Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kiderült, honnan származik a pizza!

Giuseppe Nocca gasztrotörténész egy 997-es latin dokumentumban rátalált az egyik legrégebbi olasz szó, a pizza említésére, amely szerint nem Nápolyban született az étel.

Az egyik legrégibb olasz szó, a pizza első feljegyzését a délolasz Gaeta városában találta meg a táplálkozás történetével foglalkozó olasz történész, Giuseppe Nocca.

Olvastad már?

Pizzakémia, avagy mi a titok?

Giuseppe Nocca történelmi bizonyítékkal támasztja alá állításait arról, hogy a máig fennmaradt pizza szót nem Nápolyban használták először. A gasztrotörténész a Lazio és Campania tartományok határán húzódó tengerparti Gaeta székesegyházának levéltárában talált egy 997-ben készült dokumentumot. Ebben az szerepel, hogy a püspökség területén lévő egyik malom tulajdonosának karácsony és húsvét ünnepén többek között 12-12 darab pizzát kell beszolgáltatnia a földbirtokos püspöknek.

A latin nyelvű szövegben a „do duedecim pizza” kifejezés szerepel a késői latin nyelvhasználat szerint.

Gaeta mintegy 100 kilométerre fekszik a pizza bölcsőjének tartott Nápolytól. A klasszikusként ismert nápolyi pizza, vagyis a paradicsommal, mozzarella sajttal és bazsalikommal sütött margherita 1870-ben született Margit olasz királyné nápolyi látogatása alkalmával. Ezt az olasz nemzeti színeket hirdető, kizárólag helyi terményekből készített pizzát az Európai Unió 2008-ban védett eredetűnek nyilvánította.

A pizzához hasonlóan sütött lepényféleségről egyébként elsőként Platón görög filozófus írt, a pizza hagyományát tehát valószínűleg az ókori görögök hozták magukkal Dél-Itáliába Kr.e. 600 körül – jegyezte meg Giuseppe Nocca.

Olvastad már?

A 10 legjobb pizza recept!

(via MTI)

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Forcas
Forcas Sun, 2016-09-18 22:27

Azért most átértékelem, hogy Gaetában tengeri herkentyűket ettem, majd elmentem egy napra Nápolyba, ahol természetesen pizzáztam. Mondjuk mindkettő remek volt, szóval nem jártam rosszul :)
Egyébként Gaeta csodálatos hely, ajánlom mindenkinek. A pizzájukról nem tudok nyilatkozni... :D