Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kiderült, melyik a legjobb laktózmentes tejföl

Kilencféle laktózmentes tejfölt vett górcső alá a Nébih. A kisebb jelölési hibákat leszámítva nem volt nagy probléma egyik termékkel sem. 

A 20%-os zsírtartalmú, hagyományos tejfölök után a laktózmentes változatokat is vizsgálták a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Szupermenta tesztjükön összesen 9 laktózmentes tejfölt vetettek vizsgálat alá. Mindegyik termék hazai gyártású, melyeket összesen 4 üzem állított elő.

A laktózmentes tejfölök ellenőrzése során vizsgálták:

  • biztonsági paraméterek (mikrobiológiai, kémiai és fizikai szennyezettség)
  • laktóztartalom
  • a Magyar Élelmiszerkönyv által előírt zsír-, szárazanyag-, zsírmentes szárazanyag-, savfok tartalmat, kultúrából származó tejsavbaktériumok számát
  • a termékek Magyar Élelmiszerkönyvben előírt érzékszervi megfelelőségét
  • a termékek jelölésének jogszabályi megfelelőségét

A vizsgált 9 tejföl mindegyike kimutatási határérték (<0,1g/100g) alatti mértékben tartalmazott laktózt, azaz laktózmentesnek mondhatóak. A mikrobiológiai vizsgálatoknak is mind a 9 laktózmentes termék megfelelt, valamint a zsírtartalmuk is rendben volt.

Mikor beszélhetünk laktóz-intoleranciáról?

A szervezet a tejcukrot, azaz laktózt az ún. laktáz enzim segítségével bontja a vékonybélben. Bélrendszerünkön keresztül csak a bontott állapotban lévő laktóz képes felszívódni. Ha a laktáz enzim hiányzik, vagy működése károsodik, akkor a bontatlan tejcukor nem szívódik fel, és a vastagbélben az ott található baktériumok bontják és használják fel. A vastagbélben bekövetkező bakteriális erjedés gázképződéshez vezet, ami haspuffadást, hasi görcsöket, hasmenést eredményez.

A legnagyobb gondot a laktózmentes tejfölök esetében a jelölési hibák jelentették. Két terméken nem táblázatos formában tüntették fel a tápérték adatokat. A hatósági felügyelők mindkét esetben kötelezték a felelős vállalkozásokat a hiba kijavítására.

Sütik laktózmentes tejföllel:


Melyik a legjobb laktózmentes tejföl?

A teszt során a a külső megjelenés, állomány, illat és íz alapján is értékelték a 9 terméket. A tejföl külső megjelenésében elvárt, hogy egyenletesen fehér vagy sárgásfehér színű legyen, legfeljebb kismértékű felfölöződés és kevés savókiválás megengedett.

A külső megjelenés értékelésének eredményeként kóstolóink kedvencei azonos pontszámmal a Milfina és a Mizo laktózmentes tejfölök lettek.

Állomány szerint is bírálták a termékeket, amelynél fontos szempont, hogy egynemű, sima és sűrűn folyó legyen. Ennél a Mizo terméke nyerte el a kóstolók tetszését.

Tejföl választásakor tesztelőink szerint az illat az egyik legmeghatározóbb döntési szempont a vásárlás során. A tejföl illata akkor megfelelő, ha kellemesen savanykás, a termék jellegének megfelelően aromás. Ennek a Cserpes laktózmentes terméke felelt meg leginkább a bírálók körében.

A tejföl ízében, mint legfontosabb tényezőben, a kellemesen savanykás és tiszta jellemzőket kell keresni, amely a termék jellegének megfelelően zamatos. E tekintetben a Milfina laktózmentes tejföle tetszett legjobban tesztelőknek.

A Szupermenta kedveltségi rangsorában a laktózmentes, 20%-os zsírtartalmú tejfölök versenyében összesítésben első helyen a Milfina végzett. Második lett a Pilos, míg harmadikként a Mizo laktózmentes terméke zárt. 

A SZUPERMENTA TESZTJÉNEK EREDMÉNYE:

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!