Sajnos hivatalossá vált: a szerelem bár boldogabbá tesz, okosabbá nem

Van egy jó és egy rossz hírünk: a szerelem állapota valóban a létező legjobb dolog a földön, ám mentális képességeinek nem tesz jót. 

Általánosságban elmondható, a férfiak gyorsabban esnek szerelembe, mint a nők, és ők is az elsők, akik kimondják: "Szeretlek!"Nem sokkal ezután természetesen a nők is “utolérik” őket, hogy aztán közösen “veszítsék el az eszüket” - egy időre. Mivel a szerelem idejére az emberek zöme tényleg elveszti a fejét, a Leiden Egyetem professzorai kutatni kezdték, egészen pontosan mennyire rossz a helyzet.

A szerelem boldoggá tesz: bár ezt a tételt senki számára nem kell levezetni, a kutatók mégis aláhúzzák, a szerelem hajnalán a két fél olyan intenzív élményeket él át, mint az eufória, az öröm, ami valóban nagy boldogságdózist jelent a testnek és a léleknek. Ami az elmét illeti, ott már másképp alakul a dolog.

via GIPHY

A kutatók vizsgálódásaik során negyvenhárom olyan fiatal párral dolgoztak együtt, akik egy-hat hónapja voltak szerelmesek. A feladatuk az volt, hogy töltsenek ki egy-egy tesztet mielőtt és miután romantikus zenét hallgattattak velük, és arra kérték őket, gondoljanak nagyon erősen a szerelmükre. A teszteredményekből kiderült, a romantikus hangulat rossz hatással volt a teljesítményükre. A jelenség érdekessége, hogy a rosszabb teljesítmény férfiakra és nőkre egyaránt jellemző volt, függetlenül a feladat milyenségétől.

via GIPHY

A kutatók szerint, ha szerelmesek vagyunk, az egyszerű hétköznapi feladatok (pl. a tanulás) elvégzésében korlátozva vagyunk, helyette megszállottan csak a másikra tudunk gondolni. A "jó hír", hogy ez az állapot átmeneti, idővel a szenvedély elcsendesedik, a szerelem mély társas kapcsolattá szelídül, ami aztán jó esetben egy hosszú távú kapcsolattá alakul, ahol visszanyerjük tetteink irányítása felett a kontrollt, és tisztábban gondolkodunk.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: La La Land/Summit Entertaiment

via

Címlapról ajánljuk

További cikkek