Kiderült, honnan származik a pizza!

Giuseppe Nocca gasztrotörténész egy 997-es latin dokumentumban rátalált az egyik legrégebbi olasz szó, a pizza említésére, amely szerint nem Nápolyban született az étel.

Az egyik legrégibb olasz szó, a pizza első feljegyzését a délolasz Gaeta városában találta meg a táplálkozás történetével foglalkozó olasz történész, Giuseppe Nocca.

Olvastad már?

Pizzakémia, avagy mi a titok?

Giuseppe Nocca történelmi bizonyítékkal támasztja alá állításait arról, hogy a máig fennmaradt pizza szót nem Nápolyban használták először. A gasztrotörténész a Lazio és Campania tartományok határán húzódó tengerparti Gaeta székesegyházának levéltárában talált egy 997-ben készült dokumentumot. Ebben az szerepel, hogy a püspökség területén lévő egyik malom tulajdonosának karácsony és húsvét ünnepén többek között 12-12 darab pizzát kell beszolgáltatnia a földbirtokos püspöknek.

A latin nyelvű szövegben a "do duedecim pizza" kifejezés szerepel a késői latin nyelvhasználat szerint.

Gaeta mintegy 100 kilométerre fekszik a pizza bölcsőjének tartott Nápolytól. A klasszikusként ismert nápolyi pizza, vagyis a paradicsommal, mozzarella sajttal és bazsalikommal sütött margherita 1870-ben született Margit olasz királyné nápolyi látogatása alkalmával. Ezt az olasz nemzeti színeket hirdető, kizárólag helyi terményekből készített pizzát az Európai Unió 2008-ban védett eredetűnek nyilvánította.

A pizzához hasonlóan sütött lepényféleségről egyébként elsőként Platón görög filozófus írt, a pizza hagyományát tehát valószínűleg az ókori görögök hozták magukkal Dél-Itáliába Kr.e. 600 körül - jegyezte meg Giuseppe Nocca.

Olvastad már?

A 10 legjobb pizza recept!

(via MTI)

Hozzászólások (1)

Törölt felhasználó

Azért most átértékelem, hogy Gaetában tengeri herkenty?ket ettem, majd elmentem egy napra Nápolyba, ahol természetesen pizzáztam. Mondjuk mindkett? remek volt, szóval nem jártam rosszul :) Egyébként Gaeta csodálatos hely, ajánlom mindenkinek. A pizzájukról nem tudok nyilatkozni... :D

Címlapról ajánljuk

Van-e új a nap alatt? 6 izgalmas új étterem a...

A balatoni gasztronómia évről évre egyre színesebb képet mutat. Míg minden szezonban nagy port kavarnak az aktuális szállás-, strandbelépő- és lángosárak, nem telik el év figyelemreméltó új helyek bejelentkezése nélkül. Hat új hely hat különböző stílusban, avagy csúcsgrill, Bíró Lajos-féle óriási rántott hús és kultúrbüfé a Balaton körül.

Nosalty

További cikkek