Japán tudósok kimutatták, hogy bizonyos, könnyen beszerezhető gyümölcsökben nagy mennyiségben megtalálható az az antioxidáns, ami segít megfékezni az öregedés egyik legnyilvánvalóbb jelét: az őszülést.
Az őszülés az öregedés természetes velejárója, ami ellen úgy néz ki, igenis tudunk tenni jó néhány gyümölcs rendszeres fogyasztásával. Őszülés során a hajhagymában csökken a melanin nevezetű pigment termelése, ami a hajunk színét is adja, viszont egy bizonyos antioxidáns képes megfékezni az őszülést, és az öregedés egyéb jeleit is lassítja: ez a luteolin.
A luteolin nevű antioxidáns sok zöldségben megtalálható: ilyen a zeller, brokkoli, sárgarépa, hagyma és paprika. Sőt, a kutatók kiderítették, hogy számos gyümölcs is ilyen tulajdonságokkal bír.
A luteolin semlegesíti a szabadgyököket, ezzel pedig lassítja az öregedés folyamatát, ami azzal is jár, hogy megakadályozza az ősz hajszálak megjelenését, illetve serkenti a melanin termelését a hajhagymákban.
Lássuk, mely gyümölcsök lassítják az őszülést!
Még több életmódcikk itt: