kell szerepelnie a MoszkvaTéЯ-nek, hiszen a bisztró ikonikus étele "A" kijevi. Az Arany Kaviár tulajdonosi köre által működtetett helyet eredetileg a Hold Utcai Piacon ismertünk meg, akkor még a piacozós-street foodos hangulatban. Mára menő budavári bisztróként éledt újra, a kijevi, a borscsleves és a pelmenyi pedig továbbra is örök slágerek az étlapon, Nyíri Szása tulajdonos stílusos névjegyeként a fővárosi vendéglátásban.

MoszkvaTéЯ Bisztró

Budapest 1011,  Fő u. 30.

A reszeltsajtos kivitel: Riso Ristorante & Terrace

Maradjunk a Budai Vár közelében, Vízivárosban. A Riso egy kis mesehely, nem csupán terasszal, hanem tágas, zöldellő kerttel – mintha nem is a város szívében volnánk.

Kijevi csirkemell a Riso-ból (kép: Facebook.com)

Itt garantáltan nem fogunk félresikerült konyhai kísérletezések áldozatául esni, nem véletlenül a családosok kedvence is az étterem. Az októbert Oktoberfest hangulatban ünneplik bajor ízekkel, a kijevit pedig a séfajánlaton találjuk: reszelt sajttal, krumplipürével, ahogy azt kell.

Riso Ristorante & Terrace

1012 Budapest, Lovas út 41.

Hiszen nincs tökéletesebb forma a gömbnél: Rosenstein Vendéglő

A Rosenstein-családot elsősorban a hagyománytisztelettel és a régi vendéglői hangulattal kötjük össze, pedig sziporkázóan kreatívak. Megmutatják ezt minden Gourmet Fesztiválon és a nagyobb ünnepek alkalmával, amikor is gegek sorával állnak elő, a pandémia alatti éttermi bezárások ideje alatt például drive-thru-t nyitottak pop-up jelleggel.

Rosensteinék októbertől megújult étlappal várnak, kijevi csirkéjük pedig első blikkre ugyan megtévesztő –a felületes néző akár túrógombócnak is láthatja – ez a gömb azonban igazi kijevi csirke. Időszakos jelleggel teszik fel étlapra, a táblás ajánlaton szokott megjelenni.

Rosenstein Vendéglő

Budapest 1087, Mosonyi u. 3.

Éva Mama kedvére az Ypsilon Caféban

Zuglóban, a Budapest Aréna mellett működik az Ypsilon Cafe & Club. Bár a hétvégi estéken valóban klubként működik, és táncolni is jár ide a zuglói közönség (szombaton hajnali 4-ig való nyitvatartással!), egész héten hagyományos étteremként funkcionál. Heti ebédmenüjük döbbenetesen olcsó, 2 fogás már 1900 forintért kapható, séfajánlatuk a szezont követi.

A kijevi Zuglóban is hódít (Kép: Facebook.com)

Az ő kijevijük Éva Mama kedvére készül, és már a leírása is meghozza az étvágyat: „tanyasi jércénket fűszervajjal, finomra reszelt sajttal, kerti zöld fűszerekkel, frissen őrölt szerecsendióval töltjük, majd bécsi bundába panírozzuk”. Jó időben az Ypsilon kerthelyiségében mintha nem is a zajos út mellett volnánk, hanem egy kertvárosban. Ez Zugló bája.

Ypsilon Café

Budapest 1143,  Stefánia út 1.

Keleti fúzió: PIROG-DA!

Nem mindennapi kijevi! (kép: pirog-da.hu)

Autentikus forrásból, ugyanakkor nem a megszokott formában érkezik a kijevi a PIROG-DA!-ból Ferencvárosban és a 15. kerületben is. Egy műfaji mix szerepel a kedvelt streetfoodos étlapján: a burgonyás tésztájú, aranybarnára sütött pirogok között találunk kijevit, egyedi megközelítésben. Ők csirkemellcsíkokat baconnel sütnek össze, és gazdagon megsajtozzák a fűszervajat, ez kerül a krumplis tésztaköntösbe. Nem csak jól hangzik, hanem az is.

PIROG-DA!

Budapest 1097, Gubacsi út 34. és Budapest 1157, Erdőkerülő utca 36.

+1: A vegán megfejtés: Napfényes Étterem

Sokaknak abszurdum, másoknak ínyencfalat a vegán kijevi. A főváros népszerű vegetáriánus és vegán éttermében mindig is felvállalták a magyar és nemzetközi konyha klasszikusainak növényi verzióit, babgulyásuk és szejtánbrassóijuk kiemelkedően finomak. A kijeviben a csirkét szejtán helyettesíti, és a Napfényes bőségtálán kapott helyet rántott (növényi) sajt és mustáros grillszejtán mellett. Ne ítéljünk előre, a Napfényes megéri a bizalmat.

Napfényes Étterem

Budapest 1053, Ferenciek tere 2.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Szerző: Haranghy Orsi

Címlap: Facebook.com/ MoszkvaTéЯ Bisztró


Ezeket is olvasd el!

Címlapról ajánljuk