Pizzakémia, avagy mi a titok?

Aligha akad, aki ne szeretné a pizzát, olyan pedig szinte biztosan nincs, aki ne kóstolta volna. De mégis miért válhatott a pizza az ételek egyik vitathatatlan bajnokává?

Nyilvánvaló, hogy végtelen variálhatósága lehet az egyik ok, ám mint minden étel esetében, a titok itt is a kémia.

Az Amerikai Kémiai Társaság (American Chemical Society) - amely az amerikai kongresszus által létrehozott non-profit szervezet - egy nemrég megjelent videón keresztül pedig fel is tárta a pizza sikereinek titkát.

Első körben a tészta az, ami az alapját jelenti e titoknak - azaz a roppant egyszerű és alapvető recept: liszt, só, élesztő és víz. Erre jön a szósz, ami szintén rengetegféle lehet, ám a leginkább kedvelt paradicsomszósz-variációkban egy valami biztosan közös, mégpedig a savasság. A paradicsom természetes savassága 4.0 és 4.6 közötti PH-érték között mozog, ami sokaknál okoz savtúltengést már akár egy szelet pizza után is. Ezért van az, hogy sokan egy kevés szódabikarbónát tesznek a pizzaszószba, hogy közömbösítsék a savasságot. A pizza harmadik hozzávalója a sajt, amely tejfehérjét és zsírt tartalmaz, erősségét pedig tejoltóval szabályozzák. Mivel azonban a sajtkészítés hagyományosan és általában egy hosszú folyamat, a pizzakészítők előszeretettel használják a mozzarella sajtot, amely nem csupán egy érlelés nélküli, ízesítetlen, félzsíros sajt, de sütéskor tökéletes textúrát ad a pizzához.

A feltéteket illetően pedig csak a képzelet szabhat határt: ahány ember, annyi pizza. Ami azonban a legfontosabb, az a sütés, amely során az összetevők végül pizzává sülnek. A legtöbb sajt a benne lévő zsírtartalom miatt sütéskor folyóssá olvad, a mozzarella viszont félzsírosságának is köszönhetően rágható marad.

Ezután következik mindennek a lényege, az úgynevezett Maillard-reakció, amelynek során megbarnulnak az összetevők a sajttól a tésztán át a feltétekig.

A pizza titka tehát kézenfekvő, hiszen összetevőivel minden nap találkozunk, rengeteg formában és jól ismert módszerekkel készíthető el, nem mellesleg pedig rettenetesen finom.

Alább megtekinthető a 3 perces videó, amely mindezt részletesen taglalja:

(via IFLScience)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

5 kockás abroszos óbudai vendéglő, ahol a Krúdy-nosztalgia ma is...

A Krúdy-év emlékezetes volt. 2013-ban reflektorfénybe került Óbuda vendéglátása, az ihletadó pedig az író születésének 135. és halálának 80. évfordulója volt. Ekkor még több legendás hely működött a Krúdy-negyedben: egy évre rá zárt be a Lajos utcai Régi Sipos Halászkert, aztán a Mókus Söröző, majd a Fő téri Új Sipos is. A kultikus vendéglői negyed fénye mára kissé elhalványult, pedig most is van hová mennünk, ha egy kis vendéglői nosztalgiára vágyunk. 5 jó helyet ajánlunk Óbuda szívében!

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?