Amikor a hajhagymákban leáll a melanin, vagyis a haj festékanyagának termelődése, megjelennek az első ősz hajszálak. Ez a folyamat idővel mindenkit utolér, nyilván nem mindegy, mikor.
Bár természetes folyamatról beszélünk, előfordulhat, hogy valamilyen egészségügyi probléma okozza az őszülést, ez lehet:
- B12-vitamin-hiány,
- ritka daganatos megbetegedések,
- pajzsmirigyzavarok,
- foltos hajhullás (alopecia areata).
Az őszülést néhány életmódbeli változtatással lehet késleltetni
- Pótoljuk a kalciumot!
- Megtalálható a különféle tejtermékekben, a sötét leveles zöldekben, a dúsított gabonapelyhekben és a halakban is.
- A rézhiány megzavarhatja a melanin termelődését, így szerepe van a haj színének elvesztésében is. Pótoljuk földimogyoróval, mandulával, lencsével, marhamájjal, rákhússal vagy fehér gombákkal!
- A keratin egy fehérjetípus, amelynek lebomlása a hajhagymákban hajhulláshoz és pigmentációváltozáshoz vezethet. Keratint önmagában nem lehet táplálkozással bevinni, de ha elegendő fehérjét viszünk be, az lehetővé teszi a szervezet számára, hogy aminosavakat vonjon ki és alakítson át keratinná.
- A B12-vitamin-hiány az őszülés egyik leggyakoribb oka. A megfelelő B12-vitamin-szinthez a húsok, a tejtermékek és a dúsított gabonafélék fogyasztásával járulhatunk hozzá.
- A B9-vitamin, vagyis folsav hiánya is okozhat őszülést. Együnk minél több babot, spárgát, leveles zöldséget és citrusfélét!
- A cinkhiány is hatással lehet a haj egészségére. A cink megtalálható a babban, a teljes kiőrlésű gabonafélékben vagy épp a vörös húsokban.
Még több szépség: